На раздумка за литературата

На 24.06.2022 г., петък, от 16 ч. в Дома на писателя – гр. Бургас се проведе На раздумка за литературата – съвместна изява на Литературното общество и Училищния вестник в АЕГ „Гео Милев“. В началото на събитието г-жа Роза Боянова, председател на Сдружение Бургаска писателска общност, поздрави учениците творци от гимназията ни и ги запозна с възможностите, които се предоставят на изкушените от литературното слово млади хора в Бургас и региона. След това победителят в конкурса за лого на Литературното общество – София Неделчева от 8. в клас, участник в Ателието по изобразително изкуство – получи грамота и награда за проекта си.

В първата част на събитието – „На раздумка с Литературното общество“ – участниците споделиха „няколко думи“ за значението на диалога между литературата и другите видове изкуство и за това как той въздейства върху уменията, свързани с литературното творчество; за поезията и за предизвикателството да споделяш с нея мигове на щастие и на тъга; за прозата с фантастичен сюжет и за това как се изгражда художественият свят в едно нереално времепространство; за това да си част от Литературното общество на Петя Дубарова и да „общуваш“ чрез собственото си слово със „ слънчевото момиче на бургаската поезия“… Николай Петков от 12. д клас прочете есето си „Въображението в живота и в изкуството“; Розали Павлова от 11. е клас изпълни стихотворението си „Когато утре стане днес“, включено в книгата „Когато утре стане днес”, която е издадена от Фондация ,,Шанс за децата и природата на България” през 2022 г.; Таня Петрова от 11. б клас представи импресията си „ Когато лятото поседне на брега…На Петя.“ и Преслава Стоянова от 11. б клас прочете избрани моменти от разказа си „Творение на Дявола“ – авторски творби, вдъхновени от дейностите в Есеистичната, Поетическата и Разказвателната работилница на Литературното общество. В края на първата част Николай Петков каза няколко „думи“ за драмата и за спецификата на работата с жанра „пиеса“. След това новооткритите театрални таланти в гимназията ни – Ясен Жеков от 11. а клас и Денислав Драчев от 11. в клас – изпълниха откъс от авторската творба на Николай „Въздигане от синьо“, отличена с награда за млад автор в Националния конкурс за драматургия „Иван Радоев“- гр. Плевен, 2021 г.

Във втората част на събитието – „На раздумка с Училищния вестник“ – участниците споделиха няколко „думи“ за това с какво допада на учениците жанрът „къс разказ“ , защо е предизвикателство съчиняването на проза на чужд език; за силата на поезията и за нейното значение за чуждоезиковото обучение; за ефекта на драматизацията за възприемането на литературната творба и за значението на ролевата игра в обучението по чужд език; за ролята на журналистическите умения при списаването на вестник на английски език и за това доколко е „литература“ една статия, както и кои са нейните основни характеристики … Сияна Железарова от 9. б клас прочете откъс от авторския си разказ на английски език „Цъфнала пролет“, отличен с поощрителна награда през 2021 г. в състезанието „Awakening“, обявено от вестника; Александра Сариева от 10. д клас изпълни авторското си стихотворение на английски език „Обичам те с всичките ти недостатъци“ на тема „Любов“, удостоен с първа награда във второто издание на конкурса на АЕГ „Гео Милев“ за поезия на английски език през 2022 г.; Ева Момекова от 9. е клас представи на английски език монолога на Пирам „О, черна нощ“ /сценка от „Сън в лятна нощ“ по Шекспир/ и Беонсе Бутева от 12. д клас запозна присъстващите със статията на своя екип участници в еднодневния журналистически лагер , проведен с лектори от Асоциацията на европейските журналисти.

В края на събитието младите творци на български и английски език в гимназията ни се включиха в литературна игра за стимулиране на въображението, за разкрепостяването на мисленето и за формиране на артистичен поглед към живота и света. В ролята на водещ влезе Розали Павлова, която на финала удостои с награди най[1]добре представилите се участници в играта.