“FETE” – FROM EURODIVISION TO EUROVISION”

Поредната мобилност по международен проект „FETE“ бе осъществена от 13.02.2022г. до 18.02.2022г. в Испания – страната на коридата и фламенкото. Древна земя, която винаги е знаела тайната на младостта. Градът, в който учениците от АЕГ „Гео Милев“ – Бургас участваха активно по реализация на задачите от проекта бе Беналмадена – живописен град в испанската автономна област Андалусия, част от Коста дел Сол. Програмата бе разнообразна. Работата започна със среща в пленарната зала на Кметството с кмета на града и директора на училището-партньор IES Benalmadena, последвана от езиковата игра „Търсене на съкровища – „The Treasure Hunt”. Следобед бе проведена среща на партньорите от петте държави, участници в проекта, в която се дискутираха писмата за връчване на евродепутати, представители на съответната държава в Европарламента в гр.Брюксел – Белгия. В тях  учениците изразяват своята гледна точка, а именно как да бъдат решени проблеми като миграцията и социална интеграция на имигранти в Европа, как да изглежда пазарът на труда. С любезното съдействие на община Бургас, АЕГ „Гео Милев“, Бургас предварително осъществи контакт с евродепутат Ева Майдел и получи уверение за посрещане и приемане на писмото в Европарламента в Брюксел през месец май.

На следващия ден всички участници в проекта се събрахме в училището, където учениците по екипи разработиха Board Games, след което ги представиха. На плажа се играха традиционни плажни игри, а някои се насладиха на топлите ласки на слънцето и вълните на морето. Третият ден започна с интегрирани езикови уроци в училището, след което се отправихме към едно вълнуващо и екстремно, запомнящо се приключение – изминаване на най – опасната пътека в света – Camino del Rey – Пътят на краля. След невероятните гледки сред каньона, останали без дъх, се отправихме към историческия град Ронда, уникален с това, че е разположен на ръба на каньона Тахо, издълбан от реката на Гуаделевин. Ронда – душата на Андалусия. Последният ден от мобилността бе посещението на град Малага, придружено с разходка с катамаран из Средиземно море. Катедралата, Родната къща на Пабло Пикасо, музеят на Пабло Пикасо, крепостта Алказаба са от малкото забележителности ,до които се докоснахме.

След вълнуващите преживявания и приятната компания от страна на домакините и техните семейства дойде ред и на заключителната част на мобилността по проекта, както и оценката за проведените мероприятия, свързани с проекта „FETE“.

С вълнуващи спомени, невероятни преживявания и нотка носталгия българският екип се раздели със слънчева Беналмадена и нейните любезни и приветливи домакини.