„Коледна физика“ в АЕГ „Гео Милев

На 22.12. 2023 г.  в АЕГ „Гео Милев“ се проведе открит урок на тема „Коледна физика“. В него взеха участие учениците от 9. а, 9. б, 9. в и 9. д клас с ръководител г-жа Жечка Русинова, преподавател по физика в елитната гимназия.

            Коледа наближава! Тръгнал ли е Дядо Коледа? Как и с каква скорост се движи шейната му? Колко време е необходимо за пътуването и доставянето на подаръците? С каква форма трябва да бъде шейната и как да са разпределени подаръците върху нея,  за да не се обърне и да не останат децата без тях? Колко тежи един подарък? Кой от елените води шейната на добрия чудотворец и защо? Как щедрият старец може да се възстанови след мащабната работа, която е свършил? На тези и много други въпроси дадоха отговор възпитаниците на г-жа Русинова, като представиха убедително  научни концепции чрез индивидуално мислене и отборна работа.

Емилия Байчева и Мартин Парталов – 9.д клас, Зорница Райкова, Теодора Маркова, Ева Владимирова, Ирина Иванова и Лора Караиванова – 9.а клас,  Мелис Бехмен, Нефсе Илияз и Фатме Селим –  9.б клас, Георги Славов, Ивияна Делева и Златина Котева – 9.в клас, решиха интересни физични задачи, проведоха интригуващи  експерименти,  визуализираха някои от научните концепции и доказаха, че е необходимо Дядо Коледа да разбира от физика, за да донесе подаръците на всички навреме. Гостите се запознаха с историята на празничните светлини на елхите, разбраха как в миналото са се украсявали коледните дръвчета, какво е трябвало да стои в близост до тях и защо,  кой е създателят на първата крушка и как са вързани коледните лампички във веригата. Всички присъстващи научиха, че Дядо Коледа не просто разнася подаръци, а го прави по иновативен начин, вдъхновен от законите на движението, инерцията и трите принципа на механиката. Учениците споделиха  любопитни факти и за снежинките, като обясниха, че в природата не съществуват две със сходна структура и  по време на падане те „пеят“, но звукът е  неуловим за човешкото ухо.

Елица Колева от 9.а клас влезе в ролята на Гринч, като представи  викторина с още по-забавни въпроси и неочаквани отговори.

Изненадващо в урока  се включи Мартин Христов от 10. в клас, който бе сред гостите. Показвайки отлични знания по физика, ученикът даде идея как Дядо Коледа да увеличи своя коефициент на полезно действие.

Научните идеи,  визуализирани красиво, провокираха въображението на деветокласниците и ги  вдъхновиха за творчество с различни приложни и изящни техники. По време на урока учениците с помощта на г-жа Денислава Велева, преподавател по изобразително изкуство, направиха рисунки, обединяващи магията на Дядо Коледа и научните принципи  на физиката. Деветокласниците демонстрираха умения за цветово съчетание, контрасти, композиция и текстове. Публиката беше очарована и на лицата на всички грееха усмивки – чудесно начало на коледните и новогодишните празници! С помощта на ученици от 8. в, 9. а, 10. д клас и преподаватели творбите украсиха витрините на втория етаж на любимата гимназия.

Урокът беше уважен от г-жа Жаклин Нейчева – директор на АЕГ „Гео Милев“, г-жа Соня Бъчварова –  заместник-директор, г-н Божидар Горанов – заместник-директор, учители и ученици.