Словесен пейзаж на Бургас и морето в АЕГ „Гео Милев“

Само ден след Празника на Бургас, на 07.12.2023 г.,  в АЕГ „Гео Милев“ се проведе литературното четене  „Бургас и морето – словесен пейзаж на душата“ – проект на Литературното общество с ръководител г-жа Мариана Ведричкова. Мястото на събитието бе Актовата зала на елитното училище, а негови гости бяха г-жа Яна Вълчева – поетеса, г-жа Жаклин Нейчева – директор на гимназията, г-жа Красимира Митева –  заместник-директор, учители и ученици. В началото на изявата водещите Далия Бахчеванова и Радостин Арабаджиев от 10. клас по оригинален начин поднесоха на публиката кратки бележки за житейския и творчески път на авторите – известни бургаски поети и писатели, чиито произведения бяха избрани от изпълнителите. Непосредствено след това на музикален фон прозвучаха стихотворенията „Измислица ли е морето?“ от Христо Фотев, „Аз и морето“ и „Морето се боричка…“ от Петя Дубарова“, „Този град за някои е лятна романтика“ от Ваньо Вълчев, „Дълбини“ от Динко Динков, „Бургаско ми е“ и „Ти ще тръгнеш“ от Яна Вълчева, „Край морето“ от Лорис Мануелян и откъси от импресиите на Петя Дубарова – „Мечтая да живея в дом, който да побира цялото море“ и „На Румен“. Публиката беше впечатлена от артистичното изпълнение на Даниела Петкова и Сияна Железарова от 11. клас, Йоана  Стоянова от 10. клас, Надежда Атанасова от 9. клас, Весела Георгиева, Мария Атанасова, Валерия Николова, Кармен Пенева, Кристиана Петрова от 8. клас. Всички те  са част от Литературното общество, което вече почти половин век успешно гради престижа на Английската езикова гимназия в Бургас като пространство на творческо вдъхновение за младите таланти на словото.

Девойките искрено и емоционално споделиха с присъстващите какво е провокирало избора на изпълнената творба. „Това стихотворение ме кара да се пренеса на едно много специално за мен място – морския бряг. Там, където ставам отново цяла. Там, където мога да бъда себе си“ – призна осмокласничката Мария за произведението на Петя Дубарова. Осмокласничката Валерия, избрала също поетична творба на най-талантливата възпитаничка на гимназията си, довери, че всяко лято се възхищава на морето – „ту кротко, ту  бурно, неподвластно на никого и на нищо, величествено в своята свобода“. За осмокласничката Весела произведението на Ваньо Вълчевне е просто стихотворение, то е  кратко бягство от сивото ежедневие, облечено в рими“. Творбата на Динко Динков е привлякла десетокласничката Йоана „преди всичко с образността си, с начина, по който е внушено усещането за необятност, с условния изказ, провокиращ у читателя желанието да се  „гмурне“ във вътрешния свят на поета“. За осмокласничката Кармен стихотворението на Лорис Мануелян „освен красивата история , предадена в рими,  разкрива една искрена, интимна, но и болезнена привързаност към морето“. Силно докосната от творбите на Яна Вълчева, деветокласничката Надежда сподели: „Нейните думи ме пренесоха в свят от чувства, които самата аз изпитвам, усетих авторката близка на мен самата, като че ли открих себе си в нейните поетични образи“. За импресиите на Петя Дубарова двете изпълнителки     признаха:  „Петя сякаш е изтръгнала от сърцето ми моите емоции и ги е въплътила в образи, така невероятно е  интерпретирала усещането, което имам, когато съм близо до синята безбрежност на морето“ /единадесетокласничката Сияна/, „Почувствах, че този текст отразява моето собствено усещане за морето като необятна любов“ /осмокласничката Кристиана/.

Магията на Бургас и морето изкушава не само утвърдени майстори на словото в нашия град, но и учениците от АЕГ „Гео Милев“, които правят първите си стъпки в  литературното творчество. Втората част на изявата срещна присъстващите с авторските творби на младите поети и писатели в училището. Даниела Петкова от 11. клас отново бе аплодирана от публиката – този път за изключително въздействащото изпълнение на поемата си „Вълните умират… и пак се прибират“. След нея Йоана Стоянова от 9. клас подтикна гостите към задълбочен философски размисъл с импресията си „Тихо е морето …“. Ива Иванова от 8. клас прочете стихотворението си „Бургас и морето“, а Гергана Костадинова от 11. клас – художественото си есе „Моят Бургас е магия“, отличено с трето място в шестнадесетото издание на конкурса „Бургас – моят град“.

Съвсем естествено учителите, които подкрепят и напътстват учениците творци в литературните им опити, също изпробват перото си в различни жанрове на поезията и прозата. На финала на събитието г-жа Мариана Ведричкова и г-жа Радостина Димитрова – преподаватели по български език и литература, и г-н Николай Георгиев – преподавател по философия, споделиха свои авторски текстове, свързани с темата за Бургас и морето.

Цветен „декор“ на проекта на Литературното общество бе изложбата „Бургас и морето рисуват красиво“, която представи рисунки на младите художници в гимназията с ръководител е г-жа Денислава Велева, учител по изобразително изкуство.

 

            Поетесата Яна Вълчева, официален гост на литературното четене „Бургас и морето – словесен пейзаж на душата“, сподели впечатлението си  от изявата: „Децата на АЕГ „Гео Милев“ са вдъхновение! Защото те наистина са талантливи, ама наистина! Усещат смисъла на думите и търсят себе си в поезията!“.