На 26.03.2019г. във Физическия Факултет на СУ „Св. Климент Охридски“  се проведe майсторски клас на ЦЕРН ( CMS Master Class).  Събитието бе организирано съвместно от ЦЕРН,  Физическия факултет на Софийския университет и с подкрепата на проект OSOS по Европейска програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации.

В този ден за научни изследвания на учениците взе участие Мартина Петрова от 11д клас на Английска гимназия „Гео Милев“.

Тя ни разказа за събитието.

В началото на деня имахме лекции, представени от главни експерти в областта на физика на елементарните частици (Particle physics) и експериментите в ЦЕРН, а по-конкретно описание на един от главните детектори CMS (Compact Muon Solenoid) и методиката на изследванията. След това ни възложиха самостоятелната работа да направим сами оценка на 100 реални данни от експеримента CMS на големия адронен ускорител на частици LHC (втората снимка от колажа изобразява четири мюона ( µ+µ-µ+µ-), което означава, че дадената частица, която е засякъл детектора, е потенциален кандидат за хигс бозон!). След като всички участници приключиха със задачите си се включихме във видеоконференция с двама учени от ЦЕРН и ученици от други страни, които също бяха част  от проекта. На нея обсъдихме получените данни и имахме възможност да зададем въпроси. В проекта участваха и много мои приятели от цялата страна, които познавам от състезания и си изкарахме страхотно. Чрез участието в събитието ние влязохме в ролята на истински изследователи на елементарни частици и това бе много вълнуващо.

Благодарна съм много на гл.ас.Румяна Хаджийска за това, че пое грижата за нас от самото пътуване и винаги отговаряше на многото ми въпроси, включително за разликата между неутрино и антинеутрино.

На Мартина и предстои още едно вълнуващо събитие.

Мартина Петрова и Николай Колев от 12в клас са класирани за участие в националния кръг на олимпиадата по физика, която ще се проведе на 6-7 април 2019г.в гр.Русе.

 Да им пожелаем успех!