НА КРИЛЕТЕ НА ИЗКУСТВОТО

На 02.03.2023 г., четвъртък, Алекса Георгиева от 12. а клас отбеляза поредното постижение в своя неповторим творчески път с участието си в традиционната изложба „МЛАДИ АВТОРИ” към  Дружеството на художниците – Бургас.  За втора поредна година АЕГ „Гео Милев” се откроява с излъчването на най-млад участник. Миналата година тази чест имаше Ива Дикова, а традицията тази година се продължава именно от  талантливата Алекса от 12. а клас.

Младата художничка участва в конкурса, макар че изложбата беше предназначена за утвърдени творци.  Творбите бяха избрани от жури, в състав от трима души, членове на Дружеството на художниците  – Бургас. Тя беше приветствана с бурни аплодисменти, а нейни съученици, учители и семейството ѝ я подкрепиха. Диана Саватева, заместник-кмет по културата към Община Бургас, поздрави Алекса за отличието, а Димитър Николов, кмет на град Бургас, ѝ предложи да направи своя самостоятелна изложба в Регионалната библиотека „Пейо Яворов” със съдействието на Община Бургас. Талантливата ученичка получи и още едно предложение – да се включи със своя творба в календар с произведения на изкуството на бургаски художници.

Крилете на успеха имат и начало на своя полет. Алекса започва да твори още от най-ранните си години. Тя споделя, че винаги е била с моливи и листи в ръка. Влюбена в изкуството, младата художничка ще се посвети на него. Нейното кариерно развитие ще продължи в сферата на анимацията и илюстрацията. Но изобразителното изкуство не е единственото, с което тя се занимава – изкушават я фотографията, шиеното, изработването на бижута и творческото писане. В областта на литературата също има редица награди – първо място в конкурса „Аз обичам Черно море!”, голямата награда и първо място в национален конкурс „Петя Дубарова” и много други.

Обича да експериментира, дори и с нетрадиционни материали. Алекса  рисува и портрети. Вдъхновява се от различията между хората и от човешката индивидуалност. Тя влага старание в работата си и отделя много време на портретите, защото се стреми да изобрази цялата същност на човека. Нейните творби са сред отличените във всяка изява, в която се включва.  Но за нея наградата не е най-значима – тя се вълнува от получените възможности за развитие. Себеизразяването е важен елемент, мотивиращ Алекса да се изявява като човек на изкуството и да продължава напред.

 

Английската езикова гимназия е важен етап от живота на младата художничка. Този безценен период тя би изобразила на бялото платно, използвайки многообразие от цветове, за да отрази съвкупността от характери и богатството от таланти, събрани на едно място. Алекса описва гимназията като едно жадно за знание и изява семейство, чийто дом е библиотеката. Към младите творци в своето училище дванадесетокласничката се обръща с посланието да експериментират и да се опитват да виждат света от различни гледни точки.