Езикът на младите хора

През прекрасния месец май, въпреки необичайната обстановка, в която се намира целият свят, ние, българите, продължаваме да празнуваме живота като отбелязваме едни от най- българските празници. С грижа за децата ни – малки и големи, училищата и учителите в страната се включват с готовност в инициативи, с които да потопят своите възпитаници в празничната атмосфера на този месец. 

            Вярна на призванието си не само да обучава, но и да възпитава​​ младите хора в ценности и духовност ,  АЕГ „Гео Милев” – Бургас също участва активно в инициативата на  МОН „Май – месец на образованието”. Във връзка с нея  на 13.05. 2020 г. учениците от осмите класове се включиха в представителна онлайн изява, посветена на темата „Езикът на младите хора”. Младостта и творческото мислене на тийнейджърите избухнаха и станаха достъпни за цялата гимназия благодарение на технологиите и усвоените в училище умения да си служат с тях. Всяка една от шестте паралелки в гимназията представи своя прочит на поставената тема. Чрез подготвени от самите тях презентации учениците проследиха развитието на българския език през вековете от създаването на глаголицата до наши дни (8 Б и 8 В клас ),  и разгледаха детайлно  езика, който използват съвременните тийнейджъри (8 А , 8 Е кл.) . Ученици от 8 А и  8 Г кл. показаха още едно умение на съвременните млади хора – владеенето на словото и способността чрез него да изразяват себе си и заливащите ги емоции. Те се изявиха пред съучениците си с лично творчество  в  стихове. Ученици от 8 В кл. представиха своето виждане за езика като средство за комуникация и чрез авторско видеокоето привлече вниманието на  присъстващите с оригиналността си. 

        С много сериозна предварителна подготовка и с огромен  интерес към поставената тема се изявиха и участниците от 8 Д кл.  Те представиха пред съучениците си многостранни трактовки на проблема за езика на младите хора. Подготвените презентации по темите за езика на любовта, на омразата и за езика на тялото впечатлиха аудиторията. С чувство за хумор и самоирония бяха представени „преводи на тийнейджърски език” на откъси от Под игото ” на  Иван Вазов и от  „Ромео и Жулиета” на Шекспир. Старанието им обаче не приключи дотук. Те бяха подготвили и Топ 20 на най-неразбираемите за по-възрастното поколение думи от младежкия речник. Последва  предизвикателство към съучениците им от останалите класове да се включат в световноизвестното състезание “ Spelling Bee “,  за да покажат своите умения във владеенето на българския език.               
          Инициативата приключи  с   дебат между класовете по проблеми, свързани със съвременния български език. Осмокласниците обсъждаха въпроса за това дали нашият език в съвременни условия се обогатява или профанизира и какво е участието на младите хора в този процес; дали това е временно или трайно явление и как това би променило българския език като система; защо възникват онлайн общуването и онлайн езикът ; кой е предпочитания от младите хора начин на комуникация. Дебатът показа, че в АЕГ – Бургас се обучават и възпитават интелигентни млади хора с отношение към родния език, с критично мислене и чувство за отговорност към знанието и словото.