ЧАС  ПО ГРАФИЧНИ ТЕХНИКИ в кабинета по „Графика“ към НХА – Филиал Бургас

Учениците от Английска езикова гимназия „Гео Милев“ с интерес посетиха Графичното ателие на НХА – Филиал Бургас, намиращо се в Центъра за изкуство в библиотека Бургас.

Посрещна ни лично доц. Димо Колибаров – директор на Филиала на Национална Художествена Академия и въведе учениците в света на графичното изкуство. Всички те са с профил Изобразително изкуство и от професионалната паралелка с Графичен дизайн.

 Говорихме за видовете графични техники и спецификата на материала и им показаха как една графична творба се отпечатва. Учениците бяха подготвили техни рисунки, прехвърлени върху астралонова плака и с интерес експериментираха със способите на гравюрната техника Суха игла. Обясниха им защо се нарича дълбок печат и какви големи възможности дава Сухата игла.

– „Техниката  се работи на ръка и с голямо търпение.“ – с усмивка добави доц. Колибаров. Той ни поговори за видовете печат и как да контролираме процеса на натиска. По наша молба, ни показа удивителни свои творби. Научихме  кога изображението добива мекота и други тънкости при работата. Разясни ни какви мастила да използваме и как да правим  множество щрихи с гравьорска игла. След това той намастили плаката и затаили дъх направихме своя първи пробен отпечатък. Отпечатахме върху специална хартия с мастило чрез печатна преса. Помогна ни  и с това как да надпишем нашата гравюра получена със способите на гравюрната техника Суха игла. Някои от работите надхвърлиха очакванията ни, а други ще доработим и отново сме поканени да гостуваме в кабинета по „Графика“.

Паралелките с профил Графичен дизайн вече познават техниките и технологиите за печат от часовете в своята специфична професионална подготовка. За в бъдеще те ще прилагат тези техники при създаване и обработка на графични изображения.

Днешният урок им помогна  да се докоснат практически до графичното изкуство и то в най- добрата творческа среда. Те  показаха своя талант и умението да рисуват. Готвят се в следващите класове да преобразуват своите рисунки в електронен формат. С тази основа те ще постигат по- добри резултати при създаването на свои графични изображения чрез  комбиниране на обекти и прилагане на графичните техники.  Техният път в професионалното обучение започва чрез изучаване на характеристиките на основните технологии, използвани в печата.

Ние от АЕГ „Гео Милев“ продължаваме да си сътрудничим с НХА – Филиал Бургас и им благодарим за това, че работейки заедно, помагат на учениците да изграждат себе си професионално.

Десислава Димова
Преподавател по Изобразително изкуство и Графичен дизайн