От 7 до 12 април, 2019г. в Букурещ, Румъния, се проведе втората среща по проект GREEN CITY LIFE, в която взеха участие 7 ученици и 4 учители от нашата гимназия.

Домакините от Национална Гимназия „ Джордже Синцай” бяха подготвили наситена и много интересна програма. Посрещането в понеделник беше топло и впечатляващо. Учениците бяха подредили щандове с традиционни храни за всяка една от участващите страни и бяха написали „Добре дошли” на съответните езици. След обиколката на училището последваха презентациите, които бяха посветени на екологична тематика. Всички се представиха много достойно.

Във вторник посетихме Ботаническата градина в Букурещ, където разгледахме музея и парниците, а след това видяхме презентация във Факултета по биология на тема биоразнообразието на Румъния. След обяд посетихме едно уникално място – т. н. делта на Вакарещи, където изслушахме интересната история за нейното създаване, разказана увлекателно и с чувство за хумор от един рейнджър-доброволец, които работи отдадено за нейното развиване и опазване.

Сряда беше денят, в които пътувахме до Бран, където разгледахме замъка на граф Дракула, Мавзолея Матеаш, който почита паметта на румънски младежи, загинали в Първата Световна Война. Видяхме и красивата пещера Дамбовица, разположена в спиращо дъха планинско ждрело. По пътя се любувахме на прекрасните пейзажи, които ни заредиха с много положителни емоции.

В четвъртък посетихме Природонаучния Музей в Букурещ – едно уникално място, което разкрива по интересен и модерен начин богатото разнообразие на флората и фауната в Румъния. Чухме лекция по темата, която беше изключително интересна и информативна. След това любезните домакини организираха разходка в старата част на Букурещ, която въпреки лошото време и дъжда, ни потопи в атмосферата на миналото.Обратно в училището се проведоха настолни игри на екологична тематика, които бяха наистина увлекателни и полезни. Вечерта беше посветена на официалното връчване на сертификатите за участие, което се превърна в истински празник на приятелството и веселието.

В последния ден на нашата визита се проведе среща на учителите, на която беше обсъдено направеното до този момент, както и плановете за бъдещата работа. Учениците от гимназията-домакин бяха подговили  флаш моб, в който се включиха всички.

Раздялата беше много емоционална, но всички се прибраха в България заредени с положителни чувства и надежда, че приятелствата, които създадоха ще продължат да се развиват.