На 26.01.2018 г. ученици и учители  от АЕГ „Гео Милев“, бургаски граждани се срещнаха с г-н Асим Адемов- член на Европейския парламент и заместник-кмета по „Европейски политики и околна среда“ в Община Бургас – г-жа Руска Бояджиева. Събитието бе организирано от клуб „Посланици на Европейския парламент“ в АЕГ „Гео Милев“, гр. Бургас и като домакини откриха срещата. Г-н Христо Симеонов – заместник-директор и ръководител на клуба представи информация за гимназията – за историята, целите, успехите и новите предизвикателства в едно от най-предпочитаните училища на гр. Бургас. Данаил Динков и Светлозара Кунева – младши посланици от АЕГ разказаха за дейностите на клуб „Посланици на ЕП“ до момента. Г-н Асим Адемов и сътрудниците от неговия офис в гр. Бургас подкрепят дейността на клуба от самото начало на неговото създаване. Първата лекция на тема „Европейският съюз – история, органи на управление, структура“ бе подготевена и изнесена от г-н Ясен Проданов – сътрудник на г-н Адемов. Младшите посланици влязоха във връзка и с информационна служба на ЕС „Европа директно“; информационните офиси на членовете на ЕП – г-н Асим Адемов, г-н Петър Курумбашев, г-н Светослав Малинов, г-н Момчил Неков; срещнаха се с г‑н Теодор Калпакчиев – доброволец от младежкия екип Европа към информационния офис на Европейската комисия в България. Информационните материали за предколедната викторина „Аз познавам ЕС“ бяха осигурена от офиса на г-н Адемов и от информационния офис в гр. София на г-н Момчил Неков-член на ЕП.

Особено място в работата на клуб „Посланици на ЕП“ заема сътрудничеството и подкрепата, която получаваме от Община Бургас. В продължение на вече три години ученици и учители от гимназията са не само участници, но и съорганизатори на събития в седмицата , посветена на 9 май-„Ден на Европа“. През месец януари 2018 г. три от клубовете на АЕГ „Гео Милев“ бяха включени в проект, финансиран със средства на ЕС и спечелен от Община Бургас под надслов „ Европа на младите“.

Г-жа Руска Бояджиева изключително интересно и на достъпен език представи пред учениците, учителите и гостите на срещата работата и дейностите на дирекция „Европейски политики и околна среда“, чийто ръководител е. Заместник-кметът покани учениците да се включат с идеи и доброволчески дейности в инициативата на Община Бургас – Европейски морски ден (31.05-01.06.2018).

Младшите посланици от АЕГ – Иво Емануил Полинчев и Димитър Петров представиха SWOT анализ на българското председателство на Съвета на ЕС, който очерта основните характеристики на председателството, преминавайки през силните, слабите страни , извеждайки възможностите за България, дефинирайки заплахите и предлагайки решения за тяхното неутрализиране.

След като се запозна с цялостната информация г-н Адемов – член на ЕП представи графика и темите на работа на евродепутат в ЕП, които предизвикаха интерес и въпроси от учениците. Присъстващите бяха запознати с динамиката на работата на всеки евродепутат, с графика по дни и седмици.

В отговор на въпрос на ученик за едни бъдещи Съединени европейски щати, евродепутатът цитира текст от Виктор Юго, звучащ много актуално и днес. Г-н Адемов отбеляза, че може би не стои въпросът дали ще има такива щати, а кога във времето ще се случи това.

В края на срещата г-н Адемов каза, че желае следващата ни среща да бъде в сградата на гимназията ни, което означава, че сътрудничеството ни продължава.

Искрени благодарности на г-н Адемов и екипа му, както и на г-жа Руска Бояджиева!

Благодарим и на Експозиционен център Флора – Бургас за гостоприемството!

Още снимки…