Изпълнена с много и разнообразни събития е програмата за Европейския морски ден в Бургас, който ще бъде отбелязан от 30 май до 1 юни 2018 година.

Голяма чест, признание и отговорност за нашия любим град Бургас е провеждането на този ден. За първи път той се отбелязва в град, който не е столица.

Изключително горди сме, че АЕГ «Гео Милев» е част от това събитие със съвместна инициатива с Община Бургас. Ученици от бургаските училища бяха поканени да вземат участие в три конкурса – за електронна картичка, за есе и пленер под мотото «Светът започва от морето, светът започва от Бургас».

В церемонията по награждаването взеха участие Мая Велчева-директор на дирекция „Европейски политики и програми“ на Община Бургас, Диян Димов – Изпълнителен директор на Пристанище Бургас и Милена Андонова – директор на АЕГ «Гео Милев». Те се обърнаха с приветствие към всички участници, а Диян Димов разказа за историята на Магазия 1 и бъдещите планове за модрнизация на територията на Пристанището.

Конкурсите за картичка и есе се проведоха предварително и днес беше награждаването на отличените. Най-активни в конкурса за електронна картичка бяха осмокласниците от ППМГ «Акад.Никола Обрешков» с ръководител Ирина Кънчева, които си спечелиха Награда на публиката и Първо място за Божидар Попов, Трето място за Димитър Гагашев, поощрение за Адам Арнаутски, Второто място зае дванадесетокласникът от английската гимназия Живко Минков.

В конкурса за есе участваха ученици от АЕГ «Гео Милев», които затрудниха изключително много журито с представените чудесни есета. Бяха отличени шест от тях: Първо място – Емилия Велинова от XII клас, а десетокласниците взеха всички останали награди: Второ Място – Петя Великова, Трето Място  – Димитър Пирьов, Поощрения за Йоана Видева, Виктория Стайкова и Теодора Добрева с ръководители Тодорка Лазарова и Даниела Денева.

За пленера се събраха близо 50 деца от АЕГ «Гео Милев», НЕГ «Гьоте» и ППМГ «Акад.Никола Обрешков». Те рисуваха с много въображение и талант. Бяха много доволни от чудесно проведения ден, много се зарадваха на приготвените от Община Бургас фланелки с логото на Европейския морски ден в Бургас и с удоволствие показаха своите картини.

Специална благодарност към нашата дванадесетокласничка – художничка Петя Караушева, която като доброволка помогна при организацията на пленера и беше част от журито.

Изборът на рисунките, които да бъдат наградени, затрудни журито, след едночасов дебат се взе решение да бъдат наградени пет рисунки:

Първо място     Николета Стайкова       X             ППМГ „Акад.Никола Обрешков“

Второ място      Полина  Валецкая         X             АЕГ „Гео Милев“, Бургас

Второ място      Божидара  Топчиева    XI            АЕГ „Гео Милев“, Бургас

Трето място      Виктория Колева           IX            ППМГ „Акад.Никола Обрешков“

Трето място      Мария Иванова              IX            АЕГ „Гео Милев“, Бургас.

За всички нас беше удоволствие да се срещнем с децата творци, за които светът започва от морето, светът започва от Бургас!

До нови срещи!

Повече снимки на нашите страници във Facebook