От 29-ти септември до 6-ти октомври се проведе друг обмен по проекта LEAD (Learning, Experiencing and Awareness of the Diversity – Изучаване, Експериментиране и познаване на разнообразието.), финансиран от програмата Еразъм+. Гимназията работи вече втора година по този проект, съвместно с Италия, Испания и Полша. Досега са проведени срещи на международните екипи в Полша и България. Предстои следваща и последна среща в Испания през месец март, 2019 година.

Домакин този път беше Италия, училището в гр. Боза, о. Сардиния. Този път темата на обмена беше „ Здравословен живот“, а така  също и  опознаване на италианската образователна система, култура и история.

На 30-ти септемри пристигнахме в град Боза и бяхме радушно посрещнати от нашите домакини. Настанихме се веднага по къщите на италианците. Някои от нас имаха възможността да  отседнат в типичните къщи за градчето – високи и разноцветни с капаци на прозорците. Всяка стая беше разположена на различен етаж, като банята е най-отгоре, кухнята и дневната- на долния етаж, а спалните- на приземния. Първата вечер домакините ни изведоха на разходка и ни запознаха с останалите участници.

На следващия ден отидохме в училището, за да участваме в занятията по проекта. Всяка една от участващите страни трябваше да представи хранителните си навици, популярни ястия и спортове.

Италианците представиха средиземноморската диета, която освен, че поддържа тялото и духа здрав, предразполага и към по-дълъг живот. Учителите от гимназията в Боза ни изнесоха разнообразни лекции за генетиката, правилното хранене и спорта. Организиран ни беше и волейболен турнир.

Ние, бъргарите, представихме някои от най – известните и здравословни ястия – таратор, боб чорба и сирене по шопски.

През останалите дни от проекта домакините ни бяха подготвили както разнообразни занятия, така и малки пешеходни екскурзии до забележителностите на Боза. Обиколихме старата част на града, Боза Марина, като останахме очаровани от тесните павирани улички, разноцветните къщи и уютната атмосфера на самото градче. Боза Марина се намира на хълм, на чийто връх се извисява Castello Malaspina – най-голямата забележителност на града. През следващите дни посетихме катедралата,кметството, музеите и отидохме по екопътека до скалните гробници. Возихме се и на лодка по река Темо, която се лута живописно през града.

Лично на мен обаче, един от най-ярките спомени от престоя ни ще остане културната вечер, която италианците организираха за последния ни ден в Боза. Чухме популярни градски песни, любувахме се на традиционните италиански танци и опитахме от характерните техни специалитети.

Освен образователната цел, Еразъм+ трябваше да ни „ сблъска “ с различни култури. За тази една седмица ние опознахме добре манталитета и ценностната система на италианците. Останахме впечатлени от щедростта  и добротата на повечето от нашите домакини и техните семейства. И макар, че на моменти не постигахме съгласие, дали заради езиковата бариера, или заради различните ни характери, успяхме да направим престоя си приятен и безпроблемен. Лично аз открих доста прилики между българското и италианското гостоприемство. И двете народности посрещаме гостите си с широко отворени обятия, обичаме да ядем хубава храна и да пием хубаво вино.

На връщане имахме шанса да посетим за два дни столицата на Италия-Рим. Прекрасен и забележителен, наистина „ вечен “ град. Насладихме се на повечето му забележителности, а също присъствахме на Папската меса във Ватикана, което беше рядък за нас шанс.

Раздялата с Италия беше трудна. С италианците намерихме общ език и бързо се сближихме, затова на 6-ти октомври сутринта се изпратихме със сълзи, но и с обещание да се срещнем пак в бъдеще. И освен че останахме със спомена за едно добро пътуване, се научихме да ценим чуждата култура. Тъй като границите между повечето страни в Европа вече са условни, благодарение на Европейския съюз, ние трябва да се научим да бъдем толерантни един към друг, независимо откъде идваме. Престоят ни в Италия заедно с ученици от останалите две държави ни показа първата стъпка към глобализирането на света от социална гледна точка. Нашата задача е да продължим по пътя, опознавайки и възприемайки чуждите култури.