Archive for January 31, 2013

Експериментът ритмология

Възможно ли е мислите ни да се материaлизират? Могат ли да бъдат лекувани хора от разстояние посредством силата на намерението? Може ли да се влияе положително върху действителността, вибрирайки на честотата на позитивните емоции?

На тези и много други въпроси в тази посока, се опитва да отговори науката ноетика, като обединява мъдростта на древните цивилизации и съвременните научни достижения, в частност квантовата физика.

Все повече хора в България се запознават и заживяват с принципите на „Законът за привличането”, посланията на филми като „Тайната” , „Какво си мислим, че знаем”,„Тайната на водата”, трудовете на автори като Джон Кехоу, Дийпак Чопра и т.н.

Може да се каже, че нашумялата книга „Експериментът с намерението” на Лин Мактагарт, представена от Дан Браун в „Изгубеният Символ”, подейства като зелена светлина за стартирането на „Експериментът Ритмология”.

Експериментът „Ритмология” е съставна част от едноименната програма, разработена от Институт за Съвременно Изкуство и Терапия „Libera”. На този експеримент се основава научна разработка на Libera за усилване на намерението и електромагнитните вълни, излъчвани от нас. „Експериментът Ритмология” е първият по рода си в България, а също така и не съществува информация за подобен аналог някъде другаде по света. Целта на експеримента е да бъдат анализирани резултатите от анкета, попълнена от най-малко 10 000 човека. Този специално подготвен въпросник съдържа 27 предварително записани ритмични модела, които имат различни вибрационни качества и характер, но са лишени от мелодия, стилистика и не предизвикват популярни асоциации.

Нашите очаквания са да открием специфични тенденции във възприемането на  разнообразните ритми и изграждане на асоциации за определени емоции и чувства, породени от тези вибрации. С презумцията, че както излъчваме, така и привличаме емоции, чувства и мисли, които влияят активно върху нашето поведение и респективно качеството на живот, се създава възможност – откриването на нов подход към опознаването и овладяването на емоциите, а също така и  усилването или намаляването на тяхното излъчване.

След достигане на бройката от 10 000 попълнени теста, ние внимателно ще анализираме резултатите и всеки един от вас ще получи подробна информация за експеримента на личния си имейл адрес. В същото това писмо, ще намерите и описание за следващия стадий на Експеримента Ритмология – колективно вибрационно усилване на намерението и конкретно положително влияние върху реален проблемен казус.

Вашата помощ ще бъде наистина безценна и несъмнено ще допринесе за еволюцията на съзнанието и по-доброто бъдеще!!!

Мартин Иванов

Институт за Съвременно Изкуство и Терапия ” Libera”

За да започнете Експеримента Ритмология, моля натиснете тук

Онлайн програми за скоростно четене…

Повечето хора четат 200-250 думи в минута. FasterReader е сайт за изучаване на скоростта на четене, което може да увеличи скоростта на четене и да започнете да четете със скорост до 2000 думи в минута.

Изберете едно от тези безплатни приложения онлайн, за да увеличите скоростта си на четене.

http://www.fasterreader.eu/pages/bg/index-bg.html

Водещ текст Топли очи

Труден живот…

Един човек постоянно се оплаквал от съдбата и трудностите. Често го чували да казва тихо :
– Господи , Господи – тежък ми е този кръст ! Ето виж, живота на другите е къде-къде по-лек. Боже, с какво заслужих това – живея праведно и чисто, не съм по-лош от другите. Даже съм много по-добър – ето, брат ми не е верен на жена си, а съседът изостави децата си и се пропи!
Господи, моля ти се – снеми този кръст от мен !

Дотолкова се бил улисал да досажда на Бога, че успял и хората да отегчи с постоянното си мърморене, и станал за присмех на цялата долина.

Във вечерта на пълната луна, уморен от дневната работа, селянинът си легнал и веднага заспал, пропускайки редовната си молитва, в която се оплаквал за тежката си орисия. Но същата нощ му се присънил чуден сън – жив и плашещ. Сам Бог му заговорил:
– Ти дълго време ме молиш да взема кръста ти ! Ще го сторя, но друг ще ти дам, защото знай – няма жив човек без кръст ! Ето, влез в тази зала и си избери един! Който и да харесаш – твой е, а стария ти го взимам.
Влязъл тогава човекът в голяма и кръгла зала, с бял мраморен под и без прозорци. Но вътре било светло, а той не видял нито един светилник. Цялата зала била пълни с всякакви кръстове – черни и цветни, златни, железни и дървени. Имало големи и малки, украсени с камъни и издялани от дъб.
Селянинът останал като изумен, после се заел да търси някой по-малък кръст, та да се облекчи тежката му съдба.
Дълго време търсел и накрая открил малък седефен кръст: най-малкия в цялата зала !
– Този искам ! – рекъл зарадван селянинът.
Отвърнал му тогава Господ :
– Ами че това е кръстът, който ти носеше досега, този кръст бях ти дал.

ЧЕТИРИ СВЕЩИ

Четири свещи горели бавно.

– Аз съм МИР – казала първата, – но в наше време никой не се бори за мен.

И пламъкът на МИРА бавно започнал да гасне, докато изчезнал напълно.

Втората промълвила:

- Аз съм ВЯРА, но вече никой не ме търси и не се нуждае от мен.

И нейният пламък също спрял да гори.

- Аз съм ЛЮБОВ и нямам достатъчно сила да продължа да горя. Хората не ми обръщат внимание и не разбират колко съм важна. Те не обичат дори най-близките си.

И без да чака повече, ЛЮБОВТА угаснала.

Изведнъж  в стаята влязло дете и видяло, че три от свещите са угаснали.

- Защо не светите? – разплакало се то. – Трябваше да изгорите до край.

Тогава четвъртата свещ му заговорила нежно:

- Не се бой, аз съм Надежда. Докато горя, винаги можеш да запалиш отново останалите три свещи.

С блеснали очи детето взело свещта на НАДЕЖДАТА и запалило другите три свещи.

НИКОГА НЕ ПОЗВОЛЯВАЙ СВЕЩТА НА НАДЕЖДАТА ДА УГАСНЕ!!!

УДИВИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС НА РЕКОНСТРУИРАНЕ НА МОЗЬКА – НЕВРОПЛАСТИЧНОСТ И НЕВРОТРЕНИНГ

Когато започнете да препрограмирате своята ретикуларна активираща система и да коригирате психо-кибернетичния си механизьм, трябва да сте наясно какво всьщност правите – вие пренареждате генетичната си програма и заедно с това започвате да изменяте придобиваните с години навици.
Вие не просто прекарвате дадена мисьл през вьображението си, мисьл, която би устояла колкото и новогодишното ви решение да ходите редовно на фитнес и да ограничите вьглехидратите. Напротив – вие променяте изцяло начина, по който работи мозькьт ви, като физически прокарвате нови пьтища в мозьчната тькан. Не сьществува друга толкова драстична промяна – по този начин променяте определението за себе си.
Това е все едно, че сте решили да отидете на екскурзия сред дивата природа, на място, което не е посещавано до момента.
Налага ви се да разчиствате клони по пьтя си, да тьпчете тревата. Когато по-кьсно през деня се опитате да проследите своите стьпки по обратния пьт, успявате да откриете само пьтеката по която сте минали преди няколко часа – тук счупена клонка, там отьпкана трева, но е нужно наблюдателно око.
На следващия ден поемате отново по сьщия пьт, следвайки сьщата посока, но този пьт дирята, която сте оставили предишния ден е по-лесна за проследяване.
Всеки ден изминавате сьщия пьт и така утьпквате трасето, че в крайна сметка правите ясно различима и удобна пьтека през гората.
Сьщото става, когато сьздавате нови нервни пьтища. Вероятно от вас ще се изисква изключителна сила на волята и вьображението, за да се сдобиете с нов начин на мислене и да сьздадете нови пьтища в мозька си. Сигурно подобно количество увереност, кураж ще са ви нужни да си представите как изглежда мечтаният от вас живот, защото за да го направите, вие на практика прокарвате нова пьтека сред гьсталаци от закоравели виждания, които биха могли да бьдат като враждебна обрасла гора. Но все пак вие правите своя скок и ги разчиствате с новите си мисли и с течение на времето започвате да полагате основите на нов пьт.
От неврологична гледна точка, този процес изглежда така – посредством серия от неврологични импулси, вашите мисли се придвижват от неврон кьм неврон, като междувременно прескачат през пролуките, или осьществяват т.н. синапс.Тьй като тези мисли притежават електрически заряд с който да прескочат синаптичната дупка, е нужно да бьде постигнат и преодолян един конкретен електрически праг. Заедно с този скок се случва нещо прекрасно – лека полека той започва да се занижава. Следващия пьт, когато у вас се зароди подобна мисьл, електрическото сьпротивление срещу синаптичния скок ще бьде с една степен по-слабо. С времето, докато продьлжавате да прехвьрляте сьщите размисли в главата си, прагьт става все по-ниськ и по- ниськ, давайки вьзможност на електрическите заряди да преминават все по-лесно и мислите да се появяват с все по-голяма лекота.
С мисьлта си разчиствате от храсти една нова пьтека.
Докато новият ви модел на мислене се повтаря отново и отново,новите невронни модели в мозька ви буквално се свьрзват едни с други, сьздавайки чисто нова мрежа.
С времето пьтеката се преврьща в магистралата, по която тече постоянният трафик на вашите нови схващания и нова самоличност и те се движат свободно без затруднения
Променяйки се по този начин, всеки променя живота си в посоката, която избере.
Невротренинга дава вьзможност на всеки, който желае да моделира живота си, да го направи.

Умът е като мускулите – иска тренировки всеки ден!

Ако заемате ръководна позиция знаете, че понякога е много трудно да запазите постоянна висока концентрация сред потока от проблеми и желания на служителите, имейли, известията от клиенти и постоянното звънене на телефона. При целия този пейзаж и шумов фон  е полезно да познавате естествените ограничения на ума си. С ловкото им заобикаляне, ще можете да подобрите продуктивността си.

Мозъкът на всеки от нас е деликатно настроен на честота да се разсейваме по всяко време. Продължителната съсредоточена работа става все по-невъзможна мисия с толкова много комуникации, които ни заобикалят в ежедневието. Ние искаме едно, съзнанието ни автоматично се насочва към друго.

Реакцията на мозъка „погледни тук и сега!” е незабавна и буквално невъзможна да се спре, обяснява американецът Дейвид Рок, съосновател на институт за неврология и лидерство в Щатите. Той се съгласява с повечето специалисти и негови колеги, които смятат, че мултитаскингът не е за препоръчване. Опитите да вършим няколко неща едновременно намаляват интелигентността ни и буквално снижават IQ-то ни при вземане на решения и по време на изпълнение.

„20 минути дневно работа с дълбок фокус могат да бъдат същински прелом”, коментира още Рок. Затова е ценно да се научим да ги постигаме.

Как да тренираме ума си да бъде по-съсредоточен? Тук следват няколко полезни съвета.

1. Първо се заемайте с творческата работа, после с останалия вид труд. Често първоначално се захващаме с дела и задачи, в които нямаме нужда от високи обороти на ума и след това, „подготвени”, се насочваме към по-трудните задания. Това изчерпва енергията ни и намалява степента на съсредоточеност. Дори частичното изпълнение на други задачи намалява умствения капацитет за деня. Всяко решение, което вземаме, уморява мозъка по малко. За да бъдете по-ефективни, обърнете реда и се захващайте в работния ден първо с по-трудното. След това ще се чувствате по-добре. Оставете отговорите на имейли, насрочването на срещи и другите технически задачи за последно.

2. Разберете кой е най-силният период от денонощието за вашия ум и се възползвайте от него. След като изследва хиляди хора споменатият по-горе Дейвид Рок открива, че сме истински фокусирани средно само по 6 часа в работната седмица. Повечето хора са най-съсредоточени сутрин или късно през нощта. 90% от нас измислят най-добрите си идеи и стратегии извън офисната среда. Затова, забележете къде и кога сте способни да мислите най-добре и ползотворно и след това насочете трудните си задачи за тези моменти.

3. Тренирайте мозъка си като мускул. Практикувайте концентрация като изключвате дразнителите и нещата, които ви отвличат вниманието. Започнете с малки стъпки. Опитайте да работите фокусирано първо по пет минути дневно. След това разширете времевия период до 10, 20 минути, а после – правете почивка. Щом усетите, че умът ви броди някъде другаде, веднага се върнете към задачата си. Наложете си лична самодисциплина. Помнете, че по-бързото изпълнение на нещата е само от ваша полза. Правете усилия фокусът ви да е по-постоянен. Мозъкът може да бъде трениран (да бъде по-фокусиран) също както тялото.

Успех!

Източник: http://www.manager.bg