Пътуване към творческото просветление 

На 6 март 2024 г. в сградата на АЕГ „Гео Милев“, гр. Бургас официално бе открито ново артпространство за учениците от професионалните паралелки “Графичен дизайн”.

Гости на събитието бяха проф. Светозар Бенчев – директор на Филиал Бургас на НХА, ас. Емил Марков от НХА  и г-н Миланов от Центъра за подкрепа на личностното развитие към Община Бургас.

Малко преди същинската част на изявата всички присъстващи се запознаха с печата на месечните и годишните издания, свързани с дигиталното творчество на младежите, и изложбата „Графични техники“, поместена на втория етаж на сградата.

Учениците от художествената училищна общност с трепет посрещнаха посетителите в новото бижу на Английската езикова гимназия, което се намира на третия етаж на училището.

Артистичните момчета и момичета с неуморен труд и положителен младежки заряд превърнаха проекта в реалност. Благодарение на националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“ ателието се сдоби с висококачествени стативи за рисуване, произведени от утвърдена българска школа.

В концепцията за артпространството е вложен символичен смисъл за    духовно пътуване към творческото просветление, представено чрез прекрасни рисунки върху стъкло. Слънцето, което е изобразено във витража като знак за високи стремежи, озарява настоящето и чертае перспективата на  светло бъдеще. Птицата феникс в концепцията на творческата общност окрилява таланта и извежда към творческо удовлетворение.

За да бъде още по-вълнуващо преживяването по време на откриването, в  събитието се включи и Теодора Тенева от 11. е клас – доказан музикален талант. Тя изпълни любими мелодии на пиано, с които достави наслада не само за зрителните, но и за слуховите сетива на присъстващите.

Проф. Бенчев не скри възхищението си, казвайки, че “това място е красива реалност със специална цветна светлина.“ Гостите от Академията представиха спецификата на отделните специалности и изискванията за конкурсните изпити, дадоха информация, свързана с подготвителните курсове и консултациите, които се провеждат в НХА – Филиал Бургас. Те споделиха радостта си от факта, че все повече възпитаници на АЕГ “Гео Милев” продължават образованието си при тях и отправиха покана за среща между техни студенти и артистичните ученици. 

Десислава Димова, учител по графичен дизайн, и Денислава Велева, учител по изобразително изкуство, от Английската езикова гимназия вярват, че новото артпространство ще бъде мястото, където младите хора ще се вдъхновяват за творчество и ще развиват таланта си, който те несъмнено притежават.