Две ръце могат да спасят живот

Световният ден на рестартирането на сърцето се отбелязва всяка година на 16. октомври с основна цел повишаване на информираността на обществото за сърдечния арест и популяризиране на уменията за сърдечен масаж и изкуствено дишане и автоматична външна дефибрилация. Мотото на деня тази година е „Две ръце могат да спасят живот“.

Възпитаниците на АЕГ „ Гео Милев“ от 9.а и 11.г клас, с преподаватели Цанка Николова и Василена Несторова, единствени в гр. Бургас  имаха възможност да повишат осведомеността си относно важността на животоспасяващите маневри и как всеки от нас всъщност може да промени нещата. Гости на събитието бяха г-жа Жаклин Нейчева, директор на елитната гимназия, г- жа Николета Казакова- педагогически съветник, и  Мария Пантелеева- психолог. Обучители  в образователната инициатива бяха д-р Борис Таблов- началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение в университетска болница „Дева Мария“, с впечатляваща кариера в Нойрупин, Германия, както и преподавателска  дейност в местния медицински институт и Лазар Радков- парамедик, инициатор на кампанията „Капачки за бъдеще“ (над 700 000 кг. събрана и рециклирана пластмаса) , сътрудник на БЧК. Те споделиха опита си с учениците  и обясниха, че всеки може да спаси живот в 3 прости стъпки: 1.Провери (силно повикай човека по име и провери съзнанието и дишането); 2.Обади се (извикай помощ ,обади се на 112) и 3.Притискай (до идването на Бърза помощ притискай силно и бързо). „Сърдечният арест е една от най-честите причини за смърт, а започването на сърдечен масаж и изкуствено дишане  до 3-5 мин. след инцидента, могат да увеличат шанса за оцеляване на пострадалия до над 50-70%“ – напомниха доброволците. Д-р Таблов сподели, че младите хора приемат по- лесно посланията и са по- смели, когато трябва да се намесят. Пример за това са скандинавските страни – още от 5. клас учениците се запознават с действията, които трябва да предприемат, за да помогнат на хора с евентуален сърдечен арест.

 

След изнесената лекция гимназистите имаха възможност да приложат наученото, за да се убедят, че биха могли да спасят човешки живот. Под звуците на хита Stayn`Alive  на Bee Gees учениците правиха сърдечен масаж в такт 100- 120 пъти в минута, както е в песента. Събитието остави след себе си посланието да не допускаме нито един „ живот да не отива никъде…“.