През март 2019 се проведе регионалното състезание по дебати и ораторско изкуство,където отборите на гимназията с много труд заеха първо,второ и четвърто място.Участничка от осмите класове се класира за четвъртфиналите в категорията ,,Оратория”’.Тези успехи дадоха възможност на клуба да се състезава с най-добрите отбори от цяла България.Националният кръг  се проведе в столицата ни, в периода на 19-21 април. Успехите на клуба и този път са впечатляващи,въпреки силната конкуренция  

 Един от трите отбора на гимназията успя да пребори останалите 10 отбора от цялата страна и се класира за финалите по дебати.С изключителното си представяне отбора на Александър Иванов(9A),Роузи Павлова (8E)   и Малена Малчева (8В) извоюва второ място на национално равнище.

-Александър Иванов (9Д) спечели специалната награда на Фондация Бест за най-добър говорител в категория дебати(Novice).

– Малена Малчева (8В) се класира и за финалите в категорията ,,Oратория” и спечели второ място с невероятната си реч.

Отборът на Бионсе Бутева (9Д), Наталия Михайлова (9E), Преслава Стоянова (8Б) и отборът на Ирина Георгиева (9Е), Александър Иванов (9Д) и Ясен Жеков (8А) направиха изключително достойно представяне и за пореден път затвърдиха авторитета на АЕГ.

С много мотивация,усилия,интелект,воля и целеустременост участниците постигнаха тези високи резултати в турнира.Отдадеността и педагогическите компетентности на Зорница Хараламбиева-учител по английски език в АЕГ и Савана Лъск –учител и доброволец по програмата ,,Фулбрайт”,помогнаха за осъществяването на тези успехи.Подкрепата и съветите на Христо Симеонов бяха с важно значение за състезателите.

   Клубът по ,,Дебати и ораторско изкуство’’ на АЕГ доказа,че с много усилен труд и любов към това което правиш, всичко е постижимо!

След двете домакинства на национален и регионален турнир на Фондация Бест през 2015 и 2017 година, постъпи устно предложение от отговорните лица на фондацията регионалният турнир през 2019-2020 година да се проведе отново в сградата на АЕГ Бургас.

Розали Павлова