Спомени от Пекин

Програмата „You and Me in Beijing BFSU Summer Camp  (我和你在北京北外夏令) е организирана от Пекинския университет за чуждестранни науки и институт „Конфуций. Предлага обучение по различни компетентности и опознаване на Китай чрез разнообразни дейности: посещение на китайско семейство, запознаване с традиционната кухня, културна обиколка на страната и участие в автентични мероприятия.

Програмата включва разходи за транспорт на територията на Китай, застраховка, престой и изхранване. Тя събира ученици от различни държави, изучаващи китайски език, за да споделят заедно част от лятната си ваканция.

През изминалата учебна година четирима възпитаници на АЕГ „Гео Милев“ бяха одобрени от „You and Me in Beijing BFSU Summer Camp  и се възползваха от  възможността да опознаят Пекин отблизо за период от две седмици.

Представяме ви техните впечатления от първо лице:

 „Здравейте! (大家好!)

Ние сме Ангел и Кристиян от 12. в клас и Сияна и Румяна от 11. а клас!

През месец април 2023 г. се явихме на изпит по китайски език и успешно защитихме ниво HSK2.

Сертификатите, които получихме, ни предоставиха възможност да се присъединим към летен лагер в Китай и да изживеем две незабравими седмици в Пекин. Единствените разходи, които поехме, бяха за самолетни билети и виза.

Пътят бе дълъг и уморителен, но си заслужаваше… Настаниха ни в приятни и удобно обзаведени стаи в общежитие. Гостувахме на семейства, които ни приветстваха с изключителна добронамереност. Домакините се постараха да се чувстваме като у дома си. Имахме привилегията да развием езиковите си познания в естествена среда, да създадем приятелства с наши връстници от цял свят, да разгледаме много забележителности, включително и Великата китайска стена (长城), да опознаем местните обичаи и култура, да опитаме автентична китайска храна… Всеки един от нас сбъдна мечтата си. Запечатахме незабравими моменти на щастие не само на снимки, но и в съзнанията си.

Ако някой от вас се замисля дали да се яви на изпит за придобиване на сертификат по китайски език, а след това да посети една от най-големите държави в света, най-чистосърдечно го насърчаваме да участва в това приключение.“