Вилхелмина ван ден Берг е помощник учител по програмата „Фулбрайт/ Фондация „Америка за България” в ПГПАЕ“Гео Милев“ вече две години. За съжаление тя вече си заминава. Ето какво споделят учениците и нейният ментор Зорница Хараламбиева:
Вилхелмина ван ден Берг– ярко и незабравимо присъствие!
Преди две години едно интелигентно и чувствително момиче влезе в класните стаи и в сърцата ни. Хвърли се с любов и ентусиазъм да направи изучаването на английски език такова, каквото трябва да бъде – интересно и предизвикателно. Измисли игри, направи дискусии, накара учениците да снимат клипове и да пишат истории. Събуди в тях мислещия и творчески човек, за когото някои от тях дори не подозираха, че съществува. Направи това, което казва Халил Джубран: „Мъдрият учител не те кани в дома на своята мъдрост, а те води до прага на твоя собствен ум.“
Елена (както тя сама се нарича) вдъхна живот на Клуба по дебати и ораторско изкуство. Никой няма да оспори, че без нейния принос нямаше да спечелим толкова награди и признание. Тя направи Бугаската английска гимназия име, с което другите трябва да се съобразяват.
Попитах ученицита от 11е клас какво мислят за нея. Най-често използваната дума беше Вдъхновение. „ Благодарение на Елена научих, че креативното мислене, колкото и нетрадиционно да е то, никога не може да бъде лошо“, споделя Ивайло от 11е. „Елена ми помогна да разбера, че има много начини за изучаване на чужди езици, далече от учебните помагала“, казва Емилия. „За мен Елена не е просто учител, а приятел, който винаги е успявал да ме вдъхнови и мотивира“, добавя Ива. “ Тя ми помогна да науча повече за чуждите култури“, пише Станислава.“ Тя ни помогна да разширим кръгозора, възприятията си и ни научи как да използваме максималния си капацитет, за да бъдем по-успешни в бъдеще“, завършва Ивета.
А ето как и самата Елена вижда престоя си в България. „Изминалите две години бяха невероятни“, казва тя, „защото имах щастието да работя с удивителни ученици. Радвам се, че имах възможността да преподавам на 9 и 11 клас. Искам специално да похваля 11 клас, които се справиха блестящо и непрекъснато надминаваха очакванията ми. Никак не е лесно да си чуждестранен учител в чужда класна стая, но те всеки ден ме възнаграждаваха за усилията ми. Сърдечно благодаря за щастливите мигове на всички – Езиковото кафе, Клуба по фотография, Клуба по дебати и ораторско изкуство и всички прекрасни хора, с които се запознах в училище.“
Ние пожелаваме на Елена успех и се надяваме, че топлината на нашето приятелство ще остане завинаги в сърцето ѝ.