Ученици от девети и десети клас на гимназията се срещнаха с преподаватели от Физическия факултет на Софийския университет, които  изнесоха  интересни лекции. Доц. д-р Евгени Овчаров, ръководител на Катедра Астрономия представи лекцията „Българските екзопланети“. Разбрахме, че най-актуалната тематика през последните 2-3 десетилетия в съвременната астрофизика е търсенето и изследването на т. нар. „екзопланети“(така се наричат планетите, които обикалят около други звезди). Днес са  познати над 4000 екзопланети в над 3000 планетни системи, от тях потенциално обитаемите планети са общо 42, като 13 от тях са с размери подобни на тези на Земята. 

Д-р Овчаров ни разказа историята на първите открития и ни представи методите, които астрономите използват, за да търсят нови екзопланети. Научихме,че в откритията и изследванията на тези обекти активно участват и множество българи, някои от които са сред водещите имена в световната астрофизика.

Д-р Овчаров ни запозна с работата  на осем българи, които са сред най-значимите откриватели и изследователи на екзопланети. Първият от тях е проф.Димитър Съселов, който разработва  метод на транзитното търсене чрез който  открива през 2003 г. най-далечната засега екзопланета.  Изключително горди бяхме когато научихме, че проф.Димитър Съселов е роден е през 1961 г. в Несебър и през 1980г. е завършил  нашата гимназия.

Втората лекция „Основи на синоптичната метеорология. Прогнозата за времето като част от ежедневието ни“ ни представи Красимир Стоев, докторант в катедра „Метеорология и геофизика“, ФзФ, СУ, синоптик в НИМХ.

Той ни запозна с основите носители на времето – циклони, антициклони и атмосферни фронтове. Представи ни някои от методите за изготвяне на ежедневните прогнози за времето в НИМХ, както и механизми за зараждане на средиземноморските циклони. В практическото упражнение в края на лекцията Кристиян от IXe клас влезе в ролята на синоптик и изготви петдневна прогноза за времето в Бургас. Благодарим на лекторите за интересните лекции и  за това, че успяха още веднъж да ни покажат колко  интересни науки са физиката и астрономията.