За пореден път в Английска езикова гимназия „Гео Милев“ започна едно вълнуващо събитие, което се наложи като традиция в културния ни календар през последните години. Открихме Училищния театрален фестивал. В продължение на две седмици (от 12.06.2019 до 26.06.2019) 10 паралелки – три от осми, шест от девети и една от единадесети клас, ще представят пред любителите на театралното изкуство богата фестивална програма.

Макар и по обективни причини да се провежда със закъснение от два месеца от обичайното време (месец март, около Световния ден на театъра), по първия фестивален ден личи, че тазгодишното издание няма да отстъпва по качество на тези от предходните години.

След откриването с кратка церемония, в която госпожа Жаклин Нейчева – Директор на гимназията, поздрави участниците във фестивала, като пожела успех на съставите и естетическа наслада на публиката, бе изиграно първото представление от богатата програма.

Тазгодишното издание на фестивала предлага за всеки по нещо, но в първия ден в центъра на вниманието ни бяха поставени две красиви и трагични истории за избора и верността в любовта – „Изворът на Белоногата“ на IX в клас и „В полите на Витоша“ на XI б клас.

Постановката на IX в (с класен ръководител г-жа Маргарита Ангелова) бе драматизация по поемата „Изворът на Белоногата“ от Петко Славейков, режисирана от Денис Ибрям. Прекрасният спектакъл започна с приповдигнато настроение, а ентусиазмът, креативността и талантът на младите актьори веднага спечелиха публиката. Към отличната актьорска игра и интересните постановъчни решения като важен фактор за крайния резултат трябва да изтъкнем и добрата организация. Значение за успеха на пищната постановка имаха декорите (създадени и подарени на училището от Випуск-2018), костюмите, битовите предмети, звуковите и визуалните ефекти, които бяха използвани. Убедителното актьорско присъствие на главните действащи лица, на разказвачите и на епизодичните герои се дължеше на таланта, но и на отличното познаване на текста, както и на сериозното отношение към задачата. В ролята на Гергана се превъплъти Стела Хаджиатанасова, нейният опонент бе Николай Иванчев, а Антон Станчев изигра Никола. Анастасия Георгиева бе „черната веда“, Кирил Киров и Никола Попов – свитата на везира, а Габриела Гунчева бе лечителката. Похвала за таланта, отговорността и активността в представянето на класа заслужават също Адриана, Анастасия, Дефне, Жанина, Зейнеб, Ивона, Йоана, Калина, Мартина, Никол Колева и Никол Стоянова, Николай, Радисвети, Ралица, Рая Вълчева и Рая Димитрова, Савина и Стефания, някои от които бяха разказвачи, а други осъществиха сценичната визия и вида на актьорите.

За първи път във фестивала взеха участие и единадесетокласниците от Випуск-2020 (с ръководител госпожа Даниела Денева), които показаха въображение и талант в създаването на модерно изкуство чрез минималистичното си представление по оригинален авторски текст върху пиесата на Пейо Яворов „В полите на Витоша“. Хаосът на житейската ситуация и преживяванията на действащите лица в трагедията бяха изведени като акцент чрез намаляването на декора, скромността на костюмите (само с отделни подчертано символни атрибути) и изчистването на пространството на сцената. Публиката бе впечатлена и от отличната актьорска игра на участниците, някои от които изпълниха по две роли. Коста Костов се представи в ролите на Христо Христофоров и д-р Васко Чипиловски, Димитър Пирьов бе Стефан Драгоданоглу и Чудомир Чипиловски, Петя Деянова – Мила Драгоданова, Цветелина Ведричкова – Елисавета Драгоданоглу, Александра Бойчева – Амелия Петрович. Постановката на XI б клас плени публиката, а организаторите поканиха талантливите ученици да участват във фестивала и през следващата година.

Представленията, които видяхме през първия ден, дават надежда за осъществяването на поредното успешно издание на Театралния фестивал на Английска езикова гимназия „Гео Милев“, въпреки някои съпътстващи проблеми като ограничената възможност за ползване на единственото подходящо пространство (Актовата зала), както и липсата на безжични микрофони.

В следващите дни предстои да видим още 8 постановки. Осмокласниците на г-жа Ася Хаджирачева заложиха на античната и на ренесансовата литература. Те подготвиха свои драматизации на откъси от „Илиада“ от Омир и на „Декамерон“ от Джовани Бокачо, както и оригиналната пиеса по мита за Едип цар – „Едип и съдбата“.

Очакваме с нетърпение постановките на останалите паралелки от IX клас (с ръководител г-жа К. Недялкова) по изучавани литературни произведения. „Евгений Онегин“ от Александър Пушкин ще се представи в оригиналната адаптация на IX б клас, IX д са подготвили драматизация на части от „Мадам Бовари“ на Гюстав Флобер, а творците от IX а ще представят откъси от романа „Дядо Горио“ на Оноре дьо Балзак, IX е ще изпълни историческата драма «Иванку, убиецът на Асеня I» от Васил Друмев. Фестивалната програма ще завърши с драматизацията на части от „Пътешествията на Гъливер“ от Джонатан Суифт, подготвена от IX г. Още с представленията си, докато бяха осмокласници, някои ученици от випуска дадоха талантлива заявка за активно участие в културния живот на Английската езикова гимназия, затова през настоящата учебна година очакваме да ни изненадат приятно. Част от деветокласниците показаха своите умения и в спектакъла за Коледа, когато над 50 момчета пяха коледарски песни и ни благославяха за здраве и берекет, като продължиха започнатата от Випуск-2018 традиция в края на всяка календарна година в училището да се организира тържество на коледния дух.

Историята на Театралния фестивал в Английска езикова гимназия „Гео Милев“ е сравнително кратка. Той бе създаден през 2014 година от Випуск-2018 и неговите учители Костадинка Недялкова и Дора Лазарова като изпълнение на проекти по учебното съдържание по литература за 8-ми клас. Във всяка следваща година, организирани от Клуб „Културни традиции и празници на народите“, Клуб „Европейски празници и фестивали“ и Клуб „Театър“, през месец март класовете и клубовете изнасяха в Актовата зала по едно представление в различни жанрови форми – драма, комедия, мюзикъл. Фестивалът постепенно се разрасна с участието на ученици и от други випуски, като част от настоящите деветокласници се включиха в осми клас със своя учител Ася Хаджирачева.

Клуб “Театър”, който беше двигател на Училищния театрален фестивал, организираше тематични тържества, участваше в публични изяви в гимназията и в други институции, както и в градски празници, подготвяше и представяше собствени театрални постановки, правеше посещения на театрални представления и провеждаше срещи с творци, сред които незабравима ще остане тази с актьора Мариус Куркински. Най-наситен беше календарът на празничните и театралните събития през 2016 и 2017 година: постановки, сред които представлението „Криворазбраната цивилизация“, изнесено от XI д и клуба на площад «Кирил и Методий» в Празника на град Бургас; изследването на сценичното поведение, речта и текста в театралното представление „Черното пиле“, моноспектакъл на Мариус Куркински, и среща с актьора; училищни коледни тържества с ритуала коледуване; лазаруване; турнир за актьорско изпълнение, посветен на Деня на любовта; празник на толерантността между етносите и религиите; тържеството „Баба Марта бързала“, изнесено пред 200 малчугани в детска градина «Раковина»; издания на театралния фестивала; участие в празника на МКЦ-Бургас за Световния ден на театъра; посещение на театралната постановка „Стая 1313“ и среща с актьорите; изследване на кукления театър като магия за деца и възрастни, посещение на театралната постановка “Страх“ и среща с режисьора и директора на Старозагорския театър и др.

В последното издание на фестивала през 2018 година публиката беше очарована от няколко силни постановки. Клуб «Театър» се изяви с „Госпожа министершата“ от Бранислав Нушич, VIII д клас се представи с „Антигона“ от Софокъл, VIII е – с „Хамлет“ от Уилям Шекспир, XII д – с „Албена“ от Йордан Йовков и „Косачи“ от Елин Пелин, XII в изигра адаптация на сцени от „Бай Ганьо“ от Алеко Константинов, а XII г – „Шибил“ от Йордан Йовков. Закриването на фестивала бе с шумната, бляскава и щура постановка „#JUST SHOW!“ на XII б.

На Световния ден на театъра тази година имахме удоволствието да гледаме записа на комедията „Криворазбраната цивилизация“ – най-известната постановка на Клуб „Театър“ от театралния фестивал, която бе включена в официалните празнични събития на Община Бургас през 2016 и бе изиграна на голямата сцена пред църквата „Св. Св. Кирил и Методий“.

От първите стъпки – три пиеси в осми клас, през четирите издания на фестивала дотук, можем да отчетем, че той се показа като една успешна нова училищна традиция в Английска езикова гимназия „Гео Милев“. Фестивалът има голям потенциал и полза за учениците не само заради 32-те пиеси, изучени и изиграни на нашата сцена досега, а преди всичко заради резултатите от тази извънкласна дейност: учениците постигат компетентности, свързани с организиране и реализиране на тържества, театрални постановки и театрален фестивал; поражда се траен интерес към театралното изкуство; развиват се естетически вкус и театрални заложби; добива се навик да се общува активно с театралното изкуство; възпитават се трайни навици на културна и разбираща публика; създават се умения за самоорганизиране на паралелките и за екипна работа; развиват се уменията за общуване с другите, както и езиковата култура