Digital REBORN от Английска езикова гимназия „Гео Милев“ е сред финалистите в Програма „Учебна компания 2022“

Поздравления за УК „Digital REBORN“, която се класира сред финалистите в националната надпревара на Програма „Учебна компания-2022″ и продължава в състезателния маратон на ученическите фирми!

Днес приключи полуфиналното състезание на Програма „Учебна компания 2022“. От общо 100 учебни компании в състезателната надпревара се включиха 70 отбора, като 20 от тях продължават напред към финала. Всички участници, достигнали полуфинала на състезанието, ще получат като подарък код за безплатен онлайн магазин с валидност една година. Това ще им помогне да реализират някои от бизнес идеите си и да навлязат в сферата на електронната търговия с продукта на CloudCart.

С гордост поздравяваме трите отбора на нашето училище за добре свършената работа през изминалите месеци и за отличното представяне на Английска езикова гимназия „Гео Милев“. Екипът на УК „Digital REBORN“, класирана сред финалистите за националния кръг, се ръководеше от президента Виолета Ершова от XIIд и се състоеше от Ирена Бонева и Снежа Количева от XIIд, Василена Борисова, Симона Златкова, Мариян Маринов, Никола Николов и Петър Крумов от VIIIе. От УК „Green REBORN“, под ръководството на Симеон Минков от IXа клас, участваха Виктор Стефанов (IXа), Бисера Дамянова (Xб), Радост Димитрова (Xб) и Яни Ефтимов (XIIг). Отборът на УК „New REBORN“ бе оглавен от президента на фирмата Александър Иванов (XIIа) и включваше Вероника Нейкова (XIIг), Християна Димитрова (Xб), Ивет Дюлгерова (Xб).

УК “New REBORN”, като иновативна компания в сферата на социалното предприемачество, си постави за цел да подпомага ученици в гимназиален етап, като им предостави платформа, която да ги свързва с работодатели и да усъвършенства кариерното им развитие. Мотото на фирмата („Always to people”) изразява стремежа на младите предприемачи да премахнат традиционната бариера работник-работодател и да предложат своя модел на приобщаване.

УК „Green REBORN” е изцяло ориентирана към зеленото предприемачество. Тя цели да произвежда дрехи и аксесоари от платове втора употреба, за да даде своя принос към намаляването на свръхпроизводството на дрехи- промишленост, която е един от най-замърсяващите околната среда фактори. Компанията разпространява идеята си за разширяването на кръговата икономика чрез промяна в поведението на хората по отношение на този глобален проблем, като  предлага подходящо екологично решение.

УК „Digital REBORN“ е ориентирана към дигиталния бизнес. Тя се стреми да облекчи живота на младите хора в страната, създавайки образователен сайт, чрез който ще се провеждат онлайн консултации и индивидуални уроци. С помощта на Виктор Назъков от XIIд, който за кратко време създаде демо сайт, фирмата успя да илюстрира идеята си пред журито на състезанието. С получения подарък (онлайн магазин)  Digital Reborn ще може да разработи окончателен вариант на своя сайт, предоставящ образователни услуги на младото поколение. По този начин ще свърже нуждаещите се от помощ по учебните програми ученици и опитни учители, предлагащи качествено обучение.

През 2021/2022 по Програма „Учебна компания“ ученическите фирми извървяха трудния път от идея към продукт и към модел за устойчив бизнес. Щастливи сме, че съдружниците в трите учебни компании на гимназията имаха една ползотворна стопанска година, която е напът да приключи с пореден успех.

Пред учебните ни компании стоят две нови предизвикателства. Първото е участието на някои от съдружниците в националната кампания „Мениджър за един ден-2022“. За всички навършили 15 години членове на ученическите ни фирми продължава подготовката за следващото важно изпитание. Тези, които досега не са положили Международния сертификационен изпит „Сертификат за предприемачески умения“ (Entrepreneurial Skills Pass, ESP), ще имат възможност да го направят в началото на месец юли. През изминалите две години, в които Английска езикова гимназия „Гео Милев“ работи по програма „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт, от УК „Reborn“ и УК „Green Reborn“ бяха постигнати множество успехи, включително и международни изяви, като осем души придобиха сертификата за предприемачески умения (Entrepreneurial Skills Pass – ESP).

Още две добри новини в областта на предприемаческата дейност, в която се изявяват наши ученици, ни зарадваха през месец април. Николай Иванов от XIIд взе участие в първото издание на Националното състезание „Практични финанси“. Инициативата на JA Bulgaria и МОН цели да насърчи предприемаческото образование в страната и да се развива финансовата грамотност. Николай премина успешно във втория кръг, който се проведе наскоро. За съжаление, кандидатстудентски изпити на същите дати попречиха на класирания ученик да продължи напред, но трябва да се изтъкне личният му успех, тъй като бе постигнат в засилена конкуренция. В първия кръг, който се състоеше в решаване на тест, бяха регистрирани над 490 младежи в гимназиален етап от цялата страна. За участие във втори кръг бяха класирани само 92-ма ученици, сред които бе и Николай.

Вторият успех е свързан отново с VIІІе клас и обучението му по предприемачество. След като през декември и януари учениците успешно завършиха модулите „Въведение в кръговата икономика“ и „Метали и кръгова икономика“ в  платформата за онлайн обучение по проекта Circular Learning Space for Digital Skills, през месец април осмокласниците преминаха две нови теми („Въведение в онлайн безопасността и етикета“ и „Преосмисляне на пластмасите“), като получиха сертификати за всяка от тях.

Пожелаваме на  Digital REBORN успех на финала на състезанието за „Учебна компания 2022“, който ще се проведе на 1 и 2 юни, а на останалите участници в клуба по предприемачество сполука в кампанията „Мениджър за един ден-2022“ и на изпита за Entrepreneurial Skills Pass – ESP!