Психолог и педагогически съветник

За да имате достъп до електрнните ресурси е нужно да влезете като гост в електроното училище.

Скъпи ученици, учители и родители
В ситуацията на извънредно положение в изминалите няколко дни всеки от Вас е изпитал обърканост, страх или паника от застрашителната опасност от новия Корона вирус. Знаем, че имунната система на човека е много силна, но отслабва при страх и паника, затова Ви изпращаме нашата енергия и позитивизъм, за да преживеем това, което ни се случва в момента. Обучението в гимназията, както и срещите ни и консултациите ще се провеждат дистанционно. Организирахме провеждане на обучение от разстояние като споделяме учебни материали и конферентна връзка с всички учители и педагогически специалисти. Имаме отворени за обучение платформи, Google и Microsoft, Onebook – електронния дневник на училището. Всички получихме безплатни акаунти в системата на домейна edu.mon.bg. Както се казва „Приключението продължава!“ за всички ни.  Ще останем свързани по между си в това ново приключение, не само в учебния процес и не само по време на криза. Ученици и родители, Възползвайте се от времето, прекарано вкъщи, за да направите всички онези неща, които сте отлагали в динамичното време, в което живеем.

 

Родители, Прекарвайте повече в ежедневните дейности с децата си /според възрастта и индивидуалността им/, както и с Вашите близки – по отношение на игрите, забавленията, ученето, гответе си вкусни неща, хранете се заедно, разказвайте си истории и гледайте филми. Говорете си! Играйте заедно! Общувайте без технологии! Споделяйте идеи, обменяйте информация в групите по класове! Ученици, Продължавайте да учите вкъщи. Не се отказвайте да полагате усилия!

Семейството Ви дава нещо безценно – безопасност, принадлежност и спокойствие, а училището – знания, приобщаваща и сигурна среда, самостоятелност, но и сплотеност. 

Всеки от нас ще премине през различни преживявания и емоции. Нормално е. Не се притеснявайте, че изпитвате страх, че сте паникьосани, облъчени сме от тези чувства. Нормално е! Не се притеснявайте да правите неща, които ви носят спокойствие в момента – дори и спамването в социалните мрежи носи спокойствие, като грижа към близки и приятели. Някои се сърдят – не им се сърдете, и те преживяват по своя си начин. Важното е да излезем цели от експеримента ,,Корона вирус“, здрави, стабилни, мотивирани. В движение ще се случват много неща, промени, завои, но така се случва в експериментите, които не са в контролирана среда. Ще ни дават нови препоръки, нови задачи, в зависимост от целите, а и от движението на вируса. Ще изпълняваме!  За добро е. Важното е на финала да сме цели и да се познаем. Важното е да проявим грижа и отговорност насочена към нас и околните. 

Целият екип на АЕГ „Гео Милев“ – директор, зам. директори, учители, класни ръководители, учители, педагогически съветник и психолог сме готови да Ви подкрепим!

 

 

 

 

Уважаеми ученици, родители, колеги!
Предвид обявеното Извънредно положение в България, се налага промяна и в нашия начин на работа.
Ние, психолозите-педагогически съветници в АЕГ „Гео Милев“ продължаваме да работим отговорно, предвид променените обстоятелства. Можем да продължим срещите си с вас по един нов виртуален начин.
 В напрегнати моменти всеки има нужда от подкрепа, затова оставаме на ваше разположение! Важно е да запазим спокойствие и следваме правилата за предпазване от заразяване с COVID – 19.

 Може да се свържете с нас за консултации (по вайбър, електронна поща, на лично съобщение, по телефон – по ваш избор), считано от 16.03.2020 година.

За контакти: М.Пантелеева – 0879375123, email : m_popova@gpaeburgas.org

Пожелаваме ви спокойствие и здраве!

ПРЕДЛАГАМЕ СЪВЕТИ 

ЗА РОДИТЕЛИ

За разговорите ни с децата за COVID-19!
/по материали на УНИЦЕФ и CDC/
Превенцията е доказано ефективна, когато се проведе навреме и е съобразена с възрастовите и индивидуални особеностите. Подобни информиращи материали вече се разпространяват от много световните организации:

„Останете спокойни и успокояващи. Не забравяйте, че децата ще реагират както на това, което казвате, така и на това, как го казвате.
Разберете деликатно каква информация имат вече децата. Ако те са по-малки и не са чували за епидемията, може да не е необходимо да повдигате темата – просто използвайте възможността да им напомните за добри хигиенни практики, и то в игрова форма.

Останете на разположение да слушате и да говорите.
Важно е да признаете техните чувства и да ги уверите, че е естествено да се чувстват малко притеснени…/ако реално са/.
Уверете ги, че могат да говорят с вас и техните учители, когато пожелаят.

Избягвайте думи, който може да обвиняват другите и да доведе до конфликти, обиди, стигма.

Избягвайте да правите предположения кой може да има COVID-19.
Обърнете внимание на това, което децата виждат или чуват по телевизията, радиото или онлайн! Помислете за намаляване на времето пред екрана, фокусирано върху COVID-19! Твърде много информация може да доведе до безпокойство.Говорете с децата как някои истории, напр. в Интернет, могат да се основават на слухове и неточна информация.

Предоставете кратка и точна информация, която е достоверна и подходяща за възрастта и нивото на развитие на детето напр:
COVID-19 е име на един нов вирус.
Напоследък от този вирус са заразени много хора. Учените и лекарите смятат, че повечето хора оздравяват бързо.
COVID-19 може да се прояви различно при различните хора. За повечето боледуването от COVID-19 е подобно на грип. Хората могат да имат температура, кашлица или трудно да поемат дълбоки вдишвания. Повечето заразени не се разболяват тежко. Само малка група са имали по-сериозни проблеми. От известното досега е ясно – повечето деца не се разболяват.
Специалистите работят усилено, за да помогнат на хората да останат здрави.“

Насочвайте ги към практикуване на здравословни навици вкъщи,в училище и др.
Обсъдете някои нови действия, които може да се предприемат в училище за защита на децата и училищния персонал от вируса, без да всявате паника.
(напр. засилено миене на ръцете, анулиране на събития или дейности и др…).
Насърчете ги да мият ръцете си със сапун и вода за най-малко 20 секунди, особено след издухване на носа, кихане; отиване до тоалетна; преди хранене, след пътуване, при прибиране у дома… Как да определят колко време ли: напр.докато изпеят кратката песничка „Честит рожден ден“ два пъти.
Ако сапун и вода не са налице, насочете ги да използват специални средства за дезинфекция.
По-големите деца могат да помогнат на възрастните у дома и в училище да почистят нещата, до които се докосваме най-често, като бюра, копчета, дръжки, ключове за светлина, дистанционни управления и др. При кихане, кашляне да ползват салфетка, която веднага изхвърлят в коша. Ако нямат салфетка, може да прикрият кихането дори и с ръкав……
При неразположение спрете детето от училище, Дгр, потърсете лекар.
В края на разговора се опитайте да прецените нивото на тревожност на детето, като наблюдавате езика на тялото, тона на гласа, дишането.
Напомнете на децата, че те могат да водят разговори с вас по всяко време, че сте на разположение винаги, когато нещо ги вълнува. Възрастните в училище също са готови да им помогнат … При нужда разговаряйте с учителя на детето, с училищния съветник/ психолог … Бъдете позитивни, обнадеждаващи при всеки разговор.

/ по материали на УНИЦЕФ и из ръководство на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията /