Да се събудим за Словото на будителите

На 26.10.2023 г., в навечерието на 1. ноември, когато по традиция се отбелязва Денят на народните будители, в АЕГ „Гео Милев“ се проведе викторината „Да се събудим за Словото на будителите“, инициатива на преподавателите по български език и литература в училището. Гости на събитието бяха г-жа Красимира Митева, заместник – директор, учители и ученици от гимназията.

Изявата, която се осъществи за втора поредна година,  бе посветена на паметта за нравствения подвиг на народните будители. Този път ентусиазмът на участниците завладя пространството на зала „Константин Петканов“ в Регионална библиотека „Пейо Яворов“. Пет седемчленни представителни отбора – на 8., 9., 10., 11. и 12. клас –  се включиха в оспорвана надпревара  в петте кръга на викторината, за да покажат знанията си за живота и делото  на будителите на българския дух. В първия кръг участниците имаха задача да разпознаят личностите, след като изслушаха биографични бележки за тях. Във втория кръг отборите се срещнаха с  друго предизвикателство – да открият кои са авторите, поети и писатели,  и заглавията на произведенията им по представени откъси от литературни текстове. В третия кръг на викторината участниците подредиха в художествената им последователност фрагментите от поетични творби. След като изгледаха кратки видеа в четвъртия кръг, отборите получиха задача, свързана с литературната или историческата  първооснова на произведения на театралното и филмовото изкуство В последния, пети кръг, участниците изслушаха откъси от музикални творби и отговориха на въпроси за авторството на текстовете им.

След кратка пауза, в която звучаха възрожденски песни, бе обявено класирането, очаквано с нетърпение и от отборите, и от гостите. Най-добре се представиха участниците от 11. и 10. клас – с равен брой точки те си поделиха първото място. На 3. място, но с втори резултат се класираха  осмокласниците. След тях останаха отборите на 12. клас и 9. клас. Предстои връчване на грамоти и награди на победителите.

По време на викторината в зала „Константин Петканов“ млади  художници от гимназията организираха своя творческа работилница „Образи на будителството“ и с вдъхновение  рисуваха символи на Българското възраждане и на националноосвободителното ни движение.

Викторината „Да се събудим за Словото на будителите“ бе жест на искрена признателност на възпитаниците на АЕГ „Гео Милев“ за всеотдайния труд на нашите народни будители. Изявата даде възможност младите хора в елитното училище да покажат, че са „събудени“ за духовното завещание на онези достойни българи, които са превърнали Словото си в оръжие за отвоюване на един по-красив и по-добър свят, завещан на нас, техните потомци.