На 28.06.2017г. официално приключи Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ през учебната 2016/2017 г. Тя беше организирана от Окръжен съд и Районен съд – Бургас и се състоеше от серия лекции, изнесени от окръжни и районни магистрати, които запознаха учениците от ПГПАЕ „Гео Милев“ със съдебната власт и как могат да защитят правата си чрез съдебните институции. Обърна се внимание на превенцията срещу употребата на наркотични вещества и престъпленията, извършвани от наркозависими; домашното и детското насилие; мерките за защита на правата на жертвите и на други теми, свързани с работата на съда.

Участие в програмата взеха ученици от десети клас с Надежда Кръстева, учител по философки дисциплини и Даниела Христова, учител по история и цивилизация, учениците от клуб „Добрият гражданин“ с ръководител Силвия Пехливанова и клуб „Дебати“ с ръководител Христо Симеонов.

В зала 2 на Съдебната палата председателят на Окръжен съд гр. Бургас съдия Боряна Димитрова поздави присъстващите в Образователната програма и раздаде грамоти на участниците.

Наградена беше Елена Кирова от XI a клас на ПГПАЕ“Гео Милев“, написала есе на тема „Европа и съдебната власт в България“ в конкурс организиран от ВВС и подкрепен от  Окръжен съд и Районен съд – Бургас.

Окръжен съд и Районен съд, Бургас връчиха грамота на ПГПАЕ“Гео Милев“ за активно сътрудничество и участие в образователната програма „Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“ Госпожа Боряна Димитрова, председател на Окръжен съд, Бургас и други съдии дадоха висока оценка на съвместната ни работа.

За доброто настроение на всички се погрижи вокален ансамбъл „Фортисимо“ с диригент Милена Добрева, в който пеят и нашите ученици Ина Мархолева, Ивелина Морфова и Кристиан Арабов.

Даниела Христова

Ст. учител по история и цивилизация