На 15 юни 2017г. група ученици от гимназията взеха участие в гражданския диалог с еврокомисар Тибор Наврачич по актуални въпроси на образованието, реализацията на младите хора и бъдещето на Европейския съюз.

Какво бъдеще на Европейския съюз желаят гражданите и как Европа може да се справя по-добре с големите предизвикателства на деня; какви умения са необходими за младите хора, за да намерят добра работа и да се включат активно в обществения живот – това са част от темите, върху които се фокусира разговорът с комисар Наврачич.

Събитието е част от инициативата за популяризиране на активното европейско гражданство. Поредицата от срещи се организира от Европейската комисия. На форума във Варна взеха участие президентът на България Румен Радев, представители на академичните среди, публични личности, младежи, студенти и ученици.

Срещата се състоя в Аулата на Икономическия университет във Варна.  Участниците имаха възможността да задават въпросите си както директно, така и онлайн с хаштагове #EUdialogues и #FutureOfEurope. По време на събитието беше използвана използва и онлайн апликацията https://www.sli.do/, за допитване до публиката.

Гражданският диалог бе излъчван на живо в ефира на БНТ 2 и може да бъде достъпен оттук: https://www.bnt.bg/bg/a/grazhdanski-dialog-s-evrokomisar-tibor-navrachich