Microsoft Office Specialist 2017

Photographs from the 2016 Global Partner Summit, Adobe Certified Associate World Championship, and Microsoft Office Specialist World Championship, held in Orlando, FL.Certiport (www.certiport.com), бизнес на Pearson VUE, водещ доставчик на тестове за кандидатстване за работа и академичните институции по целия сват, обяви днес световните шампиони на Microsoft Office Specialist (MOS) в Microsoft Word, Excel и PowerPoint. Най-популярната конкуренция в областта на технологичните умения на Microsoft Office и единствената, одобрена от Microsoft от създаването й през 2002 г.
В През 2016 година състезанието привлече над 700 000 уникални кандидати от 120 държави, които се явиха MOS сертификационен изпит, за да докажат, че владеят продуктите на Microsoft Office. Регионални състезания се проведоха по целия свят и 150 финалисти от 48 държави се състезаваха в последния кръг на състезанието в Орландо, Флорида, САЩ.
Световните шампиони от 2016 специалисти на Microsoft Office са:
– Лаи Тин Минг, на 16 години, Хонконг, Microsoft Word® 2013
Георги Бошев на 18 години, България, Microsoft Word® 2010 – ПГПАЕ”Гео Милев”
– Райън Каталф, на 17 години, САЩ, Microsoft PowerPoint® 2013
– Ка Хей Чао на 17 години, Макао, Microsoft PowerPoint® 2010
– Pak Hei Lee, на 18 години, Хонконг, Microsoft Excel® 2013
– Kuan Hou Lei на 16 години, Макао, Microsoft Excel® 2010

През 2017 година финалистите за България от нашата гимназия са трима и ние им пожелаваме успехи:

ДаниелаДаниела Павлова, XI клас
За трета поредна година Даниела ще класира в различни катигории за финалите на Световното състезание. Нейните познания по технологги не само в сферата на Microsoft Office, тя се интересува от администриране на мрежи, поддръжка и управление на операционни среди, програмиране и др. Нейното желание е да изучава технологии извън България и езиковата и подготовка е изключителнот висока. Интересува се от математика и физика и е щастлива, че ще участва на финалите през 2017 година.

Николай Колев X клас
Невероятно талантлив математик, с интереси в сферата на физиката това е един невероятно работоспособен младеж. Последната година той се обучава в американзско училище по едногодишна програма за обмен, което му даде възможност да покрие множество международни сертификати, свързани с математиката и физиката. Технологиите обаче не са на втора линия при него и той интензивно се занимава с програмиране. През последната година е покрил над 10 сертификационни изпита на Microsoft – Master Office 2013, Operating System Fundamentals, Development Fundamentals и др.

Христо Бакърджиев, X клас
С изключително постоянство и интерес към програмирането преминават трите години на Христо в гимназията. Той се интересува и посещава допълнителни курсове по програмиране в БСУ, участва във всички състезания и хакатони, свързани с програмиране. Неговият фокусиран интерес се разширява единствено и само в сферата на IT и той живо се интересува от всичко технологично. От продуктите на Microsoft Office той учи основно Excel, което би му помогнало в бъдещата му работа, свързана с технологиите. През последната година е покрил 6 сертификациоонни изпити на Microsoft от групата MTA.

Posted in SchoolOpenDays 2017

Пушкинова вечер

19222655_1325515160902411_8247588213020005975_o[1]Пушкин- „началото на всички начала“.Гениален поет, чиито творби и днес вълнуват със своята нежност и силата на художественото си внушение.

Ученици от X клас, които изучават и руски език, организираха „Пушкинова вечер“ в рамките на School open days.

Прозвучаха творби на великия поет на български и на руски език, анализи на някои от емблематичните му произведения .

Мария Атанасова и Иван Маринчев представиха електронни презентации за паметника на Пушкин в Бургас, който е един от най-красивите паметници на поета в света.

Божидара Топчиева нарисува сполучлив портрет на Пушкин.Присъстващите се насладиха и на прекрасното изпълнение на руски романси на Зорница Драгийска.

Инициативата бе организирана от учителите Тодорка Лазарова и Олга Тиманова.

Георги Георгиев Xб

Posted in SchoolOpenDays 2017

Да дигитализираме забележителностите на Бургас

1_o През учебната година в три клуба по проекта “Твоят час” учители и ученици работиха в направление дигитализиране на забележителностите на Бургас. Дигитализацията ще се осъществява по два основни метода – чрез  блог със статии и серии от снимки представящи най-важните забележителности на града. Второто артистично направление чрез уникална по рода си графична изложба, като част от творбите са създадени със софтуер.4_o

 

Можете да разгледате сайта http://eschool.gpaeburgas.org/DigitalBurgas/
Екипа художници рисували забележителностите на Бургас.

19212840_670415033150499_384137238_o 19243942_1332917396777763_852376087_o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted in SchoolOpenDays 2017

Приложението на Математиката в моето хоби

Без да се задълбочаваме можем да открием математиката навсякъде около нас. По програма “Твоят час” занятията по Математика и Информационни технологии дадоха възможност на учениците от 10 клас да създадат дигитални продукти представящи различни приложения на математиката.

 19212840_670415033150499_384137238_oСвирене на музикален инструмент. Свиренето на музикален инструмент помага за развиване на креативност, аналитично мислене, фина моторика, езикови и математически умения. И най-добрата новина – това може да стане независимо на каква възраст човек започне да свири на музикален инструмент.

Четене. Четенето намалява стреса, кара ни да се чувстваме по-добре и увеличава нивото на три вида интелигентността – кристализирана, флуидна и емоционална. Също така четенето помага при решаване на проблеми. Знанията, която получаваме от четенето, са като вид парченца пъзел, които са ни полезни при по-доброто сглобяване на „картинката“ и ни помагат да се ориентираме по-добре в нашето ежедневие. Четеното съдейства за откриване на модели, осъзнаване на процеси, точно тълкуване и разбиране на чувствата на другите.

Решаване на забавни математически задачи. Математиката може да е полезна не само в училище и в живота, но може да се използва и като приятна тренировка на мозъка. Решаването на математически задачи подобрява паметта, развива аналитичното мислене, разбирането на нови идеи и модели, разрешаването на проблеми и предизвикателства и то често по креативен и новаторски начин. Математиката учи да се погледне на дадена трудност и под различен ъгъл. По същия начин действа и програмирането, което развива логическото мислене.19212976_670416833150319_2021266189_o

Учене на нов език. Учените са доказали, че двуезичните хора по-лесно решават пъзели в сравнение с хората, които говорят само един език. Изучаването на нов език тренира мозъка да решава по-добре определени задачи. Също така когато човек говори поне два езика, това му изгражда умения, които му помагат да наблюдава по-добре дадена среда или дадени процеси. Много хора смятат, че може би има зависимост и между израстването в йерархията и говореното на чужди езици. Обикновено висшите мениджъри владеят чужди езици.

Спорт. Редовните спортни  упражнения са много по-ефективни от тежките тренировки от време на време. Научните изследвания сочат, че когато се спортува редовно, това води до подобряване на паметта, концентрацията, разбирането, а така също самият процес на учене е по-лесен.

Отборни спортове. Учените доказват, че отборните спортове са също изключително полезни. Човек подобрява паметта си, креативността си, взема бързи решения, занимава се с няколко неща едновременно, а така също свиква да решава няколко проблема по едно и също време.

Припомняне. Всеки ученик и студент знае какво се случва преди изпит – „яко учене“ и малко след като изпитът мине, обикновено всичко се забравя. Това е така, защото никога повече не се повтаря тази информация. Тя минава през мозъка и ако не е повторена, се забравя. Точно обратното се случва при ученето на чужди езици. Граматиката и много от думите ни се налагат непрекъснато да ги ползваме. Колкото повече ги повтаряме и ползваме, толкова по-малка е вероятността да ги забравим. Използва се силата на кумулативното учене. Ако приложим този опит от ученето на чужд език и в нашето ежедневие за неща, които искаме да запомним и знаем, задължително в един момент това ще се случи. Може да се препрочитат ценни откъси от книги, записки от важни моменти при преговорите или пък да си водим дневник (а защо не и блог?), в който да описваме и да си припомняме това, което ни е привлякло вниманието.

Тренировка със забавни игри. Судоку, пъзели, гатанки, настолни и видеоигри, игри с карти – всичко е прекрасна тренировка за мозъка. Те развиват способства да гледаме на света, който ни заобикаля, по нов начин и под различен ъгъл. Това ще ни помогне да разбираме по-добре причините и последиците от дадено поведение и емоции. Хората, които обичат това хоби, са по-малко предразположени към депресия и безпокойство, а така също научават нови неща много по-бързо и помнят повече.

Медитация. Медитацията набира популярност сред амбициозните хора. Изследване показва, че можем да контролираме собствените си мозъчни вълни, а така също можем да контролираме и чувствата си.  През 1992 година Далай Лама кани учения Ричард Дейвисън. Идеята е да бъдат изследвани мозъчните вълни на духовния водач по време на медитация. Целта е била да се види дали може да генерира определени мозъчни вълни по команда. Далай Лама и други монаси били помолени да медитират и да се фокусират върху състраданието. Мозъчните им вълни доказали, че те наистина се намират в състояние на дълбоко състрадание. Проучването е публикувано през 2004 г. в Proceedings of the National Academy of Sciences. Предизвиква голям интерес.

Посещаване на музеи. Изкуството също може да ни помогне да станем по-умни. Изследване показва, че има връзка между посещенията на музеи и по-високите резултати на изпитите. Учениците, които посещават музеите, имат високо ниво на критическо мислене, бързо правят връзки между различен вид информация, а така също имат и добра памет.

Posted in SchoolOpenDays 2017

Състезание по природни науки

На 14.06.17 се проведе деня на отворените врати при клубовете по физика и химия с ръководители г-жа Маринова и г-жа Къръмчева. Ученици от 9 и 10 класс демонстрираха пред публиката интересни химични и физични опити, както и поучастваха в конкурс по химия,биология и физика. Ученици бяха разделени на няколко отбора и имаха на разположение 30 минути за решаване на трудни задачи, изискаващи логическо мислене и дълбоки познания. Жюри в състав на гостите, определи победителя, който стана отбора на 9 и 10 В клас! Бяха връчени награди на фаворити както и сертефикати на всички участници на клубовете! Прекрасно завършване на клубова дейтелност тази година!DSC02463DSC02418DSC02506

Posted in SchoolOpenDays 2017

Програма за SchoolOpenDays

OpenDaysДни на творчество и наука за учениците от ПГПАЕ “Гео Милев” можете да участвате в събитията, ако сте поискали разрешение от учител или организатор.
Open days

Posted in SchoolOpenDays 2017

Гео Милев като преводач

DSC06353Интересен интеграционен урок бе проведен в 10а клас. Под ръководството на учителите Зорница Хараламбиева (английски език) и Тодорка Лазарова (български език и литература) учениците съпоставяха преводите на прочутия монолог „Да бъдеш или не“ от трагедията „Хамлет“ на Шекспир. Те бяха предоставени от г-жа Василева, г-жа Йовкова и г-жа Татарлиева от Регионална библиотека „П.К.Яворов“.

Много задълбочено бе разгледан преводът на Гео Милев, който разкрива ерудицията и бунтарския дух на талантливия творец. Монологът на Хамлет дава израз на терзанията на един мислещ човек , бунтуващ се срещу жестоката реалност.

Инициативата е посветена на 45-годишния юбилей на нашата гимназия.

Posted in SchoolOpenDays 2017, Uncategorized

Повишаването на грамотността – условие за реализация на учениците!

На 27 април 2016 г. в град Бургас се проведе научно-практическа конференция“Усвояването на книжовния български език и повишаването на грамотността—важно условие за пълноценна социална реализация на учениците“.Тя бе организирана от Регионалния инспекторат по образованието-Бургас със съдействието на Община Бургас.

DSC06457Целите на конференцията са споделяне на добър педагогически опит и привличане на вниманието на обществеността върху проблемите,свързани с усвояването на книжовния български език и повишаване на грамотността.Във форума взеха участие педагогически специалисти от област Бургас и от област Кърджали.

Нашата гимназия бе представена чрез опита на учителките по български език и литература Тодорка Лазарова и Костадинка Недялкова.Те участваха в конференцията с електронните се DSC06474презентации на тема:“Практически аспекти на усвояването на книжовния български език като основно средство за общуване“/г-жа К. Недялкова/ и „Ролята на извънкласната работа за повишаване на ученическия интерес към художествената литература“/г-жа Т. Лазарова/.

Проблемът за повишаване на грамотността на учениците е изключително важен и е предизвикателство за цялото ни общество.

Posted in Creative LIKE A BOSS

Награди от РИО – Бургас

DSC05183Регионалният инспекторат по образование – Бургас награди нашите ученички Мария Илиева (VIIIБ) и Мария Инджова (XБ) за отлично представяне на областния кръг на олимпиадата по български език и литература. Отличия получиха и техните преподаватели Тодорка Лазарова и Ася Хаджирачева.

Поздравяваме и всички останали участници, които достойно защитиха честта на нашето училище.

Posted in DERPING AROUND, Uncategorized

Недей забравя никога ИТАКА

Недей  забравя  никога  ИТАКА

DSC05401Има ли място за мечти в нашето забързано време?Може ли една мечта да ни разочарова?

В рамките на инициативата “Open days” в ГПАЕ,,Гео Милев” – Бургас под ръководството на г-жа Дора Лазарова се проведе интересен разговор за мечтите, които осмислят човешкия живот. Емоционалното присъствие на водещата Вивиян Цанева подчерта творческата атмосфера на събитието.Направен бе културен диалог между епохите. Изследван бе поетичният образ „Итака’’ в „Одисея” на Омир, в стих. „Итака” на Константинос Кавафис и в произведението „Одисей към любопитната тълпа” на Димитрина Равалиева – бивша възпитаничка на нашето училище.

Дойчин Георгиев и Богдан Димитров чрез презентациите си представиха дългия път на Одисей към родната Итака, превърнала се в символ на родината. В това ни убедиха и Дара Карагьозова, и Теодора Япаджиева. Съпоставка между различните творби направиха Диана Петрова, Симона Никова и Ива Ярмова. Изследването им показа, че Константинос Кавафис въплъщава в поетичния образ „Итака” представата за мечтата. Свои размисли по темата споделиха чрез есетата си Таня Златарева, Симона Димитрова и Поля Янева.

С интерес бе посрещната изложбата от ученически рисунки на тема: „В света на старогръцката митология.”

А ето някои от поетичните послания на твореца Константинос Кавафис:

Когато тръгнеш нявга за Итака,

моли се пътят ти да е далечен,

изпълнен с перипетии и знания.

…….

Недей забравя никога Итака.

Да стигнеш там—това е твойта цел,

ала по пътя никак да не бързаш…

……

Итака те дари с прекрасното пътуване.

Без нея нямаше да можеш в път да тръгнеш.

……

И ако бедна я намериш,не те е тя излъгала:

тъй мъдър ,както си сега с толкоз опит,

навярно вече си разбрал Итаките що значат.

Изготвила:Габриела Стратиева/9 а кл./

 

 

DSC05376 (1)  DSC05373 (1)

.DSC05394 DSC05392 DSC05386 (1) DSC05378 (1) DSC05375 DSC05387

Posted in SchoolOpenDays 2015, Изкуство