Среща с представители на посолството на САЩ в България

Всяка година на 8 март  дамите от цял свят празнуват Международния ден на жената. В следствие от множество обществено-политически процеси и постижения на жените, тази дата  постепенно става част от културния живот на голям брой държави.  

Общността на Английска езикова гимназия не пропусна да отбележи празника, но по малко по-нетрадиционен начин. Ръководството на училището организира среща с представители на Американското посолство. 

Днес, на този специален ден, елитната гимназия посрещна с ентусиазъм Джефри Уайншенкър – началник отдел по Обществени въпроси в посолството на САЩ в България. 

Господин Уайншенкър предразположи и спечели възпитаниците на гимназията,  разказвайки им за живота си – образование, семейство, успехи и дори някои грешки и провали по време на обучението си.  

Гостът задържа вниманието на всички ученици, поставяйки ги в центъра, с кратка викторина в стил „Стани богат“, свързана с историко-политическото развитие в цял свят. Момичетата и момчетата не се притесниха да участват активно. Демонстрираха висока езикова култура, знания, силна социална ангажираност и изразена лична позиция по поставената тема.  Отговаряха отлично на редица въпроси, например “През коя година за пръв път се празнува Международния ден на жената?”, “Коя е първата жена, докоснала се до небесния Космос?”, “През коя година жените получават право да упражнят вота си?” . Освен че се забавляваха, учениците запълниха знанията си с много нова, за тях, информация, свързана с важни личности – жени, които имат безспорни постижения в науката и в извоюването на равни права за труд и социален живот. 

Библиотеката на АЕГ „Гео Милев“ увеличи книжния си фонд с две заглавия благодарение на Американското посолство, а всеки участник получи специална награда. 

Изключително въздействащо бе финалното послание на събитието –    да не спираме да търсим правата си за равенство; да имаме свобода от дискриминация, право на живот и лична сигурност, свобода на мнение и информация, свобода на вяра и религия, право на социална сигурност.