Хелоуин – един много чакан празник в Гимназията

Какво всъщност знаем за Хелоуин? Повечето запитани ще отговорят, че това е  празник, на който се маскираме и обикаляме по къщите за лакомства! А откъде идва тази традиция?

Древните келти посрещали своята Нова година Самайн в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.

Друга теория гласи, че всъщност празникът започва съществуването си от пияница, който много обичал ряпа. Той бил беден и нямал пари да си купи фенер, поради тази причина издълбавал репи и слагал вътре свещ. Преданието гласи, че той е успял да сключи три сделки с дявола, но когато почукал на портите на рая, Господ ги затворил за него, все пак той бил на тъмната страна. В ада също не бил добре дошъл, заради сделките си. Накрая, след дълго чакане, дяволът взел душата му и го затворил в тъмното си царство, като го обрекъл на вечни мъки.

Години по-късно, хората преиначили ряпата в тиквен фенер и започнали традицията да ходят по къщите като събират лакомства, а ако съседите им не им дадат, правят пакости.

И тази година в нашата гимназия имаше много събития, посветени на Хелоуин. В организацията се включиха участници  от различни клубове. Ентусиасти от клуб „Индиго” бяха обмислили всички детайли и предложиха нови изживявания. Тази година темата на цялото събитие бе “Nightmare on ELMStreet”. През голямото междучасие имаше конкурс и най-страшните, и най-оригиналните  костюми бяха наградени.Веднага след часовете всеки можеше да се включи в ужасяващото приключение, наречено Обитавана къща”. Вампири, валпургии, вещици и духове стряскаха участниците.

Реших да попитам няколко човека какво мислят за празника и организацията в училище. Интервюирах Любослав Недялков, който беше един от страшните персонажи, а също  Жана Георгиева и Николета Петрова.

1. Какъв беше твоят костюм и защо избра него?

Любослав Недялков от 12 ж клас

Моят костюм беше  на Slenderman, той е част от популярна хорър игра, която нашумя миналата и тази година. Избрах този персонаж, защото не е толкова труден за постигане, а има страхотен ефект над хората, особено тези, които са играли играта. А и той е висок и слаб като мен, така че в това отношение покривам изискванията. Самото ми предрешване включваше да си сложа костюм и да си направя бяла маска, което всъщност беше малко по-сложно, но се справих.

2. Какво те накара да уважиш празника?

Любослав Недялков

Самият празник Хелоуин винаги ми е допадал, още от малък, а това, че училището ни го празнува, е наистина уникално, това е повод да си разнообразиш деня и да впрегнеш творческото си мислене, като си проектираш и изработиш костюм. Аз, като част от клуб “Индиго”, който всяка година организират този празник, се включих отново в подготовката, и като дванайсетокласник, реших като за последно да се вкарам в някакъв страшен образ.

3. Имаше ли костюм, който да ти хареса, и би ли си направил подобен догодина?

Любослав Недялков

Честно казано фактът, че бях с бяла маска, ми попречи да видя голяма част от участниците, защото зрението ми беше ограничено, но както всяка година, забелязах, че има хора, които са се постарали и не са пестили усилията си да си направят хубав костюм. Тъй като догодина се надявам да съм студент, едва ли ще мога да се преобличам за празника, но насърчавам всички да се включват подобаващо, защото това са спомени, които остават завинаги.

4. В коя игра участва и мислиш ли, че изплаши някого?

Любослав Недялков

След училище имаше организирани игри и макар да останаха малко хора, пак беше забавно. Играта на Slenderman (моята) включваше много бележки, залепени по един дълъг коридор. На повечето от тях пишеше NO, а на по-малко пишеше YES. Коридорът беше тъмен и участниците имаха 1 минута да намерят повече бележки с YES, а моята задача беше да се движа бавно и да им изскачам отзад. Няколко човека ми казаха, че са се изплашили, а едно момиче дори мисля, че падна от уплах. През останалата част от деня събрах няколко уплашени вика и дори един писък.

5. Мислиш ли, че това изживяване може да бъде забравено?

Любослав Недялков

Лично аз помня всеки Хелоуин, прекаран в тази гимназия, и  вярвам, че хората, които се включват с костюм или тиква, също ще помнят тези дни, защото все пак правим нещо различно и интересно.

6. Според теб имаше ли човек, който да не се забавлява?

Любослав Недялков

Смятам, че на всеки му е било интересно да види предрешените си съученици, техните идеи, а и преобразенето училище от прекрасните ми колеги – организатори. Не виждам причина да не са се забавлявали.

7. Ако имаше още една година, щеше ли отново да избереш страната на организаторите, или щеше да се включиш като участник?

Любослав Недялков

Както и тази година бих участвал отново в организацията, но бих помислил и отново за костюм. И двете ми доставят удоволствие.

8. Има ли нещо, което би искал да добавиш към празника в училище, ако да, какво?

Любослав Недялков

За 5 години в тази гимназия съм видял различни начини на провеждане на Хелоуин. Тази година ми беше трета, в която участвам в организацията. Всяка година правим нещо различно и се учим от грешките си от предишни години. Ако има нещо за добавяне, сме го добавили, за друго може да сме нямали средства или в този момент, да не ни е достигала мисловна дейност, но се стараем да разнообразяваме.

9. Мислиш ли, че Хелоуин трябва да се празнува у нас, след като е американски

празник?

Любослав Недялков

Да, смятам, че всички празници, които носят радост и дългосрочни спомени, са добре дошли за сивото ни ежедневие. Това, че е американски празник, не ни пречи да си го интерпретираме дори и по свой начин и да се забавляваме, докато го празнуваме. Много хора са на същото мнение и лично аз се радвам, че училището ни е либерално относно чуждите празници и ни позволява да ги празнуваме, защото не би  трябвало  да се лишаваме  от тях само защото са чужди.

Зададох няколко въпроса и на Жана Георгиева от 12 клас.

1. Какъв беше твоят костюм и защо избра него?

Жана Георгиева

Маскирах се като Самара Морган от Предизвестена смърт (the Ring). Харесва ми загадачността на героинята, освен това тя е един от символите на хорър жанра.

2. Какво те накара да уважиш празника?

Жана Георгиева

Обичам да се маскирам.

3. Имаше ли костюм, който да ти хареса, и би ли си направила подобен догодина?

Жана Георгиева

Както всяка година, имаше много ентусиасти, които се бяха постарали. За мен най-зловещият костюм беше Слендерман.

4. В коя игра участва и мислиш ли, че изплаши някого?

Жана Георгиева

Нямах шанса да взема участие в игрите, но за това пък бях част от тях. Аз бях страшната Самара, която караше хората да събират балони с вързани очи в замяна на бонбони. И да, имаше изплашени, което считам за един малък успех. :Д

5. Мислиш ли, че това изживяване може да бъде забравено?

Жана Георгиева

Хелоуин ще си остне един от най-ярките ми спомени от гимназиалния живот, на които ще гледам изцяло с топли чувства.

6. Според теб имаше ли човек, който да не се забавлява?

Жана Георгиева

Е, не всички проявяват интерес, което е обичайно, но за това пък те получиха намалени часове и 50 минути за кафе. :Д

7. Ако имаше още една година, щеше ли отново да избереш страната на организаторите, или щеше да се включиш като участник?

Жана Георгиева

Натъжаваш ме с този въпрос :Д, но да, пак бих избрала да съм част от „Индиго” :).

8. Има ли нещо, което би искала да добавиш към празника в училище, ако да, какво?

Жана Георгиева

Лошото на училищните празници е, че няма база за тях. За жалост прекалено малко хора успяват да видят какво се случва на сцената.

9. Мислиш ли, че Хелоуин трябва да се празнува у нас, след като е американски празник? Защо?

Жана Георгиева

Не си падам по празнуването на чужди празници, но харесвам Хелоуин не толкова заради празника, колкото заради повода да се маскирам!

Николета от 9 в клас също отговори на моите въпроси

1.Какъв беше твоят костюм и защо избра него?

Реших да бъда черен ангел. Отначало бях планувала да съм преобразена като фея, но след поредица от интересни случки, не успях да подготвя костюма си. Също така ми харесва идеята да съм ангел, но не по обикновения и скучен начин, а исках да бъда по-модерна.

2. Имаше ли хора, маскирани като теб?

Имаше подобия, но също така и  някои по-различни  аксесоари.

3. Какво те накара да уважиш празника?

Харесва ми идеята да се обличам като различни фантастични същества, чиято цел е не да плаши, а да радва окото.

4. Какви бяха очакванията ти?

Честно, няколко човека ми казаха, че ще бъде много забавно и тази година ще има нови и интересни неща. Така че, мога да кажа, че имах доста големи надежди.

5. В какво се включи?

Участвах в конкурса за костюми, но не успях да взема награда. После, когато говорих с журито, те ми казаха, че съм имала доста хубав костюм, но конкуренцията е била голяма. След часовете също останах. Наистина игрите оправдаха всичките ми очаквания, даже ги надминаха. Беше наистина много забавно.

6. Имаше ли костюм, който да ти хареса и би си направила подобен догодина?

Наистина имаше много разнообразни костюми. Мисля, че имаше момиче в костюм на Клеопатра и той ми допадна, но предпочитам въображението ми да работи, отколкото да копирам идеите на други хора, които са се постарали.

7.Защо реши да останеш за игрите след часовете?

Стори ми се забавно. Едно момиче ми разясни горе-долу за какво става въпрос. Идеята ми хареса и исках да остана, за да се забавлявам и да добавя още едно невероятно преживяване!

8. Имаше ли персонаж, който да те стресне?

Да, Самара от „Предизвестена смърт“ ме изплаши. Момичето беше навлязло дълбоко в ролята си, защото само при вида ѝ и един странен звук от нейна страна, бях готова да побегна, но нали затова е Хелоуин, за да имаме възможността да се преборим със страховете си, освен забавната част, която беше много добре организирана.

9. С кого беше в отбор и защо избра точно него?

Бях в отбор с една приятелка. Исках да съм с нея, защото ми се искаше да запазя още интересни спомени за нея.

1397682_317847051691269_295245438_o 1396808_317913285017979_1343907756_o 894468_317913848351256_1568911616_o 1417561_317844848358156_1013297359_o 1404738_317861601689814_407245016_o 1400628_317844198358221_1989197215_o 1402039_317843978358243_278106369_o 1071264_317911608351480_331278306_o 906462_317914768351164_1384105872_o

Маргарита Русева

Клуб „Аз, репортерът”

На 17 съм, уча в ГПАЕ "Гео Милев", обичам да творя с молив в ръка и клавиши под пръстите, може да прибавим и малко брашно по престилката, а амбициите ми се удрят в тавана и рикушират... Признавам - понякога е болезнено :D е, в общи линии е това :)

Posted in DERPING AROUND
0 comments on “Хелоуин – един много чакан празник в Гимназията
1 Pings/Trackbacks for "Хелоуин – един много чакан празник в Гимназията"
  1. […] Прочетете повече в статията “Хелуин – един много чакан празник в училище”. […]

Leave a Reply