Archive for Новини

Истинското равновесие – искреност при взаимодействието ни с другите водещо до хармония

Жизненоважна е ролята на искреността за създаването на една чиста групова среда, в която всички скрити намерения са сложени на масата. Без това истинското равновесие никога не може да бъде постигнато.

Карл Юнг е казал: “Нико не оказва по-силно психологическо влияние върху средата на един човек, особено върху децата му, от неизживения живот на родителя.”

Поддържането на социалното равновесие изисква да бъдат задоволени нуждите, както на индивидуалната личност, така и на групата като цяло. Социалният модел отвъд йерархията се нарича хетерархия – базиран е на принципа, че ако в една индивидуална личност няма баланс, тогава групата няма шанс да постигне такъв. Следователно хетерархията поставя индивидуалното равновесие на първо място. Тя го прави като насърчава процеса, в който всеки има индивидуална креативна сила и на всяка отделна личност се дава един изключителен дар – ДОВЕРИЕ. Само и единствено, когато съществува доверие в свободата на отделните личности, една общност, наистина, започва да излъчва здраве. В това се крие голямата тайна на колективната хармония – тя може да бъде постигната само, чрез индивидуална свобода и доверие в самоорганизиращата се интелигентност, която извира от тази свобода. Създаването на равновесие е един продължителен процес, в който се балансират противоположности, но с течение на времето, разстоянието от единия до другия край става все по-малко и по-малко, докато накрая не се постигне съвършен баланс. Това е истинската хармония – всички елементи от всяка система са водени от съвършен и постоянен резонанс…Равновесието може да бъде изгубено, но хармонията е постоянна и безгранична.

Естественият ритъм – животът знае кога да работи и кога да почива…

Естественият ритъм на живота знае кога да работи и кога да почива и все пак средата ни се грижи добре за това да изпитваме недоверие към този поток на живота, като засилват едната или другата крайност. Западът клони към крайността на неспокойното действие, разширение и подобрение с малко или никакво колективно чувство за цел, докато Изтокът по традиция се е насочил в другата посока, далеч от активността и възхода и по-близо до религиозните и духовни сфери.             Стресът действа на много нива, но основното му влияние е вътре в тялото ви на физическо ниво. Ние трябва да разберем нещо много важно за стреса, че той е освен лично и колективно напрежение. Той е тясно свързан с нашата среда и и хората около нас.

Това означава, че вашата среда има огромно влияни върху това как се чувствате, как се държите и най-важното е, че тя влияе на това кой си мислите, че сте. Рядко се случва някой да се издигне над полето на стреса за постоянно. Тайната е да промените вътрешната си среда – своите чувства и мисли – така ще промените това, което виждате и чувате.

Човешката ДНК е една очарователна субстанция. Генетиката определя генетичната подредба на един човек като генотип, а проявлението на тази подредба определя като фенотип.

Складираната енергия и потенциал в един-единствен човек са неизмерими, но само благодарение на сдържаността се регулира живота и поддържането на състояние на вътрешен ритъм и структура. Тя създава движещата сила, която позволява на всички системи да се развиват и еволюират. По ирония, най-голям растеж се появява в моментите на външна пауза, когато изглежда, че цялата енергия е в застой. В този смисъл, сдържаността е свързана с липсата на намеса. Когато я прилагате в живота си, вие трябва да приемете себе си като част от един много по-голям поток от този, който можете да видите и затова трябва да приемете, че има моменти, когато ще се чувствате изключително ограничени. Приемането на това ограничение и неговото проявление като търпение, е изключително силна дарба. Подходящо сравнение за това е развитието на едно малко дете. Децата носят семената на своето бъдеще и ако им бъде позволено да се развиват със своя собствен ритъм и по техния си начин, без прекомерна намеса, те ще разцъфнат. Всеки родител трябва да намери деликатния баланс между поставянето на здравословни граници и доверието в жизнената сила, която преминава през детето.

Благодарение на сдържаността, човешката сила може да бъде впрегната в креативност.

Биофийдбек като поведенческа терапия

Основният принцип на биофийдбек се основава на измерване и мониториране на физиологични процеси, които или не могат, или могат даа бъдат възприемани много неточно от сетивните системи в будно съснояние. Посредством апаратура различни параметри на физиологични процеси се измерват и връщат обратно на трениращият ги, преобразувани като зрителна, звукова или тактилна информация, често във вид на игра. Възприемането на тази информация позволява или улеснява съзнателния контрол върху мониторираните физиологични процеси. Чрез постигането на самоконтрол може да се въздейства върху множество нарушени функции на биологичните системи, върху които стъпват психичните.

При образователния процес човек оперира с информация и използва своя интелект, докато при биофийдбек терапията човек е изложен на въздействието на информация, идваща от тялото му /сигнали, регистриращи протичането на физиологични процеси/, като чрез постъпващата информация се учи с времето да модифицира самата “информация”, респективно сигнали, респективно физиологични процеси. Разликата е много тънка, но съществена, за да изпрати биофийдбек методите в областта на поведенческите терарии или приложната неврофизиология и да обособи самостоятелен дял – соматична поведенческа терапия

Да живеем повече от сърце… Как емоциите са свързани със сърцето?

БЛАГОДАРЯ на ръководството на ГПАЕ “Гео Милев” за възможността да имаме един от най-добре оборудваните Кабинети по Невротренинг в България. Новата 2015 година, започваме работа и с нова биофийдбек система на WILD DIVINE, която насърчава управлението на стреса и цялостното здраве чрез използване на техники за ритмично дишане, медитация и релаксация.

Новата система на WILD DIVINE позволява да изследваме връзката ДУХ-ТЯЛО в реално време, измерва сърдечната честота и нейните колебания, също и нивото на кожна проводимост /показва количеството на потта на повърхността на кожата, които са мярка за стрес в организма/. Устройството разполага със сензори, които се поставят на три пръста на ръката, с които се измерват тези параметри, които са мярка за стрес в организма. Човекът, който се обучава трябва да коригира тези нива на стрес в тялото си, за да се движат символите в играта.

Целта е да се развият умения за справяне със стреса и да се получи по-голямо самоосъзнаване на несъзнаваните процеси в тялото чрез наблюдение и реагиране на промените в различните дейности на играта, които отразяват текущото състояние на организма

Изследвания показват, че емоциите са отразени в нашия сърдечен ритъм модел. Тези модели се предават от сърцето към висшите мозъчни центрове и имат дълбок ефект върху начина, по който мозъка обработва информацията. Чувството на неудовлетвореност и безпокойство предизвикват сърдечните ритми да станат по-неподредени и нередовни, което инхибира висшите мозъчни центрове, което води до несигурност и проблеми при вземане на решения. Умишлено генериране на чувства на любов и признателност от друга страна повишава коефициента на достъп до ясно и ефективно мислене, решаване на проблеми, проницателност. Това е така защото емоциите, които са с последователни сърдечни ритми, т.е подредени, намаляват хаоса в нервната система и улесняват работата на мозъка.

Анализът на сърдечния ритъм е признат като мощен неинвазивен метод, който отразява взаимодействието мозък-сърце и динамиката на вегетативната нервна система, които са особено чувствителни към промени в емоционалното състояние.

Това, върху което имаме нужда ние хората да поработим е емоционалната стабилност и интуитивната проницателност.

УСПЕХ на цялата училищна общност в това много лично начинание.

ЗА МЕН Е ЧЕСТ ДА РАБОТЯ С ВАС…

Ние сме БЛАГОСЛОВЕНИ………ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!

Всеки един от нас притежава колосален потенциал, дори да ви се струва на моменти, че не е така. Способни сме на всичко, само че никой още не ни го е казвал или просто не вярваме, когато го чуем. ПРИЕМЕТЕ за аксиома факта, че душата ви умее всичко, а после си позволете да се възползвате от това. Престанете да търсите истината в чужди източници, погледнете в себе си и там ще намерите отговорите на всички въпроси.

“Да погледнеш в себе си” не е абстракция. Просто си задайте въпрос и имайте куража да си отговорите сам. Така, включвайки се към съответния сектор от пространството на варианти, можете да правите открития, да творите нови неща, да създавате шедьоври. Загърбете признатите авторитети – те са ползвали същия източник. СЕГА Е ДОШЪЛ ВАШИЯ РЕД. Единственото изискване е: за да се “настроите” на нужния сектор, е необходимо да получите елементарни знания и навици в съответната област. А после само да се вслушате внимателно в гласа на сърцето си, което говори на езика на интуицията.

Всичко, което е обикновено, посредствено, е създадено от разума. Творенията на разума, както и самият разум, не са уникални. УНИКАЛНА Е ВАШАТА ДУША. Всеки един от нас притежава истинско съкровище. Всяко ваше гениално творение може да бъде само от душата ви. Нека разумът ви и позволи да го направи.

НИЕ СМЕ БЛАГОСЛОВЕНИ………….ЖИВЕЙТЕ ОТ СЪРЦЕ, БЪДЕТЕ ДУШАТА СИ!!!

Научи се да различаваш осъзнатото от неосъзнатото

Недоразумение: неосъзнато и осъзнато

                      /подсъзнание-съзнание/

“С непознати трябва винаги да си мил”

“Колко често съм решавала да кажа най-после на хората какво мисля, но когато се стигне до това, се затварям в черупката си. След това изпитвам силно безпокойство.” /32-годишна референтка, задръжки, главоболие/

Функцията на “несъзнателното” може да се изясни с един прост пример: Когато се нахраним, се осъществяват определени телесни процеси, извършва се обмяна на веществата. Независимо, че те протичат, ние не ги осъзнаваме, докато не настъпи някакво смущение, за което сигнализират локализираните болки и неразположения. Нещо подобно се случва в междуличностните взаимоотношения. Колко често се улавяме да вършим нещо, което не сме искали. Независимо от нашето признание, че боят не е най-подходящото възпитателно средство и нетърпението води до безпокойство, ние често излизаме от кожата си по незначителен повод и потъпкваме принципите си.

Голяма част от душевните функции и междуличностните взаимоотношения се определят от нагласи и поведенчески модели, чиито произход и мотиви са несъзнателни. От тях паралелно с неволните съответни реакции се развиват процеси, които не са осъзнати и чиито резултати са нежелани. Актуалните способности заемат важно място в съдържанието на подсъзнанието. Едностранчивостта в модела на актуалните способности в повечето случаи се приема като нещо естествено и затова не се осъзнава. Въпреки това той предизвиква силни емоции, които водят свой собствен живот и последствията се проявяват във взаимодействието с другите хора. Парадоксът на подсъзнанието е в това, че то осигурява определена защита. Под този предпазен щит обаче се акумулира психично напрежение, което избухва в определен моменг под формата на конфликти. Това е така, защото щитът препречва пътя за тяхното съзнателно преработвате.

Разстройства и конфликти: изтласкване, рационализиране, сублимация, несполуки, символични сънища, вътрешни съпротиви, свръхкомпенсации, недоразумения и социални конфликти.

НАУЧИ СЕ ДА РАЗЛИЧАВАШ ОСЪЗНАТОТО ОТ НЕОСЪЗНАТОТО.

 

Научи се да различаваш недостига на енергия от погрешното и насочване

НЕДОРАЗУМЕНИЕ: криза на идентичността и развитие на личността

cropped-2008_0923Image0029.jpg“Младите страдат по-малко

от собствените си грешки,

отколкото от мъдростта на възрастните”

“Аз не знам кой съм!”

“Не мога вече да се справям със себе си. От една страна, трябва къртовски да уча. От друга страна, искам да посветя цялото си време на приятелката  си. Не стига това, ами и родителите ми искат да си остана тяхното послушно дете. И накрая приятелите ми искат да участвам в техните купони. Вече не знам кой съм и какво искам.” /15 годишен ученик /

В различните етапи на човешкия живот индивидът се конфронтира с много и различни проблеми. Независимо, че с течение на времето личността на човека изглежда константна, настъпват промени, които засягат САМООСЪЗНАВАНЕТО. Тези промени могат да идват от вътрешната среда, т.е като резултат от телесно развитие. Пример за това е узряването на половите желези, което поставя човек пред нови, непознати до този момент проблеми. Те могат да идват и от външната среда, т.е като ролеви изисквания, очаквания и наложителни промени.

   Младият човек по време и непосредствено след пубертета не се счита вече за дете и трябва да се справя с ролевите изисквания към него като млад мъж или жена, респективно като подрастващ. Пубертетът е засегнат в голяма степен от кризата на идентичността, доколкото в него настъпват промени от външната и вътрешната среда. Подобни житейски ситуации, при които акцентът пада върху промяна на външни условия, са раждането на братя и сестри, тръгването на училище, загубата на близък човек, променените изисквания за постижение, смяната на професията, безработица, партньорство и брак и др.

   Пред родителите, възпитателите и другите близки хора стои задачата да улесняват в различните етапи от развитието преодоляването на кризата на идентитета при детето, юношата или партньора. Предпоставка за това е доверието между двете страни.

Разстройства и конфликти: криза на идентитета, несигурност, неспособност за вземане на решение, липса на основна цел, страх, отсъствие на вътрешен компас, бягство в сексуалността, в обществения живот, разочарования, самообвинения, депресии…

НАУЧИ СЕ ДА РАЗЛИЧАВАИ НЕДОСТИГА НА ЕНЕРГИЯ ОТ ПОГРЕШНОТО И НАСОЧВАНЕ

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА 2014 ГОДИНА

Във тази светла нощ се моля
на тебе, Господи, всеблаг
за всички братя що се трудят
от ранна утрина до мрак.

Над тез, що страдат мълчаливо,
десница мощна Ти простри –
вдъхни им, Господи, надежда
и крепка вяра във гърди.

Коледна молитва - Георги Костакев

Да бъде светло във душите,
божествен огън да гори –
във бедни хижи и палати,
любов и мир да зацари!

Смекчи на хората сърцата,
лъжата, злобата срази –
да няма гладни и бездомни,
да няма горест и сълзи!

И всички братя и сестрички
със крепко здраве надари,
прати им, Боже, дни благати
и радост в тежките беди.

Георги Костакев

Притча за Свети Николай Чудотворец

12.06_sv_Nikolay_stavronikitaЖивяли някога на земята праведниците Касиян и Николай. Призовал ги Господ при Своя Престол. Облекли си те бели, празнични дрехи и тръгнали на път. Вървят и гледат: на пътя селянин с каруца, каруцата заседнала в калта. Николай казал на Касиян:”Да му помогнем да се измъкне от калта!” А Касиян му отговаря:”Как така, може ли да влезем в тая лепкава кал с белите, празнични дрехи? Не бива да се явим пред Господ целите в мръсотия!” “Нищо, Господ ще ни прости, затова пък добро дело ще извършим”-казал Николай и влязъл в калта. Помогнал на селянина, измъкнали каруцата. Дрехите му, разбира се, се изцапали. Гледа го Касиян и клати недоволно глава. А на Николай му станало леко на сърцето, все едно слънце играе. Представили се двамата пред Престола на Всевишния. “Приближете се до Мен,- казал им Господ – със своя праведен живот заслужихте да станете почитани светци. Във ваша чест ознаменувам празници. Благодаря ти, Касиян, за чистите бели дрехи, с които Ме почете. Определям в твоя чест да има празник веднъж на четири години. А на теб, Николай, още по-голяма благодарност, защото чистото сърце е по-скъпо от чистите дрехи и със своите добри дела угоди и на Мен и на хората. Затова определям празник в твоя чест два пъти в годината.”
Разбрал тогава Касиян, че чистите помисли и добрите дела са по-ценни от белите дрехи.

Кой натиска бутоните ви?

Малцина от нас си признават, че не могат да контролират емоциите си или че робуват на инстинктите си. Мозъчният ствол, или така нареченият “змийски” мозък, който е част от нашето еволюционно наследство, е и най-древната част от мозака ни. Той е център на фундаменталния интелект, който ни помага да оцелеем и отговаря за реакциите на “бягство”, “борба”, “вцепеняване”, “хранене” и “възпроизводство”.

Тези основни инстинктивни типове поведение определят непосредствените ни реакции на неочаквани дразнители и са основните тактики за оцеляване при всички животни. Както при много други дейности, подобни стратегии могат да се превърнат в привички и да ни завладеят изцяло.

Като деца често ни се налага да реагираме на ситуации, в които сме застрашени и трябва да изберем определена тактика. Трябва да избираме например дали да се бием или да избягаме. Намираме утеха в храната, в удоволствието от сексуални експерименти или ако стресът в дадена ситуация е прекалено объркващ, можем просто да застинем неподвижно, неспособни на действие.

Подобни модели на поведение са естествени, но ако ние ние постоянно избираме определен тип реакция до степен практически да изключим всички останали, тогава тя започва да определя поведението ни в прекалено голяма и психически нездравословна степен. Ако при среща с голяма банда е разумно да избягаме, при по-малко застрашителна ситуация този тип реакция не ни е необходим. Когато постепенно започнем да възприемаме всичко като потенциална заплаха и се окаже, че сме твърде заети да бягаме, за да установим, че всъщност това не ни е нужно, тогава рефлексите ни вече са взели връх над нас. И понеже връзката с по-древните и несъзнателни части на мозъка е директна, тези инстинктивни реакции са изключително трудни за установяване и променяте.

Всеки от по-неосъзнатите аспекти на нашата личност е склонен да се автоматизира. Той може да стане механичен и недосегаем за чувствата и сетивата – като повредена грамофонна плоча, която до безкрайност повтаря няколко тона, докато нещо не я разтърси достатъчно силно, за да прекъсне порочния кръг.

Спрете се на петте инстинктивни реакции. СКЛОННИ ЛИ СТЕ ДА СИ СЛУЖИТЕ С НЯКОЯ ОТ ТЯХ ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО С ДРУГИТЕ И АКО Е ТАКА, ЗАЩО? Идеята, че робуваме сляпо на нещо, което ни превръща в роботи, е достатъчна да отклони повечето от нас от утъпкания коловоз.

  ТЕСТ

Двете ситуации, описани по-долу, ще ви помогнат да определите кой тип реакция е най-силен у вас. Изберете само по един отговор за всяка от двете ситуации.

Отивате на гости с вашия привлекателен партньор и той/тя се напива и се държи непристойно с останалите гости.

1. Държите се агресивно и насила го принуждавате да си вървите.

2. Затваряте се в себе си.

3. Става ви скучно и решавате да се утешите с ядене и пиене.

4. Неубозданото му/и поведение ви привлича сексуално.

5. Поведението му/и ви кара да се чувствате неловко и вие изпадате в безпомощно състояние, неспособни за действие.

Казали са ви, че ви остава да живеете само един ден.

1. Негодувате срещу смъртта и се опитвате да намерите начин да я избегнет

2. Не обръщате никакво внимание на предупреждението и си живеете сякаш нищо не се е случило.

3. Организирате празненство с най-изисканите ястия, които можете да намерите.

4. Организирате щур купон и се любите с колкото можете повече сексуални партньори.

5. Седите сам, парализиран от страх.

КЛЮЧ: БОРБА – 1, БЯГСТВО – 2, ХРАНА – 3, СЕКС – 4, ВЦЕПЕНЯВАНЕ – 5