Преди седмица на 11-13 март в град Вършец се проведе Пролетното национално състезание по физика, организирано от Министерството на образованието и науката съвместно с РУО- Монтана и училище домакин СУ „ Иван Вазов“- Вършец. Близо 350 ученици от цялата страна се състезаваха в решаване на задачи от задължителна и профилирана подготовка по физика в пет възрастови групи. Регламентът включва три задачи, които се разработват на базата на учебното съдържание за VII- VIII клас от задължителна подготовка и за IX, X, XI и XII клас от задължителна и профилирана подготовка.

Руско Русков от единадесети клас се състезава в групата специална тема, като постигна седмо място. За специалната тема състезателните задачи са три и се разработват по програмата за Международната олимпиада. Резултатите на учениците от специалната тема се отчитат при определяне на окончателния състав на националния отбор за участие в Международната олимпиада по физика. Николай Колев от десети клас спечели второ място в трета възрастова група. За първи път участие в състезанието взеха Мартина Петрова и Жанет Ангелова от девети клас, които не се уплашиха от сериозната конкуренция и показаха задълбочени знания, практически умения и увереност в областта на физиката.

Поздравления за отличното представяне на всички участници и да пожелаем успех на Руско Русков и Николай Колев и на предстоящия Национален кръг на олимпиадата по физика на 10-11.04.2017г. в гр. Разград.

Накрая, но не на последно място трябва да се отбележи задълбочената работа на учителите ни по физика Елена Каръмчева и Венета Манева, които успяха да мотивират и заинтересуват учениците си за допълнителна подготовка по физика. В гимназията са сформирани две групи по физика –  по Национална програма „Ученически олимпиади и състезания”, Модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади“ и „Физична лаборатория“ по проект „Твоят час“.

Много сме горди с успехите на нашите възпитаници!