Николай Петков с 21-ва награда от литературен конкурс. С грамота бе отличен и преподавателят му по български език и литература Костадинка Недялкова.

В навечерието на славната юбилейна година на Английска езикова гимназия „Гео Милев“ нашият възпитаник Николай Петков от ХІд клас отново ни зарадва с творчеството си и ни накара да се гордеем с успехите му и с неговия принос към училището. Талантливият младеж има запазено място сред активните ни ученици, които прославят гимназията и укрепват авторитета ѝ.

На своя имен ден Николай отново спечели първо място в литературен конкурс.  Това е 21-вата му награда. Участието на даровития ученик в Първия национален конкурс за рисунка и литературна творба, организиран от Община Бургас и Народно читалище „Фар – 1946“ и посветен на Никулден, бе забелязано от журито, което класира младия писател на първо място в раздел „Литература“, категория  „ХІ клас“. С грамота бе отличен и преподавателят му по български език и литература Костадинка Недялкова.

Първата награда бе присъдена на Николай за разказа „Аптека”, в който се разгръщат две сюжетни линии. Творбата напомня характерни за стила на Станислав Стратиев белези, като носи и своето оригинално послание. В реализма ѝ има и абсурдност, а ироничният парадокс е като леко намигване към читателя. В произведението на Николай  жанрът (като форма с общи характеристики)  има своите сюжетни и стилови особености, защото индивидуалното съдържание винаги търси във всеки текст да прояви собствената си природа.

 

Николай Петков е сред най-награждаваните участници в авторитетни литературни конкурси през последните две години. Друг негов разказ („Полифонично”) ще излезе в един от първите броеве на „Литературен вестник” за 2021 година. Николай не спира да развива дарбата си в областта на творческото писане. Пожелаваме му още много успехи!