Уважаеми родители, скъпи ученици,

За учебната 2019/2020 година приемът ще се състои  от 6 паралелки по 26 ученици, общо 156 ученици. Начинът на балообразуване е същият като в предходните години – сбор от удвоения резултат по БЕЛ от НВО, удвоения резултат по математика от НВО и оценките от свидетелството за основно образование по БЕЛ и математика.

Следвайки световните тенденции за най-търсените езикови умения, новото за следващата учебна година е въвеждане на изучаването на китайски език, като втори профилиращ предмет за три от общо шестте паралелки. За неговото изучаване са осигурени преподаватели с висше образование „Китаистика“. Във всичките шест паралелки първи чужд език е английски, в три от тях втори чужд е китайски, в две е немски и в една е руски. Направеното въведение цели да направи по-конкурентноспособни нашите възпитаници както за световния пазар на труда, така и за университетите, в които избират да продължат образованието си.

Защо да уча китайски

Китай е най-голямата нация в света с 1,28 милиарда души. Една пета от планетата говори китайски. Китайският мандарин е майчин език на над 873 милиона души, което го прави най-широко разпространеният първи език в света.

Въпреки това, китайският народ смята, че „не-китайците“ не трябва да знаят китайски, защото им е трудно да го научат.  Но ще бъдат приятно изненадани и впечатлени, ако човек, който не е китаец  може да разговаря на (или има намерение да учи) китайски. Възможността за уверено общуване с тях помага много в бизнеса и създаването на връзки, а вратите на гостоприемството са отворени. Марк Зукерберг напоследък удивлява публиката по света и важните бизнесмени в Китай с новите си китайски умения. Всъщност има много изпълнителни директори, които говорят китайски като втори език. Защо ли му е на човек, който вече е много успешен да се учи да говори мандарин и след това да се представи за 30-минути на език, с който просто се справя? Е, той може просто да научи езика, за да общува със законите, тъй като неговата съпруга е китайка, или пък това е част от бизнес стратегията му.

В днешно време уменията за общуване на китайски са рядко срещани.  Поради липсата на хора в бизнес света, които могат да говорят китайски, а и английски, има огромно търсене на тези умения и това, разбира се, гарантира възможности за високи доходи.

Ученето на мандарин е по-лесно отколкото си представяте. Не е нужно да се притеснявате за глаголите! Няма глаголи, никакви множествени форми, никакви времена и спрежения. Има над 80 000 китайски символа, но само 3500 се използват в разговор. Всъщност той може да се разглежда като по-логичен език.  В допълнение изучаването му е отлично мозъчно упражнение.

Знаете ли, че изучаването на китайски използва области на мозъка, които другите езици не правят?

Проучванията направени по този въпрос доказват, че изучаването на китайски води до интензивна мозъчна атака. Ако искате да увеличите силата на мозъка си и да го задържите във върхова форма е време да научите китайски. Проучванията показват, че изучаването на мандарин със сигурност постига такъв резултат. Английски-говорящите използват левия темпорален лоб на мозъка си. Говорещите Мандарин използват и двата дяла на мозъка си! Оказва се, че двуезичните хора са по-добри в приоритизирането и многозадачността, отколкото  едноезичните хора. Ученето на втори език развива умения за критично и творческо мислене.

Източник: www.china-admissions.com

Ученето на китайски е наистина забавно!

Този език е напълно различен от другите и докато го учим се развиваме.