През първата седмица на месец март в АЕГ„Гео Милев“ бе отбелязана Руската масленица. Организатор на събитието бе X д клас, който изучава руски като втори чужд език. В България в тези дни има подобен празник, наречен Сирни Заговезни, известен също като Прошка, Поклади, Сирница.

Учениците от десети клас, под ръководството на г-жа Олга Тиманова, подготвиха презентации за традициите на Масленица в Русия и за други сходни празници в различни страни по света като карнавалите в Бразилия и във Венеция. Представени бяха ритуални ястия и кукли. Във фоайето на втория етаж бе подредена изложба, а посетителите на щанда се запознаха с някои руски и български обичаи, посветени на изпращането на зимата и посрещането на пролетта. Тъй като сбогуването със зимата не може да стане без игри и забавления, които в Русия се организират през Маслената седмица по улиците и площадите, учениците подготвиха отборни игри и ги проведоха в часовете по физическо възпитание и спорт. Както повелява традицията, всички участници се забавляваха, изпращайки шумно зимата.

Подготовката и организацията на празника дължим на труда и старанието на най-активните участници от десети клас: Дарина Атанасова, Стилияна Пейкова, Мартин Бончев, Павел Русев, Анна Гуджукова и Деница Ганева.

Отбелязването на празника Масленица е една нова традиция за нашето училище, създадена с първите випуски, които изучаваха руски език като втори чужд. Началото бе поставено през 2014 година, когато учениците от Випуск-2018 организираха няколко конкурса: за приготвяне на блини, за най-атрактивно самоделно чучело на Масленица, за апликация и рисунка на тема „Пролетно настроение“, за видео на тема „Добре дошла, Пролет!“. Проведен бе концерт с рецитация и песни на руски език, а цялото училище се включи в ритуалното горене на чучелото на Масленица и в състезателните игри, сред които «Петушиный бой», «Снежная дуэль», «Бег вдвоем», «Бег в мешках» и други.