Походът на книгите

            XI-то издание на националната кампания в подкрепа на четенето „Походът на книгите“ през 2022 г. стартира на 2-ри април – Международният ден на детската книга и ще приключи на 23-ти април, когато отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право.

Инициативата е част от мисията на Асоциация „Българска книга“ за подкрепа на грамотността, културата и образованието. Целта на кампанията е да повиши интереса към четенето на книги сред децата и юношите.

Нашият гост по повод инициативата е поетесата Роза Боянова.

Има хора, които не могат без поезията, но има и поезия, която не може без определени хора, а сред избраните от поезията да се дописват взаимно е и Роза Боянова. Да представяш нейните поетични текстове е като да анализираш химическия състав на водата около остров Света Анастасия или да се опитваш да проучиш кръговете на дърво, което расте със спиралата на вечността – всеки опит за анализ би бил незавършен, както и всеки хоризонт е вечен в своята безкрайност. Когато четеш Роза Боянова, надделяващо е усещането, че тя превръща назовимите контури на реалността в лични категории и брани остатъците на света с оригинална емоционалност. Заглавията на книгите ѝ – „Биография на чувствата”, „Метафори”, „Мастилена аура”, „Стихоприношения”, „Далечен диптих”, „Меда на поезията”, „Чернови на Млечен път”, „Стихове от розариума”, са потвърждение за нестихващото човешко желание красотата да бъде дописана или преведена през личния  език, през жеста и великодушието; да се намери графолог, който да потвърди възхищението от многоизмерността на живота, възхищение, което липсва помежду ни и което можеше да е лепило за несъвършения ни живот. Така, с кратък есеистичен текст, режисьорът Николай Гундеров представя Роза Боянова.