Английска езикова гимназия „Гео Милев“ със специална награда в областта на предприемачеството

Приключи Младежкият бизнес форум „Изгряващи звезди – 2022“, организиран от JA България, до който бяха допуснати само 20 ученически стартъпа от общо 60 участници в полуфиналното състезание, когато учебните компании от цялата страна представяха своите бизнес идеи.

От нашето училище сред финалистите в Програма „Учебна компания – 2022“ бе Digital REBORN с продукта си образователен сайт в помощ на ученици и студенти. В отбора ни участваха Петър Крумов, Василена Борисова, Никола Николов от VIIIе клас и Бисера Дамянова от Xб.

В раздела за отличия на училищата Английска езикова гимназия „Гео Милев“ получи голямо признание чрез специалната награда „Активен партньор в развиването на образователни иновации по предприемачество и финансова грамотност“.

Учебните ни компании извървяха трудния път от идея към продукт и към модел за устойчив бизнес. През 2019/2020 в АЕГ „Гео Милев” за първи път започна обучение по предприемачество и разви дейност ученическа фирма, която осъществи една изключително успешна стопанска година. УК „Reborn“ не само се яви на всички състезания, организирани от Джуниър Ачийвмънт България, но завоюва много призови места, участва в международни предприемачески събития и получи високи отличия. От екологично ориентираната първа фирма в гимназията УК „Reborn“ (2019/2020) , която бе насочена към оползотворяване на отпадъчни суровини чрез своя успешен продукт „Зелена къща – оранжерия за градско земеделие“, през идеята на УК „Green REBORN“ (2020/2021) за производство на Wellness преградни стени и пана за работното пространство, до трите ни компании през 2021/2022: Green REBORN (за производство на дрехи и аксесоари от употребявани платове), иновативната компания в сферата на социалното предприемачество NewReborn (онлайн трудова борса за ученици), Digital REBORN (онлайн образователни услуги), както и с общия си актив от награди на учебните ни компании, Английска езикова гимназия „Гео Милев“ показа голям потенциал и в тази област. Успехите на нашите учебни компании  са чудесна основа за бъдещото развиване на обучението по предприемачество в АЕГ „Гео Милев”. Днес училището е част от две международни коалиции (за кръгова икономика и за климата) и участник в Координационния  съвет по предприемачество.

Трябва да се изтъкне приносът на няколко ученици за успехите на учебните ни компании през трите години – Алекс Желязков, Тина Гърненкова, Александър Иванов, Виолета Ершова, Вероника Нейкова, както и голямата подкрепа, която получавахме през цялото време от училищното ръководство и специално от директора г-жа Жаклин Нейчева.

Последното събитие за учебната 2021/2022 година е подготовката и участието на наши представители в международния изпит за сертифициране на млади предприемачи Entrepreneurial Skills PassESP. Пожелаваме успех на всички, които ще се явят на него в началото на месец юли!