About us

ГПАЕ “Гео Милев”, Бургас е училище, в което се съчетават висококачествено обучение, технологична иновативност, гражданско образование и свободен дух.

В гимназията се обучават мотивирани, инициативни, талантливи и амбициозни млади хора, които търсят качествено образование, съответстващо на високия житейски стандарт, знания, умения и компетенции, необходими в 21 век.

За да отговорим на техните потребности е необходимо непрекъснато да се развиваме, да владеем най-модерните технологии, да прилагаме най-новите методи в обучението, да им даваме възможност да развиват и усъвършенстват индивидуалните си способности като ги включваме в разнообразни извънкласни и извънучилищни дейности.

Мисията на нашата гимназия е да развива и подкрепя индивидуалните способности, творческия потенциал и лидерските умения на нашите възпитаници. Да направи училището за децата любимо и  близко място, което е модерно и красиво, да бъде наистина техен втори дом, където могат да учат, да спортуват, да творят, да общуват и да се забавляват.

Гимназията във времето-основана е през 1971 година като Политехническа гимназия с изучаване на английски език „Гео Милев“. Четири паралелки , с пет годишен период на обучение и изучаване на руски и немски език.

1986 година гимназията има шест паралелки в подготвитен клас.

1987 година сформират се професионални паралелки по специалностите „Преводач-кореспондент“ и Преподавател по английски език в средните училища“

1992 година открива се библиотека с богат фонд от английска литература и информационен център.

1993 година се утвърждава програма за подготовка на учениците за явяване на изпити за сертификат на университета в Кембридж.

1993 година ученичката Таня Подчийска е приета със стипендия в Калифорнийския университет в САЩ.

1996 година е открит езиков център за самоподготовка на учениците по английски език, който работи по методики на Британския съвет.

1996 година на международно състезание по ИТ – Бранимир Ламбов е класиран на първо място, приет в Софийски университет без приемен изпит. Двама ученика приети в университета в Браун САЩ.

Ученици класирани на първо място на олимпиада по математика, трима – отличени с първи награди на литературни национални конкурси.

1998 година две първи награди от националния музикален конкурс „Сезони“ и три първи награди от литературни конкурси.

1999 година Даниел Николов е първият студент от гимназията, приет в Оксфорд.

2000 година е приет новият учебен план на гимназията – чуждоезиков. Възможност за профилирано изучаване на предмети от природоматематическата и хуманитарната област.

Николай Попов е приет с пълна стипендия в университет във Вашингтон, понастоящем работи в екипа на съветниците на Хилъри Клинтън.

2002 година Мария Пашова е класирана на първо място на международното състезание по философия.

2005 година – На национално състезание по математика отборно първо място и три първи места при индивидуалното класиране. Първо място на национално състезание по ИТ. Многобройни отличия на ученици в литературни конкурси и в областта на изобразителното изкуство.

2007 година – Александър Караджиян е приет с пълна стипендия в Харвард, където учи архитектура и физика.

От 2007 година в гимназията се организират самостоятелни изложби на наши възпитаници: 2007 – сестрите Раеви, 2009 – Борислава Марчева; 2010 – Таня Филипова, Ани Дамаскова, Виктория Филипова; 2011 – Росен Кючуков.

2009 година – Гимназията става член на програмата  Microsoft IT Academy Essentials Level. Оттогава около 300 ученици са преминали обучение и са получили сертификати.

През 2010 година гимназията беше ремонтирана по проект за енергоефективност на Община Бургас със средства по ОП”Регионално развитие”. Основно боядисване и подмяна на дограма и врати. С най-нова техника бяха оборудвани два компютърни кабинета с по 30 работни места, където се обучават ученици по различни предмети. Лицензирани софтуерни решения подкрепени от Община Бургас и МОМН бяха реализирани при изграждането на мрежата в гимназията.

По друг проект на Община Бургас, със сериозно съфинансиране от страна на гимназията, бяха ремонтирани санитарните възли.

В библиотеката на гимназията през 2011 г. е реализиран основен ремонт и е подновено почти цялото библиотечно обзавеждане със средства, осигурени от Българо-Американското сдружение чрез посредничеството на Сдружение „Макензи“. Библиотеката, която има богат книжен фонд от български и английски съвременни автори сега е приветливо място за нашите ученици.

Отново с помощта на Община Бургас от 15 септември 2011 година гимназията има още придобивки, подобряващи материално-техническата база: оборудване и материали за кабинета по Изобразително изкуство; Спортните площадки придобиха нов, по -модерен и приветлив вид; изгради се рампа и специална тоалетна за хора в неравностойно положение.

В гимназията е учреден клуб „Векторите“, който е част от Международна младежка организация PTPI.

2011 година – Гимназията е единственото училище и един от деветте Prometric центъра в България : Authorized Prometric Testing Center IT center;  Гимназията е член на партньорската програма на Британски съвет Addvantage с присъден БРОНЗОВ статут и подготвителен и изпитен център за сертификати на Кеймбридж – Eжегодно около 30-40 ученици получават сертификати на Кеймбридж. Гимназията е оторизиран център за изпити TOEFL; Гимназията е оторизиран изпитен център за SAT. Гьоте – Институт, в съвместна работа с ГПАЕ „Гео Милев”, провежда в Бургас изпити за сертификатите А1 до С1.

2012 година – училището е Pathfinder School в програмата MS Partners in Learning Innovative Schools Project in 2012-2013 school year.

С наградата от Кмета на Община Бургас за най-добро представяне на ДЗИ 2012 на нашите зрелостници в гимназията се изгради Изпитен център по ИТ: Certiport Authorized Testing Center;

Много спортни постижения имат възпитаниците на гимназията през последните години в колоездене, футбол, баскетбол, волейбол, бадминтон и ветроходство, спортни награди за I, II и III място в международни състезания по баскетбол и волейбол.

Всяка година наши ученици са сред малцината (около 15 души за цяла България), които печелят стипендии от „Отворено общество“ за едногодишно или двугодишно обучение в САЩ или Великобритания.

Литературното общество на гимназията помага на много талантливи момичета и момчета да проявят своите писателски и поетични заложби, техните произведения печелят много награди, публикувани са в литературни вестници и сборници. Някои от тях издадени от гимназията: Литературен проект „Криле“ – 3 издания (I – 1998 г., II – 2003 г., III – 2008 г.); Литературен сборник „Огледало на времето обло“ – ученическо творчество на български език и английски език 1996 г.; Литературен алманах „Песъчинки“ – литературни творби и преводи на ученици 2008 г.; Литературен алманах „Ние и бъдещето“ – ученически творби на български, английски  и немски език – 2011 г. Участие в сборника стихове „Четем и превеждаме Петя Дубарова“

Ежегодно в гимназията се организират Спортни турнири по стрийтбол, баскетбол, волейбол, плажен волейбол за ученици от гимназиите в града, Национални онлайн състезания, концерти, вечери на талантите, дни на отворените врати.

Изключително е голям броят на клубовете и групите за извънкласни дейности в различни области. Тази година в гимназията са сформирани над 30 групи, клуба и секции, в които учениците надграждат знанията си, усъвършенстват уменията си, творят и спортуват, част от тях по Националната програма УСПЕХ.

 

 

One comment

  1. Marisa says:

    I see a lot of interesting articles on your website.
    You have to spend a lot of time writing, i know how to save you a lot
    of work, there is a tool that creates unique, SEO friendly posts in couple of
    minutes, just type in google – k2 unlimited content

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *