Две първи места за учебните компании на Английска езикова гимназия „Гео Милев“

Три участващи отбора – два на първо място! Това е резултатът на нашите учебни компании „New REBORN“, „Digital REBORN“ и „Green REBORN“ в първото състезание по предприемачество за 2021/2022. В първия за тази учебна година Иновационен лагер за генериране на идеи, организиран от JA Bulgaria на 12.11.2021г., два от трите ни екипа се класираха на първо място в избраните тематични направления.

Иновационният лагер бе предназначен за участниците в Програма „Учебна компания“. Темата на лагера бе генериране на идеи, като при регистрацията си учебните компании избраха едно от трите направления, в което искат да участват: „Зелено предприемачество“, „Дигитално предприемачество“ и „Социално предприемачество“. По време на иновационния лагер бяха сформирани екипи от шестима ученици от две учебни компании от различни училища. Участниците се състезаваха в едно от трите направления, в които развиват дейност учебните компании през настоящата година. Отборите имаха възможност да работят с ментори от мрежата на JA Bulgaria и да преминат през процеса на сформиране на екип и генериране на бизнес идея. Те презентираха своите идеи пред жури, което оцени всеки проект и отличи най-добрите екипи от трите направления. Събитието бе част от Световната седмица на предприемачеството, която се провежда всяка година.

В направление „Дигитално предприемачество“ на първо място се класира екипът на Тина Гърненкова от XIIг, Константин Хаджиилиев от XIIг и Виктор Стефанов от IXа. Младата ни надежда Виктор още в първото си състезание се справи изключително добре, като се включи активно и бе достоен партньор на двамата опитни предприемачи от XII клас.

В направление „Социално предприемачество“ участвахме с две групи. Отборът на Александър Иванов от XIIа, Вероника Нейкова от XIIг и Кирил Койчев от XIIд се състоеше само от ученици с практика от минали състезания и зае първо място в направление „Социално предприемачество“. 

Във втория ни екип по същата тема се включиха за първи път двама осмокласници от профил „Професия „Графичен дизайнер“ с обучение за придобиване на професионална квалификация. Никола Николов и Петър Крумов от VIIIе клас се представиха отлично на първото си състезание по предприемачество под вещото наставничество на Виолета Ершова от XIIд клас.

Стратегията на нашите учебни компании „New REBORN“, „Digital REBORN“ и „Green REBORN“ през учебната 2021/2022 е да включват във всяко предприемаческо събитие по няколко от новите си участници, за да имат те възможност да придобиват знания и да развиват умения. За тях този път отговаряха Тина Гърненкова и Виолета Ершова от XII клас, които имат голям опит в подобни състезания и се справиха отлично със задачата да бъдат ментори на младите предприемачи в гимназията.

            За първия месец от учредяването си за 2021/2022 нашите учебни компании взеха участие в още две важни инициативи. На 28 октомври представители на „Green REBORN“ и „New REBORN“ се включиха в международния форум Women and Girls in STEM, а  на 05 ноември трите ни ученически фирми взеха участие в уебинара „От идея към устойчив бизнес”. Иновационният лагер бе третото събитие, в което младите предприемачи придобиха знания и опит.

 

Поздравления за всички наши участници, които започнаха с отлично представяне още на първото състезание! Пожелаваме им много успехи през цялата учебна година!