Английска езикова гимназия „Гео Милев” – училище на лидери

В сряда XI Д проведе час на класа на тема „Лидерство за нов свят“. Какво представлява лидерството? Как се изгражда лидерът? Кои са новите лидери на 21.век? Какви са предизвикателствата пред лидерството в съвременния свят? Тези въпроси обсъдиха в дискусията учениците и техните гости от УНИЦЕФ, Зонта Интернешънъл и СУ „Св. Климент Охридски“.

Поводът за събитието бе номинирането на Бионсе Бутева от XI Д клас за победител на ниво Ареа05 за стипендията на Зонта Интернешънъл „Млади жени в публичните отношения“. Мисията на наградата е да насърчи младите жени да развиват лидерските си качества в публичните отношения, да стимулира участието им в доброволчески организации, както и да продължат образованието си с оглед на тези цели. Бионсе бе излъчена от Зонта Клуб Бургас. За своята награда и за доброто си представяне нашата ученичка получи поздравителен адрес от Кмета на Община Бургас.

Директорът на училището г-жа Жаклин Нейчева откри срещата, като поздрави участниците и пожела на учениците да открият своята сила като лидери.

Председателят на Зонта Клуб Бургас Румяна Гюркан изтъкна, че организацията вярва в потенциала на Бионсе и ѝ пожелава успех. Г-жа Гюркан говори и за качествата и силата на лидерите в нашето време.

Доктор Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България, разказа за усилията на световната организация при каузите, свързани с децата, и наблегна на шанса нашите ученици да развият лидерските си качества. Тя изтъкна, че възможността да придобият образование е голяма привилегия, която много деца и младежи по света нямат. Доктор Муита подчерта, че всяко време има своите проблеми за разрешаване и че водещата роля в това е на лидерите. Днес глобалните усилия са насочени към справянето с климатичните промени, бедността и глада по света.

Марина Стефанова от екипа на УНИЦЕФ България – преподавател в Софийския университет, специалист по корпоративна социална отговорност и директор на програма CSR AdviceBox към фондация „Каузи“, говори за значението на лидерството и за културата на устойчиво развитие. Тя подчерта ролята на лидерите в гражданския сектор, икономиката и академичните среди.

Жюстин Томс, специалист по дигитален маркетинг, преподавател в Нов български университет и в СофтУни, онлайн предприемач и автор на книги за интернет, очерта основните характеристики на лидера и даде примери с дейността и мотивацията на някои от съвременните световни водачи от различни сфери.

Бионсе Бутева, Стела Атанасова, Сами Юсеф и Едит Бялкова споделиха своята представа за лидерството и опита, който имат. Гостите изтъкнаха способността и отговорността на всеки да даде своя принос в света чрез малки стъпки. Говорихме и за това, че Английска езикова гимназия „Гео Милев” 50 години е училище, което създава лидери. Много наши възпитаници от различни випуски постигат успехи във всички области на живота, като вдъхновяват обществото на регионално, национално и световно ниво.

 

Марина Стефанова, Жюстин Томс, Джейн Муита и Естер Гомбаш са съавтори на книгата „Лидери за ново начало“, която гостите представиха пред учениците. Трудът очертава „профила на лидерите“, които според авторите са „липсващото парченце от пъзела“, създаващ един по-добър свят.