В следобедните часове на 07.03.2018 година в актовата зала ученици от Xa клас, разделени на групи по петима или шестима души, представиха по 3 много различни, забавни и интересни начина живота и творчеството на големия руски поет Александър Сергеевич Пушкин. Спектакълът в чест на твореца бе проведен в часовете по български език и литература, ръководени от госпожа Даниела Денева, като на участниците в него бяха дадени насоки, както от нея, така и от преподавателя по руски език – госпожа Олга Тиманова, която им оказа помощ при подбора и превода на част от съдържанието на руски език. Всяка група имаше за задача да представи по оригинален начин биографията на А.С.Пушкин, като включи презентация, музикален фон и интерпретация на част от творчеството му на български и руски език.

Гости на мероприятието бяха директорът на АЕГ „Гео Милев“, гр.Бургас – госпожа Милена Андонова, педагогическият съветник – госпожа Румяна Костова, заместник-директорът  – госпожа Силвия Пехливанова, учителят английски език и класен ръководител на Xa клас – госпожа Елена Дулкарова, учителят по руски език – госпожа Олга Тиманова и преподавателят по китайски език – госпожа Янли Рен.

Първата група много изчерпателно запозна присъстващите с жизнения и с творческия път на поета, включвайки няколко музикални паузи, в които едно от момичетата от групата изсвири на цигулка известни музикални произведения от времето на твореца. Неговата смърт беше зрелищно пресъздадена от две момичета, а няколко стихотворения, презентацията и част от биографията бяха на руски език и по много развлекателен начин бе изиграна една от най-популярните приказки на А.С.Пушкин – „Рибарят и златната рибка“ отново на руски език.

Втората група представи биографията на твореца под формата на ток шоу, в което водещият кани в студиото някои от наследниците на А.С.Пушкин, за да разкажат малко повече за него и произведенията му. Част от жизнения му път бе пресъздаден на руски, а малко след това присъстващите бяха помолени да обърнат столовете си, за да станат свидетели на забавната постановка на не по-малко известната Пушкинова приказка „Златното петле“. Освен няколко стихотворения, публиката чу на руски език и писмото на Татяна до Евгений Онегин от едноменния роман на А.С. Пушкин, което беше драматизирано от едно от момчетата от групата.

Третата група беше също много оригинална със своето представяне: самият Пушкин (в образа бе влязло момиче) беше интервюиран от четирима журналисти, които го помолиха да разкаже за себе си и своето творчество, отговаряйки на въпросите им. Следобедът, посветен на А.С.Пушкин, завърши с интерпретация отново на приказката „Рибарят и златната рибка“, която тази група направи доста по-различно от първата. Едно от момичетата умело импровизира, изигравайки две от главните роли едновременно, поради малък проблем със състава на групата.