Приложението на Математиката в моето хоби

Без да се задълбочаваме можем да открием математиката навсякъде около нас. По програма “Твоят час” занятията по Математика и Информационни технологии дадоха възможност на учениците от 10 клас да създадат дигитални продукти представящи различни приложения на математиката.

 19212840_670415033150499_384137238_oСвирене на музикален инструмент. Свиренето на музикален инструмент помага за развиване на креативност, аналитично мислене, фина моторика, езикови и математически умения. И най-добрата новина – това може да стане независимо на каква възраст човек започне да свири на музикален инструмент.

Четене. Четенето намалява стреса, кара ни да се чувстваме по-добре и увеличава нивото на три вида интелигентността – кристализирана, флуидна и емоционална. Също така четенето помага при решаване на проблеми. Знанията, която получаваме от четенето, са като вид парченца пъзел, които са ни полезни при по-доброто сглобяване на „картинката“ и ни помагат да се ориентираме по-добре в нашето ежедневие. Четеното съдейства за откриване на модели, осъзнаване на процеси, точно тълкуване и разбиране на чувствата на другите.

Решаване на забавни математически задачи. Математиката може да е полезна не само в училище и в живота, но може да се използва и като приятна тренировка на мозъка. Решаването на математически задачи подобрява паметта, развива аналитичното мислене, разбирането на нови идеи и модели, разрешаването на проблеми и предизвикателства и то често по креативен и новаторски начин. Математиката учи да се погледне на дадена трудност и под различен ъгъл. По същия начин действа и програмирането, което развива логическото мислене.19212976_670416833150319_2021266189_o

Учене на нов език. Учените са доказали, че двуезичните хора по-лесно решават пъзели в сравнение с хората, които говорят само един език. Изучаването на нов език тренира мозъка да решава по-добре определени задачи. Също така когато човек говори поне два езика, това му изгражда умения, които му помагат да наблюдава по-добре дадена среда или дадени процеси. Много хора смятат, че може би има зависимост и между израстването в йерархията и говореното на чужди езици. Обикновено висшите мениджъри владеят чужди езици.

Спорт. Редовните спортни  упражнения са много по-ефективни от тежките тренировки от време на време. Научните изследвания сочат, че когато се спортува редовно, това води до подобряване на паметта, концентрацията, разбирането, а така също самият процес на учене е по-лесен.

Отборни спортове. Учените доказват, че отборните спортове са също изключително полезни. Човек подобрява паметта си, креативността си, взема бързи решения, занимава се с няколко неща едновременно, а така също свиква да решава няколко проблема по едно и също време.

Припомняне. Всеки ученик и студент знае какво се случва преди изпит – „яко учене“ и малко след като изпитът мине, обикновено всичко се забравя. Това е така, защото никога повече не се повтаря тази информация. Тя минава през мозъка и ако не е повторена, се забравя. Точно обратното се случва при ученето на чужди езици. Граматиката и много от думите ни се налагат непрекъснато да ги ползваме. Колкото повече ги повтаряме и ползваме, толкова по-малка е вероятността да ги забравим. Използва се силата на кумулативното учене. Ако приложим този опит от ученето на чужд език и в нашето ежедневие за неща, които искаме да запомним и знаем, задължително в един момент това ще се случи. Може да се препрочитат ценни откъси от книги, записки от важни моменти при преговорите или пък да си водим дневник (а защо не и блог?), в който да описваме и да си припомняме това, което ни е привлякло вниманието.

Тренировка със забавни игри. Судоку, пъзели, гатанки, настолни и видеоигри, игри с карти – всичко е прекрасна тренировка за мозъка. Те развиват способства да гледаме на света, който ни заобикаля, по нов начин и под различен ъгъл. Това ще ни помогне да разбираме по-добре причините и последиците от дадено поведение и емоции. Хората, които обичат това хоби, са по-малко предразположени към депресия и безпокойство, а така също научават нови неща много по-бързо и помнят повече.

Медитация. Медитацията набира популярност сред амбициозните хора. Изследване показва, че можем да контролираме собствените си мозъчни вълни, а така също можем да контролираме и чувствата си.  През 1992 година Далай Лама кани учения Ричард Дейвисън. Идеята е да бъдат изследвани мозъчните вълни на духовния водач по време на медитация. Целта е била да се види дали може да генерира определени мозъчни вълни по команда. Далай Лама и други монаси били помолени да медитират и да се фокусират върху състраданието. Мозъчните им вълни доказали, че те наистина се намират в състояние на дълбоко състрадание. Проучването е публикувано през 2004 г. в Proceedings of the National Academy of Sciences. Предизвиква голям интерес.

Посещаване на музеи. Изкуството също може да ни помогне да станем по-умни. Изследване показва, че има връзка между посещенията на музеи и по-високите резултати на изпитите. Учениците, които посещават музеите, имат високо ниво на критическо мислене, бързо правят връзки между различен вид информация, а така също имат и добра памет.

Posted in SchoolOpenDays 2017

Leave a Reply