Kое е най-ценното нещо, на което те научи физиката и природните науки?

Най-ценното нещо, на което ме научи физиката, е да имам независима и оригинална мисъл. Да ти хрумват интересни идеи, за които никой преди теб не се е сещал, е едно от най-ценните качества, което човек може да притежава. Това намира приложение далеч не само във физиката, а във всяко начинание, с което може да се захванеш.

Разкажи ни за постиженията ти и за предстоящите ти състезания, които са на световно ниво?

Най-сериозните ми постижения до този момент са сребърен медал на Националната олимпиада по физика, която се проведе през април месец тази година, и отново сребърен медал от Европейската олимпиада по физика в Естония през май месец на изминалата година. Предстои ми заминаване за Москва след няколко дни като част от националния отбор по физика за Европейската олимпиада тази година.

Какво е чувството да се състезаваш с хора от цял свят и какви са предимствата на международните състезания?

Аз съм по-скоро безразличен към цялата тази състезателна атмосфера, в която възприемаш останалите хора единствено като конкуренти. Това, което има значение за мен, са приятелствата, които съм завързвал със състезатели от цял свят. Покрай разните участия съм се сприятелил с хора от Швеция, Португалия, Сингапур, Китай, Япония. Хора от толкова далече имат способността да ти отварят очите за доста неща. Това е най-голямото предимство на международните състезания.

Преди една година, когато те попитахме къде искаш да учиш, ти отговори: “Оксфорд.” Сега, година по-късно, вече си приет там. Това е един от най-престижните университети в света. Разкажи ни повече за приема ти.

Приемът си беше цяло приключение. За разлика от останалите университети в Англия, чийто срок за кандидатстване е 15 януари, аз трябваше да подам апликацията си още до 15 октомври. На всеки кандидат след това предстои изпит по специалността, с която кандидатства. Около 50% от кандидатите, справили се най-добре на изпита, са поканени на серия от интервюта на място в университета. Това обикновено трае 4-5 дни и се провежда в началото на декември. Интервютата са дефакто устни изпити с професорите по вашата специалност и са частта от процеса на кандидатстване, носеща най-голяма тежест. Месец след интервюто става ясно кой получава място и кой не.

Друг интересен момент за Оксфорд е факта, че всеки студент е член на колеж. Те са местата, отговорни за настаняването, храненето и част от обучението на студента. Колежът, на който аз ще бъда член, се нарича University College и е най-старият в университета, основан още през далечната 1249г. Стивън Хокинг и Бил Клинтън са двама от най-прочутите му възпитаници. Тези факти още трудно ги асимилирам.

Какво искаш да кажеш на осмокласниците, които тепърва ще постъпят в нашата гимназия тази есен и ще започнат да следват целите си и тепърва ще доказват себе си пред света?

Искам да им кажа, да не се страхуват да бъдат себе си и да преследват силно това, което ги вълнува. Училището ни предлага много добри възможности за развитие и бих ги насърчил да се възползват. Всеки път, когато съм имал нужда от услуга или просто информация, учителите и ръководството винаги са подавали ръка, за което съм им безкрайно благодарен.

Интервюто взе Мартина Петрова