Слънчев и усмихнат учебен ден с XI“д“ и XI“б“ клас в Морската градина

На 20 май 2021 учениците от XI “д“ и XI “б“ клас на Английска езикова гимназия „Гео Милев” и класните им ръководители К. Недялкова и Р. Цветкова проведоха учебен ден на открито в Морската градина на Бургас. Участието на учениците в събитието с образователна, възпитателна, спортна, културно-развлекателна и опознавателна цел бе планирано не само като учебна и физическа активност, а с намерението да се насърчи тяхната любознателност, както и да се развият и други важни умения – за общуване и социализация, за екипност, за въздействие и взаимодействие със заобикалящия свят, за внимание и грижа към природата и градската среда.

Учебното занятие се осъществи по маршрута от Гъбката (на входа към Морската градина) през Културен център „Морско казино“, Пантеона, Експо център „Флора“ до солниците и обратно. Включените в програмата дейности (посещение на обекти по маршрута, поход и обсъждане на теми от различен характер) обогатиха знанията на учениците за една от емблемите на града – Морската градина.

Бионсе Бутева, Стела Атанасова и Ива Атанасова от XI “д“ клас бяха подготвили справка за историята на Морската градина и за някои от обектите в нея. Калина Обрейкова от XI “б“ разказа за поета Александър Пушкин, чийто паметник бе посетен.

Г-жа Райнета Цветкова ни запозна с някои от растенията и видовете птици, голяма част от които са защитени. Тя ни обясни предназначението на работната площадка на Националния институт по метеорология и хидрология, както и какво представляват солниците и как се добива солта.

Алпер Йълмъз и Димитър Стоянов от XI “б“ клас споделиха с нас знанията си за волейбола и ни научиха на правилата на тази игра. Решихме да организираме в подходящ момент волейболен мач между двата класа.

 

За развитието и трансформацията на Морската градина през годините и за някои символични обекти и зони в нея  разказа г-жа Костадинка Недялкова. Разговаряхме по житейски теми, за събития и хора от миналото на училището, за националната история и паметта за нея, за финансовите операции и криптовалутите и др.