На 08.11.2018г. Негово Превъзходителство Ерик Рубин, посланик на САЩ в Република България, посети Английската езикова гимназия в Бургас. Дипломатът бе придружен от г-н Мат Хагенгрюбер, аташе по културните и образователните въпроси към Посолството на САЩ.

Учениците посрещнаха гостите по стар български обичай с питка и сол. Хип-хоп формация (Габриела, Илиян и Вивиян) и народна трупа (Николай, Кристиана, Калина и Алекс) представиха два танца, а деветокласничката Силвия Лапчева  изпя прочувствена народна песен.

Срещата се проведе в Актовата зала на гимназията и започна с приветствие от г-жа Жаклин Нейчева, директор на училището. Посланикът благодари за радушното посрещане и похвали учениците за техните талантливи изпълнения. Изтъкна, че е впечатлен от това, че тук е срещнал модерни млади хора, които са патриоти по душа и пазят народните традиции.

Състоялата се дискусия надхвърли предварително планираното време. Обсъдени бяха важни теми, които вълнуватучениците. Започвайки с въпроси за впечатленията на г-н Рубин от страната ни, младежите го питаха за образователните и квалификационните програми в САЩ за чуждестранни ученици и студенти, за съвременните професии, за бъдещето на Европейския съюз, за глобалната икономика и политика, за кризисните точки по света и за общите проблеми пред човечеството. Посланикът определи като умни, важни и интересни зададените от учениците въпроси и отговори подробно на всеки. Разясни усилията на  Съединените американски щати да подпомагат развитието на България и приноса на Фондация „Америка за България“. Дипломатът изказа задоволство от срещата и изрази готовност за оказване на реална помощ на училището, като се ангажира с подкрепата на кариерното развитие на учениците и учителите, които желаят да усъвършенстват своите умения в квалификационни и други обучителни програми.

Г-н Рубин похвали отличните познания на учениците по английски език и изтъкна превъзходното владеене на лексиката и езиковите норми, както и комуникативните умения, които са демонстрирали в дискусията.

В края на срещата присъстващите ученици получиха подарък – великолепния „Речник на американските идиоми“ от Марвин Търбан. Домакините от своя страна оказаха внимание към госта с два ценни дара. Директорът г-жа Нейчева връчи на посланик Рубин Плакета на училището, с който се удостояват ученици и учители с голям принос към образователната институция. Талантливата художничка Божидара Топчиева подари на дипломата своя картина – портрет на Васил Левски.

Визитата бе уважена и от наши изтъкнати възпитаници, приети да учат в САЩ, сред които Александър Караджиян, завършил образованието си в Харвард.

Галерия със снимки.