Празникът 6 май в АЕГ „Гео Милев”

Шести май. Един от големите български празници, обичан и уважаван от всички българи.    На този ден всъщност има не един повод  за празнуване. Гергьовден – имен ден на стотици късметлии да носят това   изконно  българско име; празник на храбростта; ден на животновъда; ден на много градове и села в България.

Празникът бе отбелязан от 9-тите класове на  АЕГ на 5 май от 13ч. в ЧК   с много голям ентусиазъм и старателна подготовка. Съобразихме се с извънредното положение и организирахме празника в платформата Тиймс. Организацията на събитието бе направена от преподавателите: Даниела Василева, Ася Хаджирачева, Красимира Митева, Галя Маринова, Росица Найденова и Пенка Христова. За техническото изпълнение много важна  беше помощта на Божидар Божков.

Гости на тържеството бяха г-жа Нейчева – директор на АЕГ, помощник-директорите: г-жа Любов Бъчварова, г-жа Соня Бъчварова и г- н БожидарГоранов . Г-жа Нейчева се обърна с приветствие към всички  участници в  онлайн събитието и ги поздрави послучай настъпващия празник.

Несъмнено обаче първото, за което всеки ще се сети, когато чуе шести май е, че това е Гергьовден – денят, в който се чества Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра. Учениците  от 9г клас- Стилян Костадинов, Дона Цветкова и Кирил Петков разказаха за българските обичаи и традиции на този ден, припомниха легендата за св. Георги чрез своята интересна презентация.

Наред с имениците на този ден празнуват и всички военнослужещи и хора с близки професии, защото това е още празник на Българската армия и Ден на храбростта. За да ни запознаят повече с тези празници  оригинална  презентация  бяха подготвили   Ана Мария Иванова, Розали Терзиева  и Лъчезара Станева  от 9е клас.

Денят на храбростта ни накара да се замислим за героизма, за това дали в днешно време също има герои.   Учениците споделиха в дискусия интересни гледни точки, мнения, наблюдения. Бяха посочени обикновени хора, извършили подвиг в критичен момент.

Много добри примери бяха дадени за лекарите, които спасяват човешки животи, за полицаите, които ни пазят, за хората на изкуството, които ни зареждат с позитивна енергия и мъдрост и за учителите, които превръщат своите ученици в ярки личности, като ги подкрепят и вдъхновяват.

Участие в дискусията взеха: Малена Малчева от 9в клас,  Ирен Янева от 9в клас, Ясен Жеков, Янис Христов и Денислав Драчев от 9а клас, Таня Петрова от 9 б клас и Антония Апостолова от 9д клас. По време на обсъждането примерите бяха подкрепени от презентации и видеоклипове.

Много интересен авторски  клип за ситуацията в  настоящия момент , за промените в обществото и природата представи Калоян Коларов от 9б клас. Показани бяха и картини на ученици от АЕГ, свързани с темата за героизма, подготвени от г-жа  Златка Коева – преподавател по изобразително изкуство.

Водещ на събитието беше Алекса Георгиева от 9а клас.  Тя показа отлични лидерски  умения. Накрая  благодари на участниците и отправи благопожелания за празника.