Lappeenranta

АЕГ “Гео Милев” продължава работата си по проекта Еразъм + FETE“. От 12 до 19 Декември учениците Тина Гърненкова, Виктория Антонова и Стела Радева, придружавани от Директора на гимназията г-жа Нейчева и заместник – директора г-жа Бъчварова, взеха участие в мобилността в Лаппеенранта, Финландия.

Групата потегли от Бургас на 12 декември. Всички участици в проекта се събраха в сградата на гимназията организатор, за да се опознаят с различни игри планирани от училищния координатор по мобилността. След кратка обиколка на училището, групата пое към историческата част на града – стара крепостна област. Последва обширна презентация на областта, както и пешеходна обиколка на забележителности. По-късно  по инициатива на финландските студенти беше организирано забавление – спускане с шейни.

  Лаппеенрантският университет посрещна гостите от Полша, Италия, Испания и България и ги запозна с пълната информационна програма за специалностите, които предлага – главно с икономическа насоченост,  които извеждат университета  на челни позиции не само във Финландия, но и в Европа. Бизнес студентите поканиха отборите от всяка страна да представят презентацията си “Бизнес план”. Българският екип очарова конкуренцията с езикови и ораторски умения. Денят завърши с едно традиционно финландско изживяване – ученици и учители имаха възможността да посетят автентична сауна, а най-смелите се потопиха във водите на леденото езерото Сайма – четвъртото най-голямо в Европа.

Съгласно програматана домакините бе посетен град Иматра, близо до руската граница. Пътувайки с автобус всички се наслаждаваха на прелестните заснежени гори и зимни пейзажи. Групата се отправи към природонаучния музей,където беше организирана беседа, която запозна учениците с живота на хората по тези земи далеч преди да се появят удобствата на модерния свят, връзката на финландците с гората и снеговете.

Въпреки дългия ден, една от местните ученички покани всички участници по проекта в дома си за още емоционални преживявания – танци, песни и поредния досег с традиционната кухня – оризова каша с канела и джинджифилови бисквити.

  Следващият ден международния екип отново прекара в училището – домакин. Разделени по групи, децата разработваха настолни игри на бизнес тематика с помощта на студенти от университета. Кулминацията на последната вечер в Лаппеенранта беше официална коледна вечеря, изпъстрена от емоции и игри, в които се включиха и всички преподаватели. На края на вечерта, всички се разделиха с прегръдки и обещания да се срещнат отново.

  На 17 Декември българската група пое с влак обратно към Хелзинки, където посети забележителностите в столицата., наслади се на прекрасната коледна украса и се порадва на коледния базар. На следваща сутрин – първият полет ги отведе до Рованиеми, Лапландия и селцето на Дядо Коледа. На това място, в дните преди коледните празници, цареше тържествено настроение. С много снимки групата ще запомни ледените си преживявания сред хъскитата и елените. След разходка из центъра на самия град започна дългото пътешествие обратно към дома.

 След това незабравимо преживяване, учениците с нетърпение очакват да посрещнат приятелите си от Полша, Италия, Испания и Финландия в края на март месец в нашия град.