На 14 и 15 февруари 2019 година учениците от клуб „ХИМИЯ“ към АЕГ „Гео Милев“ с ръководител главен учител Галя Маринова бяха домакини на обучение по прилагане на нетрадиционни методи, заимствани от криминалистиката, при изучаване на природни науки в училище. Обучаващият тренинг е по проект към програма Еразъм+ с водещ партньор Университет в Авейро, Португалия и Сдружение „Знам и мога“ – България. Провеждането на обучението е със съдействието на РУО Бургас. Участваха учители по природни науки и ученици от АЕГ „Гео Милев“, ППМГ „Акад. Н. Обрешков“, ПГЧЕ „Васил Левски“, Средно училище „Епископ Константин Преславски”, ПГХТ „Акад. Н. Д. Зелински“ , ОУ „Иван Вазов“ – Банево, студенти от спец. Химия“ и преподаватели от катедра „Неорганична и аналитична химия“ при университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас и др.

Обучаващият тренинг бе проведен под ръководството на професор Луис Соуто Миранда, който преподава Съдебна генетика в Университета в Авейро. Професор Миранда има докторска степен по Биомедицински науки, магистърска степен по Човешка приложна генетика, след дипломна специализация по Човешка генетика и бакалавърска степен по Биология. Организатор и основател е на програма „Наука и ваканция“, координатор проекти и лектор на открити курсове по Криминалистика в университета в Авейро.

Под ръководството на проф. Миранда участниците имаха възможност да извършват експерименти, свързани с: История на криминалистиката, Анализ на човешка кръв, Пръстови отпечатъци, Писане с невидимо мастило, ДНК профилиране, Криминалистична токсикология, Хематология, Балистика, Въглехидрати, Полимерни материали и др.

Галерия със снимки