„КНИГАТА, КОЯТО МЕ ПРОМЕНИ“

Дни преди тържественото честване на 24 МАЙ бургаските ученици бяха провокирани да разсъждават по темата:“Книгата,която ме промени“.По този начин организаторите на традиционния литературен конкурс „Магията на словото“ разчупиха рамките на художествената надпревара,в която участваха 45 млади творци.Идеята е да се насърчи четенето като форма на себепознание.

В литературния конкурс се включиха много членове на Литературното общество,които искрено споделиха своите преживявания при досега с любимите книги.

На първо място бе класирана Ива Богоева/ХII г /,на която пожелаваме успех и на кандидатстудентските изпити.Всички ученици получиха грамоти за своето участие.Поздравяваме и абитуриентите Анни Кирова,Николета Чернаева и Христо Бакърджиев,които за пореден път представиха гимназията ни на литературен конкурс.

Пожелаваме на младите творци винаги да бъдат докоснати от вдъхновяващата магия на словото.

23 април—Световен ден на книгата и авторското право

Ученици от нашата гимназия се включиха в инициативата “Заедно четем една книга“,организирана от Народно читалище“Изгрев 1909“ с подкрепата на Община Бургас.

Представен бе творецът Александър Чобанов,автор на разкази и романи,сценарист на телевизионни сериали.Той е сценарист на филма“Дяволското гърло“.В творческия диалог се включи и Валентин Георгиев,програмен директор на ИК“Хермес“.Срещата показа,че четенето може да бъде споделено приятно преживяване.

Ние,членовете на Литературното общество,се обръщаме към нашите съученици,припомняйки им мисълта на Ромен Ролан:“Хората не четат само книгите,четат себе си през тях“.

Поздравяваме всички четящи млади хора с автограф на писателя Александър Чобанов

Нови награди на конкурси

Да поздравим нашата ученичка  Анни Кирова от ХII  г клас,отличена с поощрителна награда на Националния литературен конкурс за православна поезия и проза,в който участваха 200 ученици от цялата страна.Ани получи и  ТРЕТА награда на конкурса „Децата и вярата“.Честито!

Среща с бургаски актьори

За пореден път Литературното общество с ръководител Дора Лазарова организира среща с артисти от ДТ“Адриана Будевска“. Наши ученици посетиха постановката на Десислава Шпатова по повестта „Гераците“ от Елин Пелин с участието на талантливия актьор Рашко Младенов.

Участието на  артистите Златко Ангелов, Иван Григоров, Тихомир Благоев, Никола Парашкевов, Невена Цанева, Ива Трифонова, Никол Карабинова, Радинела Неделчева, Виктория Димитрова и Мартин Желязков създаде непосредствената атмосфера на срещата. Възпитаниците на гимназията споделиха своето мнение за съвременния прочит  на тази класическа творба, разкриваща вечните проблеми на живота.

„ВОДАТА—ИЗВОР НА ЖИВОТ“

Приключи престижният национален конкурс „Водата–—извор на живот“.Резултатите бяха отчетени на 22 март—Световен ден на водата.Отново нашата гимназия  бе достойно представена чрез постиженията на талантливите ни ученици,организирани от Литературното общество,които заеха призови места в различните  художествени категории:

Анна Стоянова/ХI г кл./–ТРЕТО място в раздел“Поезия“

Анна Кирова /ХII г кл./–ПООЩРИТЕЛНА награда в раздел“Проза“

ДОКОСВАНЕ ДО ТЕАТРАЛНОТО ИЗКУСТВО

Наши ученици—членове на Литературното общество с ръководител Дора Лазарова посетиха постановката „Поручик Бенц“ и това бе едно вълнуващо докосване до театралното изкуство.Сценарият е по първия роман на Димитър Димов,чрез който в българската литература се появява образът на „фаталната“ жена.Режисьор е Бойко Илиев.

Зрителите се насладиха на талантливото изпълнение на любимите актьори Йоана Буковска,Любомир Ковачев и Ивайло Захариев,които пресъздадоха безкрайната вселена на писателя,изпълнена с ярки и драматични човешки характери.

Вълнуваща бе и срещата с известните артисти,които обещаха да гостуват на гимназията .

Един неразделен клас след десет години

Среща на бившия ХII в клас с класен ръководител г-жа Дора Лазарова от випуск 2008 година, който извоюва за нашата гимназия ПЕТО място в България на ДЗИ по Български език и литература.

Много от учениците бяха активни членове на Литературното общество и спечелиха престижни награди на международни и национални конкурси.

Днес тези дарования са успешно реализирали се млади хора, чиито сполуки в живота ни радват и ни карат да се гордеем,че са наши възпитаници.

Творческа работилница

На 14 юни 2018 г. се организира Творческа работилница—представителна изява на Литературното общество /ръководител Дора Лазарова/ и Клуб „Палитра“ /ръководител Златка Коева/.

Гост на събитието бе актьорът Златко Гулеков, който е бивш възпитаник на нашата гимназия.

Младите поети сътвориха свои художествени текстове за морето, Бургас и любовта. Вдъхновени от тези стихове талантливите ученици художници твориха с багри и създадоха прекрасни илюстрации към поетичните произведения.

Публиката стана участник в една театрална репетиция под ръководството на актьора Златко Гулеков. Разиграни бяха различни ситуации, а това бе посрещнато с огромен интерес от присъстващите.

Младите поети проведоха литературно четене, а талантливите художници представиха своите илюстрации.

Това бе един запомнящ се разговор за различните видове изкуства.

 

 

Магията на словото


Завърши ХIV литературен конкурс за есе на тема:“Магията на словото“. В него участваха ученици от всички бургаски училища.Наши възпитаници за поредна година бяха класирани на призови места.

Радина Велчева/ХI г/ получи II награда, а Ива Богоева/ХI г/-поощрителна.

Отличените творби ще бъдат публикувани в литературен сборник.

Докосване до театралното изкуство

Поредна вълнуваща среща с театралното изкуство изживяха членовете на
Литературното общество с ръководител Дора Лазарова.
Учениците посетиха постановката „Лес“ на Драматичния театър „Адриана
Будевска“- Бургас.
Пиесите на класика на руската драматургия А.Н.Островски, наречен „руският
Шекспир“, никога не са слизали от сцената. Поставена класически, по
законите на Станиславски, пиесата „Лес“ се превръща в изискано театрално
зрелище.
Но най-вълнуващи бяха миговете на среща с любимите актьори Руслан
Мъйнов, Димитрина Тенева, Георги Стайков, Асен Лозанов, Анелия
Луцинова, Никола Парашкевов, Аглика Бояджиева, Валери Еличов, Николай
Стоименов и Златко Ангелов.
До нови срещи!

Димитър Петров /Х I а кл./

←Older