Посещение на огнеборци от НАТО в АЕГ

Пожарникар –  една професия на чест и отговорност, криеща много рискове и опасности; способност да се притечеш на помощ, за да спасиш нечий живот, без да се замисляш за своя.

Учениците от АЕГ „Гео Милев“ имаха възможността да се запознаят отблизо с  благородното поприще. Те се срещнаха с огнеборци от НАТО, чиято военна база се намира в  Ново село, Сливенско. Срещата беше организирана от ръководството на гимназията съвместно с госпожа Петя Георгиева – отговорник връзки с обществеността към Американския военен гарнизон.

Възпитаниците на Английската гимназия бяха пленени от вдъхновяващите истории на пожарникарите, които разказаха какво е да упражняваш професията. Учениците научиха както какви рискове крие тази  дейност  и какви качества трябва да притежава всеки един от огнеборците, така и за предизвикателствата, пред които смелите мъже са изправени ежедневно.

Гостите заявиха, че най-важното качество, което е нужно да притежава всеки един от тях, е умението да общува с екипа. Добавиха, че трябва   да се „чуват“ помежду си дори когато не говорят – задължителен фактор за спасяването на човешки живот в по-критична ситуация.

Предоставен бе шанс на учениците да се запознаят подробно с компонентите на пожарникарската екипировка, а най-вълнуващата част за младите хора беше включването им в състезанието за бързина на обличане.