НИЕ ПОМНИМ!

В навечерието на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста – 27. януари, Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” заедно с Бургаската писателска общност организира тематична вечер, която се проведе в зала “Проф. Димитър Аврамов“ в Центъра за съвременно изкуство и библиотека – гр. Бургас

По покана на организаторите на събитието присъстваха представители на Литературното общество и на Ученическия вестник в АЕГ „Гео Милев“. Вечерта започна с  премиера на сборника с разкази „Необикновени постъпки на обикновени хора“, включващ творбите на победителите в деветото издание на Международния литературен ученически конкурс „Които спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“. В различни издания на изявата  възпитаници на гимназията ни не само многократно са участвали, но са и били отличавани като победители. И в настоящото, десето издание, ще има представители на елитното ни училище – млади литературни творци,  които вече работят върху конкурсните си текстове. Нека да им пожелаем вдъхновение и успех!

Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ удостои с почетното звание „Пазител на паметта“  г-жа Жаклин Нейчева, директор на АЕГ „Гео Милев“, за нейните заслуги  за съхраняване и популяризиране на непреходните примери на хуманизъм, доблест и толерантност. Поздравления за г-жа Нейчева!

На финала на вечерта бе прожектиран   документалният филм на Дариуш Яблонски „Фотолюбител“, който пренася в жестоката реалност на еврейското гето в Лодз през Холокоста. 

Присъстващите на събитието се присъединиха към глобалната кампания на Световния еврейски конгрес World Jewish Congress „НИЕ  ПОМНИМ“.