„Писател назаем“

25487582_10154832964951595_681118899480976326_oВълнуващо е след години да се върнеш в своето училище, но
вече като известен млад автор. Интересна среща с нашия бивш
възпитаник Марин Трошанов, автор на две търсени книги, бе
организирана от Литературното общество с ръководител Дора
Лазарова. Инициативата е част от националния проект „Писател
назаем“, включващ 13 автори. Той е организиран от най-голямата
специализирана медия за книги и четене „Аз чета“. Целта на
проекта е ученици поне от 100 гимназиални класове от цялата
страна да се докоснат до съвременната българска литература чрез
нейните най-изявени автори.
Срещата се превърна в разговор за литературата, за интересите
на младите хора, проследен бе и пътят на книгите.
Авторът разказа за свои срещи и впечатления, които ще се
превърнат в бъдещи творби,които с интерес ще очакваме.

Текст и снимки: Йоана Михайлова

Седмица на четенето

23172467_1465034043617188_3849576455287627521_nЛитературното общество издаде табла за: Христо Фотев-„Поетичен Бургас“, Гео Милев, Кът за Петя Дубарова  Проведоха се литературни четения в часове по литература—ученици четоха свои творби

Включихме се в националния проект „Писател назаем“ /Очакваме срещата с младия автор Марин Трошанов, който е наш възпитаник/23167874_1465034040283855_8750883692788007357_n

Шести поетичен конкурс „Непознати улици“

23167564_1734191066615476_7543884857211919903_nЕдна чудесна среща с Мери, участници в конкурса „Непознати улици“и Литературното общество на ПГПАЕ „Гео Милев” с ръководител Дора Лазарова  в гимназията.

Моят град,моят Бургас

DSCN7165Ротари клуб – Бургас със съдействието на Община Бургас организира литературен конкурс за написване на стихотворение на тема:“Моят град,моят Бургас“.В предизвикателството се включиха сто млади творци,които изпратиха свои произведения.Ученичката Десислава Станева /Ха / получи парична награда,а номинираните творби на Анни Кирова/Хг/, Зорница Драгийска/Ха/ и Павел Митев/Хг/ са включени в издадения литературен сборник.Учител на тези ученици по български език и литература е г-жа Тодорка Лазарова.

Нашите млади таланти бяха поздравени лично от бургаската депутатка г-жа Диана Саватева.

Пътят на достоверните новини

DSC03678     Вълнуващи мигове изживяха наши ученици при посещението си в централния офис на КАНАЛ О.Техен домакин бе изпълнителният директор г-н Веселин Пренеров.Той ги запозна със спецификата на журналистическата професия.Младите хора коментираха проблема за недостоверните и непроверените новини,които често се поднасят от различни издания,за медийната манипулация в някои случаи.

Учениците имаха възможност да присъстват на „живо“ радиопредаване,да застанат зад телевизионна камера,да се вживеят в ролята на телевизионни водещи.DSC03642

Младежите стигнаха до извода,че новините трябва да бъдат достоверни,журналистът е задължен да проверява тяхната истинност.Може би на тази среща присъстваха и доста бъдещи журналисти?!

Инициативата бе организирана от Литературното общество с ръководител Тодорка Лазарова.

„Свято слово“

IMG_1543Бургаското писателско дружество и Община Бургас за пореден път организираха Майски срещи на славянски творци „Свято слово“.

По инициатива на Литературното общество, Клуб „Палитра“ и Училищната библиотека гимназията ни се включи в XI издание на събитието. Наши ученици участваха в Литературната работилница заедно с творците Галина Климова от Русия, Ян Сойка от Чехия, Николай Гундеров и Калина Тельянова. Бъдещите млади творци се докоснаха до тайните на литературния процес,четоха свои стихове.

Млади таланти от клуб „Палитра“ подготвиха интересни подаръци за нашите гости.Те нарисуваха прекрасни картини, които отразяват красиви кътчета от родния ни край.

Тази вълнуваща среща е посветена на Деня на славянската писменост-24 май.

 

                                                                          Дилян Дишков 10б клас

18 май–Международен ден на музеите

10IMG_0192Познаваме ли историята на своя роден край?Отговор на този въпрос се опитаха да намерят членовете на Литературното общество .Те разгледаха експозицията на Археологическия музей в нашия град.

Интересната беседа,изнесена от г-жа Гергана Данабашева,разкри историческото богатство на Бургаския край.Учениците се запознаха със следите от присъствието на траки,елини,римляни…Научиха любопитни факти за най-новите археологически разкопки,които разкриват живота на предците ни.С гордост те разгледаха двата експоната на нашия музей,участвали в българската изложба в Лувъра.

Това бе един истински урок по родолюбие.

Инициативата е посветена на Международния ден на музеите-18 май.

Радина Кирова и Нели Диянова/ 10 е клас/

В музея на поета Христо Фотев

IMG_8060 IMG_8068

IMG_8069

IMG_8072

ДЕН НА КНИГАТА

Ученици от гимназията,организирани от Литературното общество с ръководител Тодорка Лазарова,участваха в интересна литературна среща в Дома на бургаския писател.Инициативата бе посветена на Деня на книгата и авторското право—23 април.

Любителите на литературата разгледаха музейната сбирка за Христо Фотев,намираща се в сградата на Писателския клуб.След това в литературното

кафене се проведе интересен разговор за творческия процес.Поетите Роза Боянова и Борис Бухчев споделиха поетичния си опит,рецитираха свои произведения.

На младежката аудитория бе предложена интересна творческа провокация и много от учениците се включиха в импровизирания авторски рецитал.

Може би тази литературна среща ще роди нови творчески търсения у младежите!IMG_8075 (1) IMG_8083

Среща с любим актьор

среща-с-любим-актьор-снимка-768x576Вълнуващо докосване до театралното изкуство изживяха членовете на Литературното общество с ръководител г-жа Дора Лазарова, наслаждавайки се на постановката “Крадецът на праскови”. Режисьорските решения на Бойко Илиев породиха много размисли за любовта, за щастието и за античовешката същност на войната. Талантливата игра на артистите накара всеки зрител да потърси свой отговор на тези екзистенциални проблеми. Най-вълнуваща бе срещата с любимия актьор Юлиян Вергов, който не отказа снимки и автографи на своите млади почитатели.

Мирела Ковачева
и Калоян Ставрев Х в

←Older