ПОРЕДНО ПРИЗНАНИЕ ЗА ТАЛАНТИТЕ НА АНГЛИЙСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ГЕО МИЛЕВ“

В навечерието на Никулден, Празник на град Бургас и техен имен ден, двама даровити наши ученици ни зарадваха с добри новини. Две челни места в литературни конкурси са поредните награди, които Английска езикова гимназия „Гео Милев“ добавя към богатото си портфолио. Николай Петков от ХІІ „д“ клас и Николай Янев от ХІІ „б“ се представиха отлично и за пореден път доказаха, че нашето училище е дом на таланти.

За Николай Петков това е четиридесетата литературна награда. Вчера той бе отличен и от Кмета на Община Бургас за постиженията си през изминаващата година. Участието му в третото издание на организирания от Община Генерал Тошево Национален литературен конкурс „Земя на пеещите колелета“, посветен на Йордан Йовков, затвърждава интереса на даровития младеж към жанра на разказа.  В тазгодишното издание на конкурса взеха участие 38 автори, чиито творби бяха оценявани по високи критерии от авторитетно четиричленно жури  в състав: Боян Ангелов – председател на Съюз на българските писатели, акад. Марин Кадиев – председател на Съюза на независимите писатели, Иван Гранитски  – директор на  издателство „Захарий Стоянов“, поет и белетрист, и Панко Анчев – литературен критик и историк. Николай получи награда за обещаващ млад автор за разказа си „Гларопуле“. Отличените творби ще бъдат публикувани в общинския вестник „Добруджански глас” и списание „Антимовски хан”.

Николай Янев е сред наградените участници във Втория национален конкурс за рисунка и литературна творба, организиран от Народно читалище „Фар – 1946“ и посветен на Никулден. Нашият ученик участва със стихотворението си „Аз искам да те помня ей така“ и е награден в категория „Поезия“. Той е класиран на ІІ място във възрастова група „ХІІ клас“. В конкурса няма творба, отговаряща на критериите на журито за I-во място. Ето какво споделя младият автор: „Въпреки че съм най-високо отличеният участник в категория „Поезия“ (XII клас) в Националния конкурс, организиран от Народно читалище „Фар – 1946“, това, че няма творба, отговаряща на критериите на журито за I-во място, ме кара да давам още повече от себе си занапред и да знам, че човек винаги може да се представи по-добре.“

 

Пожелаваме на Николай Петков и Николай Янев още много успехи в литературното творчество!

жури